company logo

Τα προβιοτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση της ακμής

Τα προβιοτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση της ακμής

Είναι δυνατόν τα ευεργετικά βακτήρια γνωστά ως προβιοτικά, να βοηθούν στην εξάλειψη της ακμής; Κι όμως…

Πολλοί δερματολόγοι -κυρίως στην Αμερική- δοκίμασαν να χορηγήσουν αντιβίωση μαζί με προβιοτικά στους ασθενείς που ταλαιπωρούνταν με την ακμή.  Αυτό το δυνατό «δίδυμο» φαίνεται να βοήθησε, πρώτον στην μείωση των παρενεργειών της αντιβίωσης και δεύτερον στην υποχώρηση των εξανθημάτων  –ειδικά όταν η χρήση προβιοτικών συνεχίστηκε και μετά το τέλος της αντιβίωσης.

 

Με ποιο τρόπο βοηθούν τα προβιοτικά;

Το άγχος, η  χαμηλή σε φυτικές ίνες διατροφή αλλά και η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί έντονη επεξεργασία, διαταράσσουν το βακτηριακό περιβάλλον του εντέρου. Όταν συμβαίνει αυτό, λένε οι ειδικοί, «φουντώνουν» οι φλεγμονές στο σώμα. Αν παίρνουμε λοιπόν προβιοτικά, βοηθάμε το έντερό μας να επανακτήσει το υγιές περιβάλλον του και να λειτουργήσει σωστά. Έτσι, υποχωρούν οι φλεγμονές ακόμη και απ’ το δέρμα.

Αν και η διαπίστωση ότι η υγεία του εντέρου επηρεάζει το δέρμα έγινε για πρώτη φορά το 1961, οι επιστήμονες ασχολούνται επισταμένα με το θέμα μόλις τα τελευταία χρόνια.

Σε πρόσφατες μελέτες που έγιναν στη Ρωσία και την Ιταλία διαπιστώθηκε ότι τα προβιοτικά πράγματι βοηθούν τους ασθενείς με ακμή να θεραπευτούν καλύτερα και γρηγορότερα,  ενώ μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nutrition» έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν συγκεκριμένα το βακτήριο Lactobacillus ,  παρήγαγαν λιγότερο σμήγμα και είχαν λιγότερα σημάδια στο δέρμα μετά τη θεραπεία.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν και φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν προβιοτικά για εξωτερική, τοπική χρήση, οι ειδικοί όμως λένε ότι η αποτελεσματικότητά τους δεν έχει αποδειχτεί και μας υπενθυμίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας με αυτούς τους… θαυματουργούς μικροοργανισμούς, είναι η κατανάλωση γιαουρτιού, λαχανικών τουρσί, κεφίρ και βεβαίως κάποιου αξιόπιστου συμπληρώματος διατροφής, με την υπόδειξη πάντα του ειδικού! 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...