company logo

Τεχνητό κρέας… Το πρώτο δείγμα έτοιμο για γευστική δοκιμή...

Τεχνητό κρέας… Το πρώτο δείγμα έτοιμο για γευστική δοκιμή...
  • Ημερομηνία:19/07/2013
  • Κατηγορίες:

Το πρώτο δείγμα τεχνητού κρέατος (βοοειδές) που φτιάχτηκε στα εργαστήρια αναμένεται τον επόμενο μήνα να χρησιμοποιηθεί για γευστική δοκιμή στην πρώτη ζωντανή επίδειξη τεχνολογίας στο Λονδίνο.

Το τεχνητό κρέας κατασκευάσθηκε από χιλιάδες κλώνους βλαστοκυττάρων από βοοειδές οι οποίοι αναπτύχθηκαν στα εργαστήρια.

Ο εμπνευστής της ιδέας Θα παρουσιάσει το μοσχαρίσιο μπιφτέκι ως «απόδειξη της ιδέας" ότι το τεχνητό κρέας που κατασκευάζεται στα εργαστήρια θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε αξιόπιστη, βιώσιμη παραγωγή τροφίμων χαμηλού κόστους, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη για εκτρεφόμενα ζώα (βοοειδή, χοιρινά ή κοτόπουλα) και ως εκ τούτου να επιφέρει μείωση των εκλυόμενων αερίων που παράγονται από τα ζώα, προστατεύοντας το περιβάλλον και μειώνοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Όμως, η επιτυχία ή η αποτυχία του τεχνητού κρέατος αναμένεται να φανεί στο Λονδίνο σε μερικές ημέρες. Μέχρι τώρα το μόνο πρόσωπο που έχει δοκιμάσει το κρέας είναι ένας Ρώσος δημοσιογράφος που στην κυριολεξία, ‘άρπαξε το δείγμα κρέατος’ κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο εργαστήριο - πριν πάρει έγκριση για ασφαλή κατανάλωση - και δήλωσε ότι τον άφησε τελείως αδιάφορο γευστικά.

Με αφορμή τα προγνωστικά ότι μέχρι το 2050 αναμένεται να διπλασιαστεί η παγκόσμια ζήτηση κρέατος, οι εμπνευστές της ιδέας υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών.

Έχει υπολογιστεί ότι για την παραγωγή του πρώτου δείγματος τεχνητού κρέατος το κόστος θα ανέλθει περίπου στις £ 220.000. Το λανσάρισμα του αναμένεται να γίνει τον επόμενο μήνα, ένα χρόνο αργότερα από το αναμενόμενο χρονικό διάστημα που είχε προγραμματισθεί αρχικά.

Η χρηματοδότηση για το έργο παρέχεται από έναν ανώνυμο ζάμπλουτο ευεργέτη, του οποίου η πραγματική ταυτότητα αναμένεται να αποκαλυφθεί στην εκδήλωση, αν και δεν είναι σαφές αν θα είναι εκείνος ο πρώτος που θα δοκιμάσει τους καρπούς της επένδυσής του.

 

Ευγενία Ηλιάδου
Κλινικός Διαιτόλογος-Διατροφολόγος, Μsc, State Registered Dietitian UK
Υπεύθυνη Διαιτολογικού Τμήματος Mediterraneo Hospital 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...