company logo

Θεραπεία λεύκης με βιταμίνες, μέταλλα και πολυφαινόλες

Θεραπεία λεύκης με βιταμίνες, μέταλλα και πολυφαινόλες

Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος  University of Nottingham

Η λεύκη επηρεάζει εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η αιτιολογία της νόσου εξακολουθεί να είναι άγνωστη.  Εκτός από την πιο δημοφιλή αυτοάνοση θεωρία της, αρκετές ερευνητικές ομάδες έχουν πρόσφατα δείξει την εμπλοκή του οξειδωτικού στρες στη παθοφυσιολογία αυτής της νόσου. Ο μηχανισμός με τον οποίο τα ψωραλένια που χορηγούνται από το στόμα και η ακτινοβολία UV-A (PUVA) διεγείρουν το πολλαπλασιασμό των μελανοκυττάρων στη λεύκη δεν είναι ακόμα γνωστός. Η PUVA ακτινοβολία λειτουργεί ως ανοσοκατασταλτικό εξαιτίας της επίδρασης που έχει στα κυτταροτοξικά Τ-λεμφοκύτταρα. Αυτή η δράση θα μπορούσε επίσης να είναι και η εξήγηση για το θεραπευτικό αποτέλεσμα της PUVA στη λεύκη. Οποιαδήποτε θεωρία της θεραπείας πρέπει να εξηγεί όχι μόνο τη δράση που συμβαίνει στα κυτταροτοξικά Τ-λεμφοκύτταρα αλλά και τη διέγερση του πολλαπλασιασμού των μελανοκυττάρων και τη μετάβαση των μελανοκυττάρων στην επιδερμίδα από τον θύλακα της τρίχας. Η in vivo έκθεση της ανθρώπινης επιδερμίδας στην ηλιακή διέγερση με υπεριώδη ακτινοβολία προκαλεί αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα που συνοδεύεται από αυξημένα επίπεδα οξειδωτικού στρες. Είναι επίσης γνωστό ότι οι παράγοντες φωτοευαισθητοποίησης δημιουργούν αντιδραστικά είδη οξυγόνου . Αυτά τα προβλήματα μπορεί να προληφθούν με τη χρήση αντιοξειδωτικών.

Σε πολύ πρόσφατη μελέτη σε πειραματόζωα με λεύκη, το 70% των ποντικών από την ομάδα που έλαβε συμπληρώματα φυσικών αντιοξειδωτικών εμφάνισε ορατό επαναχρωματισμό..

Οι ελεύθερες ρίζες  οξυγόνου είναι ικανές να λευκάνουν  περιοχές με μελανίνη και να καταστρέψουν τη μεμβράνη μέσω αντιδράσεων υπεροξείδωσης των λιπιδίων. Η χρήση αντιοξειδωτικών αναστέλλει αυτές τις επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας και τα αντιοξειδωτικά μπορούν  να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο βελτίωσης της φωτο-χημειοθεραπείας με ψωραλένια. Το δέρμα αποτελείται από τρία στρώματα: την επιδερμίδα (εξωτερική στρώμα), το χόριο (μεσαίο στρώμα) και το υποδόριο (εσωτερικό στρώμα). Οι πολυφαινόλες πράσινου τσαγιού δεν απορροφώνται πέρα ​​από την επιδερμίδα, επομένως οποιαδήποτε οφέλη περιορίζονται στο εξωτερικό αυτό στρώμα του δέρματος. Ωστόσο, τα οφέλη φαίνεται να είναι σημαντικά. Τα κύτταρα στην επιδερμίδα βρίσκονται σε συνεχή κατάσταση ανανέωσης. Τα νεοσυσταθέντα κύτταρα, τα βλαστοκύτταρα, είναι αδιαφοροποίητα αλλά διαχωρίζονται γρήγορα.  Αρχίζουν να διαφοροποιούνται κατά το πέρασμα τους από την επιδερμίδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας μετανάστευσης και διαφοροποίησης, τα κύτταρα είναι πολύ δραστικά δαπανώντας και καταναλώνοντας τεράστιες ποσότητες ενέργειας.  Σε ασθενείς με λεύκη μειώθηκαν τα επιδερμικά επίπεδα ουμπικινόλης και βιταμίνης Ε. Μια ανισορροπία της ενδοκυτταρικής οξειδοαναγωγικής κατάστασης και μια σημαντική μείωση των ενζυμικών και μη ενζυμικών αντιοξειδωτικών παρατηρούνται στην επιδερμίδα των ασθενών με λεύκη και αντιπροσωπεύουν το δακτυλικό αποτύπωμα ενός ανώμαλου οξειδωτικού στρες που οδηγεί σε τραυματισμό των επιδερμικών κυττάρων. Η κλασική θεραπεία PUVA οδηγεί στην εξάντληση των επιπέδων γλουταθεινόνης της υπεροξειδάσης (GSH) στο δέρμα. Η μειωμένη GSH σχετίζεται με ισχυρές μειώσεις της δραστηριότητας της υδροξυλάσης της τυροσίνης και της παραγωγής μελανίνης στο δέρμα. Τόσο η α-τοκοφερόλη όσο και η ανεπάρκεια της GSH ενισχύουν την ευαισθησία των κυττάρων.

Ωστόσο, τα επίπεδα της βιταμίνης Α, C E, της υπεροξειδικής δισμουτάσης, της GSH, της υπεροξειδάσης της GSH, των λιποπεροξειδίων και των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων των φωσφολιπιδίων στο αίμα σε ασθενείς με λεύκη, δεν διαφέρουν σημαντικά από εκείνα στους υγιείς ενήλικες.  

Οι διατροφικές ανεπάρκειες, τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους  αλλοιώνουν τη μελανίνη. Οι ανεπάρκειες του χαλκού και του ψευδαργύρου φαίνεται  ότι προκαλούν αποχρωματισμό σε διάφορα ζώα. Στους ανθρώπους ο αποχρωματισμός του δέρματος και των τριχών οφείλεται στην έλλειψη χαλκού. Ο αποχρωματισμός που προκαλείται από την υπερβολική πρόσληψη μολυβδαινίου σχετίζεται με τις μειωμένες αποθήκες χαλκού στο ήπαρ. Ο χαλκός φαίνεται να έχει πρωταρχική σημασία επειδή η τυροσινάση είναι ένα απαραίτητο ένζυμο για τον χαλκό.

Η ανισορροπία στο αντιοξειδωτικό σύστημα και η βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες συμβάλουν στον εκφυλισμό των μελανοκυττάρων .Επομένως για να επιτευχθεί ένας εμφανής επαναχρωματισμός πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία  στα αντιοξειδωτικά καθώς συμβάλουν στην θεραπεία της λεύκης.

Τα ευρήματα μιας σειράς μελετών υποδεικνύουν ότι τα συμπληρώματα αντιοξειδωτικών παρουσιάζουν σημαντικά οφέλη στην αποτελεσματικότητα της θεραπεία της λεύκης. 


Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...