company logo

Χρώματα τροφών

Χρώματα τροφών

Τελικά το χρώμα μετράει ;

Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν τελικά το χρώμα που έχει ένα τρόφιμο επηρεάζει τη θρεπτική του αξία. Για το λόγο αυτό έχουμε επιλέξει και παραθέτουμε ένα θρεπτικό debate ανάμεσα σε ορισμένα τρόφιμα της καθημερινής μας διατροφής, ίδια αλλά διαφορετικού χρώματος. Ας τα δούμε αναλυτικά :

 

μαύρη ή άσπρη ζάχαρη

η διαφορά: η μαύρη ζάχαρη περιέχει λίγο υψηλότερα επίπεδα σε ορισμένα μέταλλα (κάλιο, μαγνήσιο), αλλά όπως και η άσπρη δεν έχει βιταμίνες, πρωτεΐνες. έχουμε δύο τρόφιμα με το ίδιο ακριβώς θερμιδικό φορτίο, αλλά με διαφορετική θρεπτική αξία μια και η πρώτη λόγω της μικρότερης επεξεργασίας της είναι σαφώς πιο υγιεινή.

ποιο να διαλέξετε: Επιλέγουμε τη μαύρη ζάχαρη.

 

μαύρο, κόκκινο ή άσπρο πιπέρι

η διαφορά: Το πράσινο πιπέρι είναι στην ουσία μαύρο, το οποίο έχει μαζευτεί πριν ωριμάσει, όταν οι κόκκοι είναι ακόμα πράσινοι. Τους ξεραίνουν και τους κάνουν τουρσί. Το άσπρο πιπέρι δεν είναι τίποτε άλλο από μαύρο πιπέρι ξεφλουδισμένο. Το κόκκινο είναι τελείως διαφορετική ποικιλία. Το κόκκινο σε σχέση με το μαύρο και το άσπρο περιέχει την ουσία καψαϊσίνη, η οποία έχει σημαντικότατες ιδιότητες για την καλή υγεία του οργανισμού.

ποιο να διαλέξετε: Επιλέγουμε το κόκκινο πιπέρι.

 

κόκκινη ή πράσινη ή πορτοκαλί πιπεριά

η διαφορά: Εκτός από τη διαφορά στη γεύση, η πράσινη είναι πιο πικρή ενώ η κόκκινη και η πορτοκαλί είναι πιο φρουτώδεις. Η κόκκινη και η πορτοκαλί αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, Α και Β6, καθώς και σημαντικών αντιοξειδωτικών παραγόντων όπως το λυκοπένιο, η λουτεΐνη (σημαντική και για την καλή υγεία των ματιών) και η ζεαξανθίνη. Η πράσινη περιέχει σημαντικά ποσά φυλικού οξέος και βιταμίνης Κ.

ποιο να διαλέξετε: Παρότι και οι τρεις έχουν σημαντικά συστατικά, ένα ελαφρύ προβάδισμα θα δίναμε στην κόκκινη και πορτοκαλί, λόγω του υψηλότερου αντιοξειδωτικού τους περιεχομένου.

 

άσπρο ή μοβ λάχανο

η διαφορά: Και τα δύο αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και καλές πηγές μαγγανίου, φυλικού οξέος, βιταμινών συμπλέγματος Β και καλίου, καθώς επίσης και αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως οι ινδόλες και οι σουλφοραφάνες. Παρολαυτά, στη μεταξύ τους σύγκριση, το μωβ     λάχανο έχει πολύ περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες (όπως ανθοκυανίνες), ενώ και η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C είναι 6 – 8 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του άσπρου.

ποιο να διαλέξετε: Επιλέγουμε το μωβ λάχανο ανάμεσα στα δύο είδη.

 

πράσινο ή κόκκινο μήλο

η διαφορά:Οι διαφορές τους είναι ελάχιστες έως μηδαμινές όσον αφορά τη θρεπτική τους αξία. Και τα δυο είναι σημαντικές πηγές βιταμίνης C, K και φυτικών ινών, καθώς επίσης και σημαντικότατων αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως η κερκετίνη,  οι κατεχίνες κ.α., οι οποίες όμως βρίσκονται κατά κύριο λόγο στο φλοιό. Ίσως η μόνη διαφορά να εστιάζεται στη γεύση τους, καθώς κάποια είδη πράσινου μήλο, λόγω της λίγο μικρότερης περιεκτικότητάς τους σε απλά σάκχαρα είναι πιο ξινά.

ποιο να διαλέξετε: Δεν υπάρχει θρεπτική διαφορά ανάμεσα στα δύο όπότε επιλέγουμε και τα δύο.

 

μαύρη ή άσπρη σοκολάτα

η διαφορά: H μαύρη σοκολάτα παράγεται από το κακάο ενώ η άσπρη από το βούτυρο του κακάο. Για το λόγο αυτό η μαύρη έχει λιγότερες θερμίδες από τη λευκή, πολύ περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες και καλύτερης ποιότητας λίπος.

ποιο να διαλέξετε: Επιλέγουμε τη μαύρη σοκολάτα

 

κόκκινο ή άσπρο κρασί

η διαφορά: Το θερμιδικό τους περιεχόμενο είναι σχεδόν ίδιο, όμως το  κόκκινο κρασί έχει πολύ περισσότερες φαινολικές ενώσεις, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία.

ποιο να διαλέξετε: Επιλέγουμε το κόκκινο κρασί, με εξαίρεση άτομα που πάσχουν από ημικρανίες και πονοκεφάλους, όπου το κόκκινο κρασί, λόγω του φαινολικού του περιεχομένου, μπορεί να επιδεινώνει την κατάσταση.

