company logo

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρών κρίσεων άσθματος

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρών κρίσεων άσθματος

Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος  University of Nottingham

Στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 17,7 εκατ. ενήλικες και 6,3 εκατ. παιδιά ζουν με το άσθμα, μια αναπνευστική πάθηση που προκαλείται από φλεγμονή και απόφραξη των αεραγωγών.

Ενώ οι βαθύτερες αιτίες του άσθματος παραμένουν ασαφείς τα συμπτώματα του (δύσπνοια, βήχας, πόνος στο στήθος) μπορεί να προκληθούν από την έκθεση σε αλλεργιογόνα και ερεθιστικές ουσίες. Δεν υπάρχει θεραπεία για το άσθμα αλλά υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και να μειώσουν τον κίνδυνο των σοβαρών κρίσεων άσθματος οι οποίες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Ερευνητές προτείνουν την προσθήκη συμπληρωμάτων βιταμίνης D στη θεραπευτική αγωγή των ασθενών με άσθμα, καθώς μπορεί να μειώσουν  περαιτέρω τον κίνδυνο σοβαρών κρίσεων άσθματος.

Ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Adrian Martineau από το Κέντρο άσθματος του Ηνωμένου Βασιλείου και οι συνεργάτες του παρουσίασαν  πρόσφατα τα ευρήματά τους στο European Respiratory Society International Congress του 2016. Η ομάδα επισημαίνει ότι προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D με τον αυξημένο κίνδυνο κρίσεων άσθματος σε άτομα με αναπνευστική πάθηση. Ως εκ τούτου τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να ωφελήσουν τους ασθενείς με άσθμα.

Στη συγκεκριμένη μελέτη οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από εννέα μελέτες διάρκειας 6-12 μηνών που αξιολογούσαν το πως τα συμπληρώματα βιταμίνης D επηρεάζουν τα συμπτώματα και τις κρίσεις άσθματος. Σε επτά από τις μελέτες συμμετείχαν 435 παιδιά ενώ σε δύο 658 ενήλικες. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν μέτριες έως σοβαρές κρίσεις άσθματος.

Ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω σοβαρής κρίσης άσθματος  μειώθηκε από το 6% στο 3%.Επιπλέον οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μείωσαν  την ανάγκη χρήσης στεροειδών για τις κρίσεις άσθματος.

Ο Καθηγητής Martineau θεωρεί αυτά τα αποτελέσματα «συναρπαστικά», αλλά επειδή η μελέτη είχε κάποιους σημαντικούς περιορισμούς αναφέρει ότι περαιτέρω έρευνα απαιτείται για να διαπιστωθεί αν τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι τόσο αποτελεσματικά.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...