company logo

«Το γάλα στον καφέ μπλοκάρει τον μεταβολισμό»… ΟΧΙ δεν λένε τέτοιες ανακρίβειες οι διατροφολόγοι…

«Το γάλα στον καφέ μπλοκάρει τον μεταβολισμό»… ΟΧΙ δεν λένε τέτοιες ανακρίβειες οι διατροφολόγοι…

Κωνσταντίνος Ξένος

Κλινικός Διαιτολόγος M.Sc. Ph.D cand.

Διευθυντής τμήματος Διατροφογενετικής & Έρευνας Θρέψης «Ευρωκλινική Αθηνών»

Είναι γεγονός πως η καλογερική είναι δύσκολη… όμως μην νομίζετε πως και η «διαιτολογική» πάει πιο πίσω… και αυτό εύκολα το βιώνει ο ειδικός όταν πρέπει να επιχειρηματολογεί συνέχεια για να αποδείξει πως ισχύει το επιστημονικά ορθό και όχι αυτό που θα βόλευε για να δικαιολογήσουν κάποιοι μια σειρά ατασθαλιών τις οποίες δεν μπορούν ή δεν θέλουν να συνειδητοποιήσουν…

Επί σειρά ετών εξηγώ δημόσια και ιδιωτικά πως το λίγο ή ακόμη και το πολύ γάλα στον καφέ δεν συνεπάγεται πρόβλημα για ένα άτομο που προσπαθεί να διαχειριστεί το βάρος του.

Ας πάρουμε όμως μια εικόνα από τις θερμιδικές αξίες του γάλακτος και του καφέ για να κατανοήσουμε καλύτερα το όλο θέμα…

Ο καφές δεν αποδίδει θερμίδες ή αν θέλουμε να είμαστε απόλυτοι με τις αναλύσεις θα πούμε πως μια κούπα στιγμιαίου καφέ αποδίδει λιγότερες από 5 θερμίδες…

Από την άλλη μια κουταλιά της σούπας με πλήρες γάλα, την οποία θα ρίξουμε στον καφέ, θα προσθέσει 9 θερμίδες… Ακόμη και για αυτούς που προτιμούν πιο «πλούσιο» τον καφέ τους και θα προσθέσουν 2 κ. σούπας γάλα, οι 18 εξτρά θερμίδες δεν θα αποτελέσουν κάποια ουσιαστική θερμιδική εκτροπή, οπότε το μόνο που απομένει να απασχολεί τον καφεπότη είναι πόση ζάχαρη θα βάλει…

Να διευκρινίσω πως αναφέρομαι πάντα στο πλήρες γάλα (αν προσθέσουμε στον καφέ γάλα χαμηλών λιπαρών θα έχουμε ακόμη μικρότερη «επιβάρυνση») και σε καμία περίπτωση σε κρέμες, σαντιγύ και συναφή πρόσθετα που μετατρέπουν τον καφέ σε υγρή πάστα…

Το ξεκαθαρίσαμε λοιπόν, θέμα ουσιαστικής θερμιδικής επιβάρυνσης με το γάλα στον καφέ δεν υπάρχει…

Τώρα για τους λάτρεις των χημικών ενώσεων και πάλι τα επιστημονικά δεδομένα δεν θα τους ικανοποιήσουν.

Δεν υπάρχει λοιπόν ούτε καν ένδειξη ότι κάποιο από τα συστατικά του γάλακτος «αλληλεπιδρά» με τον καφέ διαδραματίζοντας αρνητικό ρόλο στην έκβαση μιας προσπάθειας απώλειας βάρους…

Ακόμη και όταν οι ερευνητές προσπάθησαν να εξετάσουν ένα άλλο πεδίο «χημικών αντιδράσεων» και να δουν αν η βιοδιαθεσιμότητα των ευεργετικών αντιοξειδωτικών που έχει ο καφές (κάποια εκ των οποίων βρίσκονται εκ φύσεως στον καρπό και κάποια άλλα παράγονται κατά το καβούρδισμα) επηρεάζεται από τη προσθήκη γάλακτος, κατέληξαν πως δεν υπάρχει αρνητική επίδραση.

Και όλα αυτά τα γνωρίζουν πολύ καλά οι διαιτολόγοι- διατροφολόγοι… και δεν πρόκειται ποτέ να σας πει ένας επιστήμονας πως το γάλα στον καφέ «μπλοκάρει» τον μεταβολισμό σας… Γιαυτό και θεωρώ άστοχο έως προσβλητικό να διαβάζω σε πολύ γνωστό περιοδικό γαστρονομίας πως «…Επιπλέον, οι διατροφολόγοι συμπληρώνουν πως το γάλα στον καφέ μπλοκάρει τον μεταβολισμό και είναι η κύρια αιτία που μπορεί να μην χάνει κανείς βάρος»…

Όχι λοιπόν αγαπητή δημοσιογράφε… οι διατροφολόγοι (αυτοί που είναι όντως διατροφολόγοι) δεν λένε τέτοιες ανακρίβειες… και αυτός που δεν χάνει βάρος πρέπει να ανατρέξει σε άλλες αιτίες και όχι ουτοπίες…

Τελευταία άρθρα

Το παιδί μου δεν τρώει όλα τα τρόφιμα. Πώς να το χειριστώ;
Το παιδί μου δεν τρώει όλα τα τρόφιμα. Πώς να το χειριστώ;

Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών...

Διατροφή και Διαβήτης
Διατροφή και Διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια νόσος κατά την οποία παρατηρούνται... 

Μουρουνέλαιο: Η αλήθεια στα ψιλά γράμματα…
Μουρουνέλαιο: Η αλήθεια στα ψιλά γράμματα…

«Προσέχω πολύ τη διατροφή και την υγεία μου… Παίρνω καθημερινά μουρουνέλαιο»...