company logo

Ζυμαρικά και απώλεια βάρους

Ζυμαρικά και απώλεια βάρους

Είμαι λάτρης των ζυμαρικών, αλλά όλοι μου λένε ότι είναι το αίτιο που παχαίνω και δεν μπορώ να αδυνατίσω. Υπάρχει κάποιος τρόπος που μπορώ να τα χρησιμοποιώ χωρίς κίνδυνο;

Τα ζυμαρικά δεν παχαίνουν εκτός αν καταναλώνετε πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες ή τα συνοδεύετε με λιπαρές σάλτσες.  Οποιαδήποτε τροφή υπερκαταναλώνετε μπορεί να συντελέσει στην αύξηση του βάρους, γιατί οι θερμίδες είναι εκείνες που μετράνε. 

Σε κάθε διαιτολόγιο, υποθερμιδικό ή όχι, ένα σημαντικό ποσοστό (~50-55%) των προσλαμβανόμενων θερμίδων πρέπει να προέρχεται από τρόφιμα που περιλαμβάνονται στην κατηγορία των δημητριακών και του ψωμιού. Το ποσοστό όμως αυτό αναφέρεται σε δημητριακά ολικής άλεσης. Θα μπορούσε λοιπόν κάποιος να καταναλώνει καθημερινά ζυμαρικά ολικής άλεσης, ελέγχοντας την ποσότητα τους και χάνοντας βάρος. Φυσικά στα πλαίσια της ανάγκης για κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων για καλή θρέψη του οργανισμού, μία τέτοια πρακτική δεν είναι επιθυμητή. Η κατανάλωση τους 2-3 φορές εβδομαδιαίως σε ποσότητα μερίδας εστιατορίου (1½-2 φλυτζάνια βρασμένων ζυμαρικών), είναι αρκετή τόσο για να καλύψει της επιθυμία σας για τα ζυμαρικά, όσο και να μην συμβάλλει στην αύξηση του βάρους σας. Προσοχή θα πρέπει να δώσετε στην χρήση λιπαρών υλών στα ίδια ή στην σάλτσα τους και την ποσότητα του τυριού που θα χρησιμοποιήσετε. Ιδανικοί συνδυασμοί τους θεωρούνται τα ζυμαρικά με λαχανικά, με θαλασσινά ή με σάλτσα τομάτας. 

 

Γιάννης Χρύσου

Κλινικός διατροφολόγος-διαιτολόγος

Επιστημονικός συνεργάτης Diet TV

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...