company logo

Ζεστό νερό με χυμό λεμόνι και άλλες ιστορίες διαδικτυακής τρέλας…

Ζεστό νερό με χυμό λεμόνι και άλλες ιστορίες διαδικτυακής τρέλας…

Κωνσταντίνος Ξένος

Κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος M.Sc.

 

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό, κάθε φορά που μια νέα διατροφική τάση προβάλλει στο προσκήνιο, το πόσο γρήγορα διαδίδεται και έρχεται να επαναπροσδιορίσει, χωρίς δεύτερη κουβέντα, τη διατροφική καθημερινότητα χιλιάδων «πιστών»...

Είναι επίσης εντυπωσιακό, το γεγονός ότι το 99% αυτών των νέων διατροφικών τάσεων, είτε δεν έχει καμία απολύτως επιστημονική βάση, είτε στηρίζεται στην ημιμάθεια του ατόμου που τη διαδίδει, κάτι ακόμα πιο επικίνδυνο…

Τις τελευταίες εβδομάδες το απόλυτο εργαλείο πληροφόρησης αλλά και παραπληροφόρησης, το διαδίκτυο, έκανε πάλι το θαύμα του με αποτέλεσμα εκατοντάδες ατόμων να με ρωτούν (στην καλύτερη) ή να εφαρμόζουν το νέο «μαγικό» της διατροφής που ακούει στο όνομα «ζεστό νερό με χυμό από μισό λεμόνι»….

Το υπο εξέταση θέμα που προκύπτει βέβαια, δεν είναι αν το ζεστό νερό με το λεμόνι αποτελεί κάτι καλό ή κάτι κακό για τον οργανισμό μας (σίγουρα δεν είναι κάτι που θα βλάψει την υγεία κάποιου), αλλά αν πράγματι κατέχει τις φοβερές και τρομερές ιδιότητες που του αποδίδονται, λες και κάποιος ανακάλυψε μια πανάκεια… Αν δηλαδή προσδίδει κάτι περισσότερο από το να πίναμε ζεστό νερό με μισό πορτοκάλι ή μισό μανταρίνι ή ακόμα καλύτερα μια φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα…

Παραθέτω λοιπόν ένα από τα πολλά σχετικά κείμενα που κατακλύζουν το διαδίκτυο αυτή την εποχή (για να μην αναφερθώ στα chain emails που έχουμε λάβει όλοι μας…) και κάποιες εύλογες απορίες (με bold γράμματα) που προκύπτουν.

 

«Ο τρόπος που ξεκινάς την μέρα σου είναι πολύ σημαντικός, δεν έχει σημασία αν είσαι μητέρα, εργάτης, επιχειρηματίας, αθλητής, το πρώτο πράγμα που κάνεις το πρωί έχει πολύ μεγάλη σημασία! Μπορεί να σκέφτεσαι ότι το πρόγραμμα σου είναι πολύ φορτωμένο για ένα σωστό πρωινό, αλλά αν μπορείς να βρεις χρόνο μόνο για ένα πράγμα το οποίο μπορεί να βελτιώσει την υγεία σου ένα ποτήρι ζεστό νερό με το χυμό από μισό λεμόνι (να βελτιώσει την υγεία μου; Υπάρχει κάποια κλινική ή άλλη μελέτη που να δείχνει πως πίνοντας ένα ποτήρι ζεστό νερό με χυμό από μισό λεμόνι βελτιώνεται κάποια παράμετρος της υγείας μας;) είναι ότι καλύτερο μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου.

 

Είναι πολύ απλό και τα οφέλη πολλά για να τα αγνοήσεις.

1) Ενισχύει το ανοσοποιητικό Τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και κάλιο. Η βιταμίνη C μας βοηθάει να καταπολεμήσουμε τα κρυολογήματα και το κάλιο διεγείρει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, επίσης βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

(Μισό λεμόνι μας δίνει λιγότερο από 50 mg βιταμίνης C…Υπάρχει κάποιος που να υποστηρίζει πως 50 mg βιταμίνης C διαδραματίζουν κάποιο ρόλο έναντι των κρυολογημάτων; Όσο για την επίδραση του καλίου στην αρτηριακή πίεση, άραγε τα 80 mg καλίου από το μισό λεμόνι, μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην κάλυψη των αναγκών μας για κάλιο που ανέρχεται στα 4700 mg καθημερινά;)

 