 

άσπρο ή μαύρο ψωμί

η διαφορά: Το θερμιδικό τους περιεχόμενο διαφέρει κατά μόλις πέντε θερμίδες (περισσότερες στο λευκό), ενώ και τα δύο είναι σημαντικές πηγές ενέργειας και βιταμινών Β. Όμως το μαύρο ψωμί, και ιδιαιτέρως το ολικής αλέσεως περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνες συμπλέγματος Β.

ποιο να διαλέξετε: Επιλέγουμε το μαύρο ψωμί, ιδιαιτέρως για άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα και κακή λειτουργία του γαστρεντερικού τους συστήματος.

 

άσπρο ή κόκκινο κρέας

η διαφορά: Το άσπρο κρέας (ψάρι, πουλερικά) περιέχει σαφέστατα λιγότερες θερμίδες, λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητάς του σε λίπος, ιδιαιτέρως κορεσμένο. Το μόνο σημείο στο οποίο φαίνεται να υπερτερεί τα κόκκινο κρέας είναι η περιεκτικότητα του σε σίδηρο και βιταμίνη Β12.

ποιο να διαλέξετε: Επιλέγουμε το άσπρο κρέας, με εξαίρεση άτομα που πάσχουν από αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου ή βιταμίνης Β12, όπου απαιτείται και η αυξημένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος.

 

πράσινο ή μαύρο τσάι

η διαφορά: Το πράσινο τσάι είναι λιγότερο επεξεργασμένο και πολύ πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες κυρίως πολυφαινόλες και επικατεχίνες. Επίσης σε σχέση με το μαύρο τσάι, το πράσινο περιέχει πολύ λιγότερη καφεΐνη, σχεδόν τη μισή.

ποιο να διαλέξετε: Επιλέγουμε το πράσινο τσάι.

 

άσπρα ή κόκκινά φασόλια

η διαφορά: Και τα άσπρα και τα κόκκινα φασόλια περιέχουν υψηλά ποσά φυτικής πρωτεΐνης, ασβεστίου, σιδήρου, βιταμινών συμπλέγματος Β και υλικού οξέος. Το θερμιδικό τους περιεχόμενο δεν διαφέρει ιδιαιτέρως. Η βασική τους διαφορά είναι ότι τα κόκκινο φασόλια κατά το μεταβολισμό τους προκαλούν μεγαλύτερη παραγωγή εντερικών αερίων.

ποιο να διαλέξετε: Επιλέγουμε και τα δύο, με εξαίρεση άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα όπου και επιλέγουμε τα άσπρα φασόλια.

 

μαύρες ή πράσινες ελιές

η διαφορά: Η διαφορά τους έγκειται κυρίως στο χρόνο ωρίμανσης και αποκομιδή τους από τα ελαιόδεντρα, καθώς επίσης και στη μέθοδο επεξεργασίας τους. Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Ε, αντιοξειδωτικά και το θερμιδικό τους περιεχόμενο είναι σε γενικές γραμμές ανάλογο.

ποιο να διαλέξετε: Και οι δύο κατηγορίες έχουν παρόμοιες ιδιότητες, με διαφορετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Οπότε είναι καθαρά θέμα γεύσης.

 

άσπρο ή κίτρινο τυρί

η διαφορά: Οι διαφοροποιήσεις τους όσον αφορά τη θρεπτική τους αξία είναι ότι τα κίτρινα τυριά (κασέρι, κεφαλοτύρι, γραβιέρα, παρμεζάνα) είναι πιο πλούσια σε συστατικά σε σχέση με τα άσπρα τυριά (φέτα, μοτσαρέλα,ανθότυρο). Αυτό όμως δεν είναι πάντοτε καλό, καθώς τα λευκά περιέχουν λιγότερο λίπος σε σχέση με τα κίτρινα τυριά ( (με εξαίρεση τα άπαχα κίτρινα), και κατά συνέπεια λιγότερες θερμίδες. Αντίθετα τα κίτρινα τυριά περιέχουν περισσότερο ασβέστιο.

ποιο να διαλέξετε: Για άτομα τα οποία ελέγχουν τα λιπαρά στη διατροφή τους (π.χ. που προσπαθούν να χάσουν βάρος, που έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης) επιλέγουμε το άσπρο τυρί. Για άτομα που βρίσκονται στην ανάπτυξη (παιδιά) ή που έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε ασβέστιο (π.χ. γυναίκες με οστεοπόρωση) επιλέγουμε τα κίτρινα τυριά.

 

μαύρη ή ξανθιά μπύρα

η διαφορά: Και η μαύρη και η ξανθιά μπύρα αποτελούν πολύ καλές πηγές φυλικού οξέος και βιταμινών συμπλέγματος Β, όπως και άλλων ιχνοστοιχείων και μετάλλων. Παράλληλα, και οι δύο περιέχουν σημαντικότατα αντιοξειδωτκά στοιχεία, όπως η ρεσβερατρόλη και η τυροσόλη, τα οποία συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Το χρώμα μίας μπύρας εξαρτάται κυρίως από την θερμοκρασία, στην οποία εκτίθεται η βύνη χωρίς να αλλάζει τη θρεπτική αξία. Οι μελαχρινές ή μαύρες μπίρες αποκτούν το σκούρο χρώμα τους επειδή οι παραγωγοί τους καβουρντίζουν το βυνοποιημένο κριθάρι, πριν να προχωρήσουν στη ζυθοποίηση.

ποιο να διαλέξετε: Η επιλογή έχει να κάνει καθαρά με τη γεύση που επιλέγει ο καθένας. Και οι δύο είναι πολύ καλές επιλογές εκλογής όσον αφορά το αλκοόλ, καθώς περιέχουν και τις λιγότερες θερμίδες από κάθε άλλο ποτό.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...