company logo

Τα «μαγικά» μανιτάρια ως θεραπεία κατά της κατάθλιψης

Τα «μαγικά» μανιτάρια ως θεραπεία κατά της κατάθλιψης

Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος  University of Nottingham

Η ψιλοκυβίνη εμφανίζεται φυσικά σε ορισμένα είδη μανιταριών (τα λεγόμενα και «μαγικά» μανιτάρια) και είναι ευρύτερα γνωστή για τις παραισθησιογόνες ιδιότητες της. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί κατάλληλη για την απεξάρτηση ατόμων από το αλκοόλ, αλλά και για τη θεραπεία του άγχους και της ψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD).  Επιπλέον μετά από πρόσφατες μελέτες η ιδέα ότι οι παραισθησιογόνες ουσίες έχουν αρνητική επίδραση στη ψυχική υγεία είναι υπό αμφισβήτηση.  Όπως τα αντικαταθλιπτικά, η ψιλοκυβίνη στοχεύει στους υποδοχείς σεροτονίνης στον εγκέφαλο, κάτι που θα μπορούσε να την καταστήσει χρήσιμη για τη θεραπεία της κατάθλιψης .

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Robin Carhart-Harris του Imperial College του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, πραγματοποίησαν μια κλινική δοκιμή σχετικά με το πώς η ψιλοκυβίνη μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με κατάθλιψη. Συγκέντρωσαν 12 ασθενείς (έξι γυναίκες και έξι άνδρες) που είχαν μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη κατά μέσο όρο για 17,8 χρόνια και δεν είχαν ανταποκριθεί στη συμβατική αντικαταθλιπτική θεραπεία. Η ψιλοκυβίνη χορηγήθηκε στους  ασθενείς σε δύο δόσεις (μία των 10 mg και μία των 25 mg μετά από μια εβδομάδα), ενώ βρίσκονταν ξαπλωμένοι σε ειδικό δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό και μουσική, υπό την παρακολούθηση δύο ψυχιάτρων. Η ψυχεδελική επίδραση εμφανίσθηκε 30-60 λεπτά μετά τη λήψη των καψουλών και διήρκησε 2-3 ώρες χωρίς να εμφανιστούν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρήση της ψιλοκυβίνης είναι ασφαλής και ανεκτή, ενώ περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες παρουσίασαν βελτίωση των συμπτωμάτων. Πιο συγκεκριμένα, μια εβδομάδα αργότερα, οκτώ ασθενείς παρουσίασαν μια προσωρινή ύφεση, ενώ μετά από 3 μήνες τα συμπτώματα των επτά συμμετεχόντων συνέχισαν να βελτιώνονται.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η ψιλοκυβίνη στοχεύει στους υποδοχείς της σεροτονίνης στον εγκέφαλο όπως και τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά αλλά η χημική τους δομή είναι διαφορετική και δρα ταχύτερα. Ο Robin Carhart-Harris συμπληρώνει ότι « Η κατάθλιψη είναι συχνή και εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Χρειάζονται επειγόντως νέες θεραπείες και η μελέτη μας δείχνει ότι η ψιλοκυβίνη είναι μια πολλά υποσχόμενη ουσία της μελλοντικής έρευνας».

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...