2) Τα λεμόνια είναι απίστευτα αλκαλική τροφή!!! Μπορεί τα λεμόνια από μόνα τους να είναι όξινα αλλά μέσα στον οργανισμό μας γίνονται αλκαλικά (το κιτρικό οξύ δεν δημιουργεί οξύτητα στο σώμα όταν μεταβολίζεται). Όπως γνωρίζουμε ένα αλκαλικό σώμα είναι πραγματικά το κλειδί για καλή υγεία. (Αλκαλικό σώμα; Μιλούν μήπως για το ph στο αίμα που έτσι κιαλλιώς είναι αλκαλικό; Δεν ξέρω αλλά όλη αυτή η παραφιλολογία για αλκαλικές και όξινες τροφές με ξεπερνά… Η ανθρώπινη φυσιολογία διδάσκει, ότι ο οργανισμός μας έχει πολύ ακριβείς μηχανισμούς για να ρυθμίσει την οξεοβασική του ισορροπία, ανεξάρτητα από το είδος της τροφής που καταναλώνει... Πάντως καλού κακού θα ρωτήσω τον χημικό Walter White από το Breaking Bad, που έλιωνε όποιον ήθελε να εξαφανίσει, μήπως και έχει μετρήσει το ph του σώματος…)

 

3) Βοηθά στην απώλεια βάρους Τα Λεμόνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, η οποίες βοηθάνε στη μείωση της πείνας (έχει φυτικές ίνες χυμός από μισό στυμμένο λεμόνι;). Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που διατηρούν μια πιο αλκαλική δίαιτα χάνουν βάρος γρηγορότερα (πότε αποδείχθηκε αυτό; Και που δημοσιεύτηκε; στα «Νέα του ψαροντούφεκου»;)

 

4) Ενισχύει την πέψη Το ζεστό νερό χρησιμεύει για την τόνωση της γαστρεντερικής οδού. Τα λεμόνια και τα λάιμς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα και βιταμίνες βοηθώντας στην αποβολή των τοξινών (ήμαρτον πια με τις τοξίνες…για ποια αποβολή τοξινών μιλάμε; Το ουρικό οξύ που μου έλεγε προχθές μια Κα που ξεκίνησε τη μόδα ζεστό νερό και χυμός λεμόνι; Δεν είναι τοξίνη το ουρικό οξύ, αλλά χρήσιμο ενδογενές αντιοξειδωτικό που το μόνο που μας βλάπτει είναι η περίσσεια του… και αν θέλετε να απαλλαγείτε από την περίσσεια του αρκεί το νερό…) και στην λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

 

5) Λειτουργεί ως φυσικό διουρητικό Ο χυμός του λεμονιού βοηθάει στην αποβολή των ανεπιθύμητων υλικών επειδή αυξάνει το ποσοστό ούρησης. (ένα ακόμα αυθαίρετο στοιχείο… καμία μελέτη και καμία ανάλυση δεν δείχνει πως αν πιούμε ένα ποτήρι νερό με χυμό από λεμόνι θα έχουμε μεγαλύτερη διούρηση από το αν πίναμε το νερό σκέτο…) Επομένως οι τοξίνες αποβάλλονται γρηγορότερα με αποτέλεσμα ένα υγιές ουροποιητικό σύστημα.

 

6) Καθαρίζει το δέρμα Η βιταμίνη C βοηθά στην μείωση των ρυτίδων και των κηλίδων. Το νερό με λεμόνι καθαρίζει τις τοξίνες από το αίμα, με αυτό τον τρόπο βοηθά στο να διατηρηθεί το δέρμα καθαρό. (ΟΚ παραδίνομαι… όσοι έχετε ρυτίδες και κηλίδες έχετε τοξίνες στο αίμα… Επίσης η γη είναι επίπεδη και η ΑΕΚ θα πάρει το πρωτάθλημα…)

 

Υιοθετώντας μόνο αυτή την πρακτική, πίνοντας ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με λεμόνι το πρωί για ένα μήνα μπορεί να αλλάξει ριζικά η υγεία μας και να μας χαρίσει ενέργεια. Η συνταγή είναι πολύ απλή-ένα φλιτζάνι ζεστό (όχι καυτό) νερό και το χυμό από μισό λεμόνι.



Πηγή:  greenchef
Read more at http://www.mylady.gr/arthra/2013/03/12-giati-prepei-na-pinoume-to-proi-zesto-nero-me-lemoni!!!/#bF5LP5ieCR9IkVQ3.99»

 

Περαστικά μας….

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...