- Ημερομηνία:18/01/2016
- Κατηγορίες:Άρθρα και Νέα Διατροφή Μύθοι περί αδυνατίσματος Tips & Συμβουλές
Σύμφωνα με τη συγγραφέα της Ice diet, Pete Bee, η κατανάλωση ωμών ή ελαφρώς μαγειρεμένων φαγητών απαιτεί από τον οργανισμό μεγαλύτερη δαπάνη ενέργειας για το μεταβολισμό της τροφής, από ότι η κατανάλωση μαγειρεμένων τροφίμων.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Physical Anthropology (Volume 156, Issue 1, pages 11–18, January 2015), αναφέρει ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι τα λιπαρά προσδίδουν περισσότερες θερμίδες όταν τα τρόφιμα που τα περιέχουν, μαγειρεύονται. Το ίδιο έχει διαπιστωθεί και για τους υδατάνθρακες αλλά και τις πρωτεΐνες.
Υδατάνθρακες
Το άμυλο αποτελείται από μακριές αλυσίδες γλυκόζης που ο οργανισμός μας δεν μπορεί να μεταβολίσει. Το μαγείρεμα αναδιοργανώνει τη δομή του, και μέσω της ζελατινοποίησης του αμύλου τα ένζυμα του οργανισμού μας μπορούν να διασπάσουν τη γλυκόζη. Η ερευνήτρια, Rachel Carmody, από την ομάδα του Harvard αναφέρει: "Στην έρευνα που κάναμε φαίνεται ότι με το μαγείρεμα προσλαμβάνουμε 20 έως 40% περισσότερες θερμίδες."
Πρωτεΐνες
Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από σειρές αμινοξέων. Η μαγειρική «ξεμπερδεύει» αυτές τις σειρές, επιτρέποντας στα πεπτικά ένζυμα να ξεκινήσουν τη διάσπαση. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται μετουσίωση και έχει ως τελικό αποτέλεσμα τη διάσπαση της πρωτεΐνης έτσι ώστε να μπορεί να απορροφηθεί στο λεπτό έντερο. Σύμφωνα με τα ευρήματά της έρευνας, η μαγειρεμένη πρωτεΐνη προσδίδει περίπου 10-20% περισσότερες θερμίδες.
Λιπαρά
Η Carmody αναφέρει ότι οι ωμοἰ ξηροί καρποί που καταναλώνουμε, ενώ περιέχουν λιπαρά δεν τα απορροφά ο οργανισμός μας καθώς βρίσκονται σε φυτικά κύτταρα που δεν έχουν διασπαστεί. Το μαγείρεμα διασπά αυτά τα κύτταρα με αποτέλεσμα ο οργανισμός μας να έχει πρόσβαση στα λιπαρά.
Επιπλέον, πολλά λιπαρά που βρίσκονται στις τροφές περιβάλλονται από πρωτεΐνες οι οποίες με το μαγείρεμα μετουσιώνονται και συνεπώς τα λιπαρά «απελευθερώνονται» για απορρόφηση.
Ενεργειακή δαπάνη
Η Carmody συμπληρώνει ότι το μαγείρεμα του φαγητού συμβάλει στη μείωση της ενέργειας που δαπανά ο οργανισμός μας για την πέψη της τροφής. Ακόμα αναφέρει ότι: «στη δυτική κοινωνία, ξοδεύουμε περίπου το 15% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας για την πέψη της τροφής, κάτι το οποίο αντιστοιχεί περίπου στην ενέργεια που δαπανά ο οργανισμός μας για την μετακίνηση του».
Σύμφωνα με την Carmody, οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την αποκατάσταση της θερμιδικής τους πρόσληψης, θα μπορούσαν να αποφύγουν το μαγείρεμα σε μερικά τρόφιμα. Δεν πρέπει όμως να παραβλέψουμε και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ωμοφαγία στην υγεία, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί υποστηρικτές της είναι ελλιποβαρείς και μάλιστα στο 50% των γυναικών κάτω των 45 σταματάει η ωορρηξία λόγω της περιορισμένης ενεργειακής πρόσληψης.
Η συμβουλή που παραμένει λοιπόν είναι ότι το κλειδί για καλή υγεία είναι η ισορροπημένη διατροφή, η αποφυγή πρόχειρου φαγητού και η σωματική δραστηριότητα.
Τελευταία άρθρα
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος...
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...