company logo

Το φρέσκο αβοκάντο στη διατροφή αλλάζει σημαντικά το λιπιδαιμικό προφίλ

Το φρέσκο αβοκάντο στη διατροφή αλλάζει σημαντικά το λιπιδαιμικό  προφίλ

Σύμφωνα με τις πρόσφατες Διαιτητικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς, μικρές αλλαγές στις επιλογές τροφίμων μπορεί να ωφελήσουν την υγεία. Στο περιοδικό Journal of Clinical Lipidology, δημοσιεύθηκε μια μετά-ανάλυση που υποστηρίζει ότι η επιλογή του αβοκάντο αντί των τροφών που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών, αλλάζει σημαντικά το προφίλ των λιπιδίων.

Η μετά-ανάλυση, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Ειρηνικού, συμπεριέλαβε 10 μελέτες με 229 συμμετέχοντες  και αξιολογήθηκαν οι επιπτώσεις της κατανάλωσης του αβοκάντο  στα επίπεδα της χοληστερόλης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν αντικαταστήθηκαν οι πηγές κορεσμένων λιπαρών με το αβοκάντο (1 έως 1,5 ανά ημέρα), μειώθηκε σημαντικά η ολική χοληστερόλη (TC), η "κακή" χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL-C) και τα τριγλυκερίδια (TG). Επιπλέον, η κατανάλωση του αβοκάντο δεν επηρέασε την «καλή» υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (HDL). Ωστόσο, η βέλτιστη ποσότητα και συχνότητα κατανάλωσης του αβοκάντο χρειάζεται περαιτέρω αξιολόγηση.

Ο Sachin Shah, PharmD, συγγραφέας και ειδικός στην καρδιαγγειακή υγεία, αναφέρει:  "Είναι ενδιαφέρον πως τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ακόμη και υγιή άτομα με σχετικά φυσιολογικές τιμές αναφοράς TC (100 έως 240 mg / dL), LDL-C (75 έως 150 mg / dL), και TG (50 έως 175 mg / dL) είχαν σημαντικές μειώσεις ".

Το φρέσκο αβοκάντο, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, και ως υποκατάστατο των κορεσμένων λιπαρών, μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της χοληστερόλης. Εκτός από τα «καλά» λιπαρά που περιέχει, τα αβοκάντο είναι επίσης ένας νόστιμος τρόπος για να ενισχύσετε την πρόσληψη ινών στη διατροφή σας.

Κλινικές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης του αβοκάντο και τους παράγοντες κινδύνου για την καρδιακή νόσο , τον διαβήτη, και τη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Τελευταία άρθρα

Διατροφικές συμβουλές για άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Διατροφικές συμβουλές για άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) συμβαίνει όταν ο οισοφαγικός σφιγκτήρας δεν κλείνει επαρκώς, με αποτέλεσμα...

Μους λευκής σοκολάτας με γιαούρτι και μύρτιλα
Μους λευκής σοκολάτας με γιαούρτι και μύρτιλα

Μους λευκής σοκολάτας με γιαούρτι και μύρτιλα

Η βιταμίνη D δρα προστατευτικά έναντι της σκλήρυνσης κατά πλάκας
Η βιταμίνη D δρα προστατευτικά έναντι της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Η πολλαπλή σκλήρυνση, γνωστή και ως σκλήρυνση κατά πλάκας, αποτελεί...