company logo

Τροφές που βλάπτουν και που ωφελούν τον εγκέφαλο

Τροφές που βλάπτουν και που ωφελούν τον εγκέφαλο

Σύμφωνα με έρευνα, η δίαιτα MIND θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου του Alzheimer, ακόμη και αν δεν ακολουθείται σχολαστικά. Η καθηγήτρια Martha Morris, επιδημιολόγος του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο , δήλωσε : « Ένα από τα πιο συναρπαστικά δεδομένα είναι ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν ακόμη και μετρίως τη διατροφή MIND παρουσίασαν μείωση του κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ».

Η Morris και οι συνάδελφοί της ανέπτυξαν τη διατροφή MIND με βάση ερευνών του παρελθόντος σχετικά με τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά που έχουν καλές και κακές συνέπειες για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Θα λέγαμε πως αποτελεί ένα «κράμα» της γνωστής δίαιτας για την υπέρταση με τα αρχικά DASH και της Μεσογειακής Διατροφής!

Στην τελευταία αυτή μελέτη, η διατροφή MIND συγκρίθηκε με αυτά τα 2 διατροφικά σχήματα. Παρατηρήθηκε λοιπόν μείωση στο ενδεχόμενο εμφάνισης  Alzheimer κατά 39% με τη δίαιτα DASH και κατά 54% με τη μεσογειακή διατροφή. Ωστόσο, οι δίαιτες είχαν αμελητέα οφέλη, όταν οι άνθρωποι δεν τις ακολουθούσαν συστηματικά.

Η δίαιτα MIND έχει 15 συστατικά, συμπεριλαμβανομένων 10 που είναι απαραίτητα για την λειτουργία του εγκεφάλου- τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αλλά και τα υπόλοιπα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα μούρα, τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα ψάρια, τα πουλερικά, το ελαιόλαδο και το κρασί. Στην έννοια προσοχής της εσωκλείει και τρόφιμα όπως τα κόκκινα κρέατα, το βούτυρο, το τυρί, τα αρτοσκευάσματα, τα γλυκά, τα τηγανητά και τα τρόφιμα fast food. Τα άτομα που ακολουθούν τη δίαιτα MIND καλούνται να περιορίσουν την κατανάλωση των ανθυγιεινών τροφίμων. Να τρώνε δηλαδή λιγότερο από μια κουταλιά της σούπας βούτυρο την ημέρα και να καταναλώνουν τυρί, τηγανητά ή fast foods λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα. Ο περιορισμός αυτών των τροφίμων είναι απαραίτητος για να αποφευχθούν οι συνέπειες της νόσου του Alzheimer.

Συμφώνα με τη Morris, οι  γενετικοί παράγοντες παίζουν μικρό ρόλο στην εμφάνιση της νόσου του Alzheimer.

Σε προηγούμενες μελέτες έχουν προκύψει στοιχεία που δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της νόσου.  Παρόλα αυτά, νέες μελέτες σε διαφορετικούς πληθυσμούς θα πρέπει να πραγματοποιηθούν για να υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...