company logo

Θέλετε να αδυνατίσετε; Φερθείτε έξυπνα και λογικά…

Θέλετε να αδυνατίσετε; Φερθείτε έξυπνα και λογικά…

Τζένη Ηλιάδου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc.

Επιστημονική Συνεργάτης ΕΙΔ

 

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι τον τελευταίο καιρό έχουν ως στόχο την απώλεια βάρους. Είτε για λόγους υγείας, είτε για λόγους εμφάνισης, χρησιμοποιούν διάφορα μέσα αδυνατίσματος όπως χάπια, δίαιτες, γυμναστική. Γιατί όμως είναι σημαντικό να διατηρούμε το σωστό βάρος σώματος; Και ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος αδυνατίσματος;

Μέσα στο σώμα εκτελούνται ταυτόχρονα πολλές λειτουργίες όπως η αναπνοή, η συστολή της καρδιάς, η πέψη και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, η μυϊκή συστολή, η σύνθεση ορμονών και ενζύμων. Όλες αυτές οι λειτουργίες απαιτούν μεγάλα ποσά ενέργειας για να επιτευχθούν. Ενέργεια η οποία προέρχεται από τις τροφές. Εάν λοιπόν η πρόσληψη ενέργειας είναι περισσότερη από όση χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει, τότε οδηγούμαστε σε αύξηση βάρους. Τα προβλήματα υγείας σε αυτή την περίπτωση αυξάνονται γι’ αυτό και είναι σημαντικό να διατηρείται το βάρος του σώματος σταθερό. 

Κατά τη διάρκεια που ένα άτομο βρίσκεται στη διαδικασία αδυνατίσματος, πρέπει να λαμβάνει συγκεκριμένη διατροφή, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει. Φρούτα, λαχανικά, όσπρια, προϊόντα ολικής αλέσεως, κόκκινο και λευκό κρέας πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή αυτή. Οφείλει να κινείται με προσοχή και να μην παραλείπει γεύματα, διότι έτσι διακινδυνεύει να μη λάβει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Η φυσική δραστηριότητα παίζει επίσης έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην απώλεια κιλών ή και στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους. Ακόμα και λίγες ώρες περπάτημα την εβδομάδα μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο σώμα. Η γυμναστική, είτε έντονη είτε πιο ήπια, έχει τη δυνατότητα να ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς, καθώς και να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων ασθενειών όπως διαβήτης τύπου 2 και υψηλή πίεση.

Επίσης, ορισμένοι στρέφονται προς τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων τα οποία υπόσχονται άμεσο αδυνάτισμα. Στην αγορά βρίσκεται ποικιλία διατροφικών συμπληρωμάτων, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το σώμα να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά και ταυτόχρονα συμβάλλουν στο αδυνάτισμα, το κάψιμο λίπους ή τη μείωση της πείνας. Όταν όμως αναφερόμαστε σε φάρμακα, πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και οι επακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες. Όλα πρέπει να λαμβάνονται υπό τη γνώση και την επίβλεψη ενός ειδικού έτσι ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις. Είναι σημαντικό το άτομο στο οποίο χορηγούνται τα φάρμακα αυτά, να γνωρίζει λεπτομερώς τα συστατικά, τη δράση και τiς παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν. Είναι επίσης σημαντικό να είναι πιστοποιημένη η εταιρία που τα παρέχει και να είναι γνωστός ο τρόπος παρασκευής τους. Το διαδίκτυο ή ένας γνωστός που θα συστήσει ένα φάρμακο, δεν είναι σίγουρα έγκυρες πηγές ενημέρωσης. Οφείλουμε πάντοτε να ελέγχουμε ένα προϊόν ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία μας Τα χάπια αδυνατίσματος είναι λοιπόν κατάλληλα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες η χορήγηση ενός διαιτολογίου δεν είναι αρκετό ως λύση στο πρόβλημα. Ορισμένα χάπια λοιπόν είναι ικανά να συμβάλλουν στη μείωση του βάρους και στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που συμπίπτουν με τα παραπανίσια κιλά. Όμως σε καμία περίπτωση η επιλογή του φαρμάκου δεν πρέπει να γίνεται αυτοβούλως χωρίς τη συμβουλή του ειδικού και χωρίς μία λεπτομερή εξέταση πρώτα. Επίσης ο ασθενής πρέπει να είναι συνεπής στην προτεινόμενη δοσολογία, χωρίς να κάνει υπερβολές και χωρίς να παραλείπει την ταυτόχρονη σωστή διατροφή που θα του χορηγήσει ο ειδικός.

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι κανένα χάπι, φάρμακο ή συμπλήρωμα διατροφής δεν είναι ικανό να προσφέρει από μόνο του τα ιδανικά αποτελέσματα. Το παν για έναν υγιή οργανισμό και ένα όμορφο σώμα είναι η σωστή διατροφή και η άσκηση. Επίσης η ψυχολογική υποστήριξη είναι που θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή καθώς όλοι τη χρειάζονται. Αλλά πάνω από όλα είναι η θέληση του ανθρώπου να αγωνιστεί για να πετύχει το στόχο του.

 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...