company logo

Τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την υγεία της καρδιάς

Τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την υγεία της καρδιάς

Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος  University of Nottingham

Έρευνα που παρακολουθούσε 5.000 ενήλικες για δέκα χρόνια έδειξε ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασβεστοποίησης των στεφανιαίων αρτηριών (CAC).

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα κομμάτι της μελέτης (US Multi-ethnic Study of Atherosclerosis) βρήκε ότι η υψηλή κατανάλωση ασβεστίου μέσα από την τροφή, συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης φραγμένων αρτηριών. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι εθελοντές με την υψηλότερη κατανάλωση ασβεστίου (1453 mg και πάνω) είχαν 27% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης CAC συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν την μικρότερη ποσότητα ασβεστίου (λιγότερο από 434 mg).

Ωστόσο η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association (JAHA) βρήκε ότι τα αποτελέσματα αυτά παρατηρήθηκαν χωρίς τη λήψη συμπληρωμάτων από τους εθελοντές και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου μπορεί αντιστρόφως να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης CAC και κατά συνέπεια να βάλει σε ρίσκο την υγεία της καρδιάς. Για την ακρίβεια η λήψη συμπληρωμάτων αύξησε κατά 22% την πιθανότητα εμφάνισης CAC. Αυτά τα αποτελέσματα βασίστηκαν στην μελέτη 5.448 ενηλίκων χωρίς καρδιαγγειακή νόσο ηλικίας 45 με 84. Η έρευνα αναφέρει ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να αυξήσουν   τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Οι ερευνητές αναφέρουν: «Η υπερβολική λήψη ασβεστίου (που συνήθως συμβαίνει από την υπερκατανάλωση συμπληρωμάτων ασβεστίου για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης) μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία. Το γνωστό ‘milk’-alkali syndrome έχει αυξηθεί από την εκτενή χορήγηση των συμπληρωμάτων ασβεστίου». «Τα συμπληρώματα συμβάλλουν στην ενίσχυση των συγκεντρώσεων του ασβεστίου οδηγώντας στην αύξηση της ουρικής έκκρισης του ασβεστίου στους ενήλικες με φυσιολογική νεφρική λειτουργία (με ή χωρίς υπερασβεστιαιμία) και ίσως σε μαλακούς ιστούς και σε έκτοπη ασβεστοποίηση».

Έρευνα του 2014 στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε ότι το 9% των γυναικών που λαμβάνει συμπληρώματα ασβεστίου εμφάνισε υπερασβεστιαιμία και το 31% υπερασβεστιουρία. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την CAC (ιδιαίτερα συχνή σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο) ως δείκτη της καρδιακής υγείας. Βρήκαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου ήταν συνδεδεμένη με την εμφάνιση CAC. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ενίσχυση των συγκεντρώσεων του ασβεστίου με τη λήψη συμπληρωμάτων ίσως να κρύβει ανεπιθύμητες  παρενέργειες.

Η διαιτολόγος Tracy Parker αναφέρει: «Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να εξασφαλίσει το απαραίτητο ασβέστιο που χρειάζεται ο οργανισμός  μας για να είναι υγιής».   

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...