company logo

Τα Χαμηλά Επίπεδα της Βιταμίνης D επιδεινώνουν την Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Τα Χαμηλά Επίπεδα της Βιταμίνης D επιδεινώνουν την Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D μπορούν να επιδεινώσουν τη σοβαρότητα της σκλήρυνσης κατά πλάκας και να επιταχύνουν την εξέλιξη της πάθησης που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, σύμφωνα με τη νέα μελέτη του πανεπιστημίου Harvard. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας σε πρόωρα στάδια, θα μπορούσαν να κατευνάσουν τα συμπτώματα της πάθησης παίρνοντας συμπληρώματα βιταμίνης D.

«Επειδή τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D είναι συχνά και μπορούν εύκολα και με ασφάλεια να αυξηθούν με συμπληρώματα σε μορφή χαπιού, αυτά τα ευρήματα της έρευνας ίσως να συμβάλλουν στην καλυτέρευση της έκβασης για πολλούς ασθενείς με σκλήρυνση», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Alberto Ascherio, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής του πανεπιστημίου Harvard στο τμήμα της Δημόσιας Υγείας. Η μελέτη έχει δημοσιευθεί στο διαδίκτυο στο site της JAMA Neurology.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία χρόνια πάθηση η οποία επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα του σώματος. Τα τρία βασικά χαρακτηριστικά της νόσου αυτής είναι ο σχηματισμός αλλοίωσης, φλεγμονής και η καταστροφή της μυελίνης, δηλαδή της μεμβράνης που προστατεύει τα νεύρα του εγκεφάλου και τον νωτιαίο μυελό.

Η πιο συνηθισμένη μορφή της νόσου, η υποτροπιάζουσα – διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας, χαρακτηρίζεται από επεισόδια που χειροτερεύουν τη νευρολογική λειτουργία ακολουθούμενα από περιόδους που τα περιστατικά αυτά ελαττώνονται. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά και κυμαίνονται από μούδιασμα στα άκρα μέχρι την παράλυση ή την απώλεια όρασης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει μία σχέση ανάμεσα στην σκλήρυνση κατά πλάκας και τη βιταμίνη D, αλλά δεν ήταν σαφές αν τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης ήταν προγνωστικό ή σύμπτωμα της δράσης της σκλήρυνσης.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι πάσχοντες της σκλήρυνσης που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και οι οποίοι είχαν επαρκή επίπεδα της βιταμίνης D, είχαν κατά 57% χαμηλότερο ποσοστό για την εμφάνιση μιας νέας εγκεφαλικής βλάβης, 57% χαμηλότερο ποσοστό υποτροπιασμού και 25% χαμηλότερο ποσοστό εγκεφαλονωτιαίου υγρού, συγκριτικά με εκείνους που είχαν χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η βιταμίνη D έχει σημαντική προστατευτική επίδραση  στην εξέλιξη της νόσου της σκλήρυνσης κατά πλάκας και υπογραμμίζει τη σημαντικότητα για την διόρθωση της ανεπάρκειας της βιταμίνης D, η οποία είναι συχνή στους πάσχοντες της σκλήρυνσης.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας αποκαλύπτουν μία σημαντική προγνωστική αξία των επιπέδων της βιταμίνης D που μετρώνται νωρίς στην πορεία της πάθησης και συγκλίνουν με την προηγούμενη επιδημιολογική και βιολογική απόδειξη υποστηρίζοντας μία προστατευτική επίδραση της βιταμίνης D στην εξέλιξη της νόσου και αποδεικνύει την σπουδαιότητα  της διόρθωσης της ανεπάρκειας βιταμίνης D, η οποία επηρεάζει περίπου το 50% των παθόντων της σκλήρυνσης κατά πλάκας στην Ευρώπη και το 20% στις Ηνωμένες Πολιτείες» είπε ο Ascherio.

«Ωστόσο, περαιτέρω έρευνες χρειάζονται ώστε να προσδιορίσουν τα βέλτιστα επίπεδα της βιταμίνης D και να ερευνήσουν εάν τα αποτελέσματα εφαρμόζονται σε διαφορετικές φυλές ή εθνικότητες».

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...