company logo

Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D ενδέχεται να συνδέονται με τον καρκίνο του προστάτη

Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D ενδέχεται  να συνδέονται με τον καρκίνο του προστάτη

Σύμφωνα με νέα μελέτη, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα μπορεί να συνδέονται με πιο επιθετική και προχωρημένη περίπτωση καρκίνου του προστάτη στους άνδρες.

Η μελέτη, δείχνει ότι η βιταμίνη D μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο πώς ξεκινά και πώς εξαπλώνεται ο καρκίνος του προστάτη, αν και δεν αποδεικνύει τη σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Οι ερευνητές λένε πως ακόμα και αν λαμβάνουν οι ασθενείς περισσότερη βιταμίνη D, δεν είναι βέβαιοι ότι ο καρκίνος του προστάτη θα κρατηθεί υπό έλεγχο.

Ο Δρ Len Lichtenfeld, σύμβουλος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ο οποίος δεν συμμετείχε στην μελέτη), είπε ότι «Υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για τη σχέση βιταμίνης D και καρκίνου του προστάτη».

«Πραγματικά δεν γνωρίζουμε, για την ώρα, ποιος είναι ο ρόλος της βιταμίνης D στον καρκίνο του προστάτη, είτε στη γένεση του είτε στον καθορισμό του πόσο επιθετικός μπορεί να είναι. Πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες».

Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι η βιταμίνη D παίζει αρκετά κρίσιμο ρόλο στο πώς τα κύτταρα αναπτύσσονται και μεγαλώνουν.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Adam Murphy καθηγητής του Πανεπιστημίου Northwestern, δήλωσε ότι «Φαίνεται ότι τα επίπεδα βιταμίνης D ρυθμίζουν τη φυσιολογική διαφοροποίηση των κυττάρων καθώς αλλάζουν από βλαστικά κύτταρα σε κύτταρα ενηλίκων και επίσης ρυθμίζουν το ρυθμό ανάπτυξης των φυσιολογικών και καρκινικών κυττάρων».

Η βιταμίνη D είναι επίσης γνωστή ως η «βιταμίνη του ήλιου», επειδή παράγεται όταν εκτιθέμεθα στο ηλιακό φως. Τα επίπεδα βιταμίνης D έχουν την τάση να φθίνουν με την πάροδο της ηλικίας και η ανεπάρκεια της βιταμίνης αυτής είναι πιο συχνή στις εποχές και τις περιοχές που υπάρχει λιγότερο φως του ήλιου όπως και σε άτομα με σκούρο δέρμα.

Τι γίνεται όμως με την πιθανή σχέση της βιταμίνης D με τον καρκίνο;

Ο Murphy δήλωσε ότι «Όταν χορηγείς βιταμίνη D στα κύτταρα του προστάτη μέσα σε ένα εργαστήριο φαίνεται να επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης των κυττάρων αυτών».

Η ιδέα είναι ότι χαμηλά επίπεδα αυτής της κρίσιμης βιταμίνης στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσουν στην αέναη ανάπτυξη των κυττάρων και να δημιουργηθεί ο καρκίνος.

Για να ελέγξουν αυτή την ιδέα, οι ερευνητές μελέτησαν τα επίπεδα της βιταμίνης D σε 667 άνδρες ηλικίας μεταξύ 40 και 79, οι οποίοι είχαν κάνει βιοψία του προστάτη, είτε επειδή πρόσφατα είχαν ένα αυξημένο ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) είτε επειδή ένας γιατρός αισθάνθηκε αλλαγές στον προστάτη κατά τη διάρκεια μίας εξέτασης.

Τα κανονικά επίπεδα βιταμίνης D κυμαίνονται από 30 έως 80 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng/ml).

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D ήταν σχετικά κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των ανδρών που εξετάστηκαν.

Περίπου 44% των ανδρών με θετικές βιοψίες και 38% των ατόμων που βρέθηκαν αρνητικοί στον καρκίνο, είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Οι άνδρες που ήταν θετικοί στον καρκίνο μετά από βιοψίες και εκείνοι που είχαν επίσης πολύ χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D -κάτω από 12 ng/ml- είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες για  επιθετικούς καρκίνους από ό, τι τα άτομα με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D.

Η σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και του καρκίνου φάνηκε να είναι ακόμη πιο σημαντική για τους μαύρους άνδρες.

Σε γενικές γραμμές, οι μαύροι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη. Κατά μέσο όρο, οι άνδρες έχουν περίπου μία στις επτά πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, ενώ οι μαύροι άνδρες μία στις πέντε.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...