company logo

Το ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας;

Το ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας;

Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος  University of Nottingham

Συνηθίζουμε να λέμε ότι υπάρχει δυσκοιλιότητα όταν η εντερική κένωση πραγματοποιείται αραιότερα από τρεις φορές την εβδομάδα.  

Πολλοί άνθρωποι θα ταλαιπωρηθούν από τη δυσκοιλιότητα σε κάποια περίοδο της ζωής τους, είτε ταξιδεύοντας, είτε λόγω αλλαγών στη καθημερινή τους ρουτίνα, είτε λόγω διατροφής. Μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι, φούσκωμα και ναυτία. Σε ορισμένες περιπτώσεις η δυσκοιλιότητα μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες ή και περισσότερο κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα υγείας όπως οι αιμορροΐδες και η πρόπτωση ορθού.

Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας με ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι ένας ασφαλής τρόπος για να κινητοποιηθεί το έντερο καθώς τα λιπαρά που περιέχει μπορούν να «ομαλύνουν» το εσωτερικό του εντέρου. Η κατανάλωση μιας κουταλιάς της σούπας ελαιόλαδο με άδειο στομάχι το πρωί μπορεί να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα σε πολλούς υγιείς ενήλικες. Η λήψη μεγαλύτερης ποσότητας ελαιόλαδου μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια και κράμπες για αυτό και δεν συνιστάται. Επιπλέον, το ελαιόλαδο δεν συνιστάται για μωρά και παιδιά με δυσκοιλιότητα.

Άλλα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία

Το ελαιόλαδο δεν συμβάλει μόνο στην καταπολέμηση της  δυσκοιλιότητας αλλά έχει και  αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες με αποτέλεσμα να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, ορισμένων μορφών καρκίνου, της αρθρίτιδας, των εκφυλιστικών παθήσεων αλλά και της κατάθλιψης.

Η American Heart Association (ΑΗΑ) συνιστά την κατανάλωση ελαιόλαδου για την καλύτερη υγεία της καρδιάς λόγω των μονοακόρεστων λιπαρών που περιέχει. Στα υγιή άτομα ηλικίας άνω των 2 ετών θα πρέπει το 25-35% της καθημερινής πρόληψης θερμίδων να περιλαμβάνει μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά. Η κατανάλωση μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών και η μείωση των κορεσμένων και τρανς λιπαρών οξέων μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Το ελαιόλαδο περιέχει επίσης και βιταμίνη Ε.

Παρά το γεγονός ότι στα καταστήματα είναι διαθέσιμα διάφορα είδη ελαιόλαδου, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει τα περισσότερα οφέλη για την υγεία.

Άλλα έλαια ως θεραπεία της δυσκοιλιότητας

Το καστορέλαιο εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητα αν και η δράση του διαφέρει από τη δράση του ελαιολάδου. Το καστορέλαιο επηρεάζει τους μυς στα έντερα συρρικνώνοντας τους έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη κινητοποίηση. Επιπλέον, στις έγκυες γυναίκες συνιστάται μερικές φορές η λήψη καστορέλαιου για την πρόκληση του τοκετού.

Άλλες θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα

Η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας νερού και φυτικών ινών αλλά και η σωματική άσκηση συχνά συνιστώνται για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Εάν αυτά τα μέτρα δεν βοηθήσουν τότε μπορεί να χρειαστεί η λήψη καθαρτικών. 

Πολλές θεραπευτικές επιλογές είναι διαθέσιμες για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας:

-Συμπληρώματα φυτικών ινών

-Υπακτικά συμπληρώματα

-Οσμωτικά καθαρτικά (γάλα Μαγνησίας, πολυαιθυλενογλυκόλη, σορβιτόλη)

-Λιπαντικά εντέρου

-Διεγερτικά καθαρτικά

Πότε πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εξαρτώνται από τα καθαρτικά και για αυτό εκείνοι που αισθάνονται ότι δεν μπορούν να έχουν μια κανονική κινητικότητα των εντέρων χωρίς τη λήψη καθαρτικού πρέπει να απευθυνθούν στο γιατρό τους.  Η μακροχρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι ένδειξη κάποιου άλλου προβλήματος υγείας ή μπορεί να είναι μια αντίδραση σε ορισμένα φάρμακα.

Αιτίες της δυσκοιλιότητα

-Ορμονικές αλλαγές (συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης ή της περιόδου μετά τον τοκετό)

-Λήψη ορισμένων φαρμάκων

-Έλλειψη φυτικών ινών

-Έλλειψη σωματικής άσκησης

-Ορισμένα προβλήματα υγείας (υποθυρεοειδισμός και διαβήτης)

-Προβλήματα με το πεπτικό σύστημα

-Αγνοώντας την ανάγκη μας να χρησιμοποιήσουμε την τουαλέτα

Μερικές φορές ένα άτομο μπορεί να έχει δυσκοιλιότητα χωρίς σαφή αιτία. Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και οι γυναίκες επηρεάζονται πιο συχνά από ό, τι οι άλλες ομάδες.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...