company logo

Τι είναι τα Paraprobiotics;

Τι είναι τα Paraprobiotics;

Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος  University of Nottingham

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι η κατανάλωση γιαουρτιού ή γάλακτος και λαχανικών που έχουν υποστεί ζύμωση ωφελούν την υγεία.

Τα συγκεκριμένα τρόφιμα περιέχουν ευεργετικά βακτήρια που ονομάζονται προβιοτικά. Τα προβιοτικά συμβάλουν μεταξύ άλλων στη θεραπεία της διάρροιας, στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, κλπ. 

Παρά το γεγονός ότι η ζύμωση χρησιμοποιείται ως διαδικασία εδώ και αιώνες για τη συντήρηση των τροφίμων, υπάρχουν δυσκολίες για τη διατήρηση ζωντανών των βακτηρίων στα τρόφιμα. Σήμερα η επιστημονική κοινότητα ασχολείται με τον έλεγχο της ανάπτυξης των βακτηρίων για την πρόληψη ασθενειών, εξασφαλίζοντας όμως την παρουσία «καλών» βακτηρίων που παρέχουν σημαντικά οφέλη στον οργανισμό.

Έτσι λοιπόν έχει ενισχυθεί το ενδιαφέρον για τα αδρανοποιημένα προβιοτικά, που ονομάζονται αλλιώς paraprobiotics. Τα paraprobiotics μπορούν να παρομοιαστούν με τα εμβόλια, δηλαδή με έναν «αδρανοποιημένο» ιό που ενώ είναι «νεκρός» παρέχει οφέλη για την υγεία μια και ενεργοποιεί συγκεκριμένες διαδικασίες του ανοσοποιητικού.

Τα paraprobiotics έχουν αποδειχθεί ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την καλή λειτουργία  του εντέρου. Φαίνεται να έχουν παρόμοια οφέλη με εκείνα των προβιοτικών και ενδεχομένως να έχουν και άλλα, όπως η συμβολή τους στη θεραπεία ηπατικών νοσημάτων. Ωστόσο απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πλήρως πώς αυτά τα νεκρά βακτήρια αλληλεπιδρούν με το έντερο, τους πνεύμονες και τα υπόλοιπα συστήματα του οργανισμού.

Αυτή τη στιγμή τα paraprobiotics θεωρούνται συμπληρώματα διατροφής και δεν είναι ακόμα ενεργά στοιχεία της διατροφής μας. Ωστόσο, επειδή τα paraprobiotics είναι νεκρά βακτήρια μπορεί να υπάρξουν ευκαιρίες για να προστεθούν μελλοντικά σε τρόφιμα.


Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...