company logo

Μπακαλιάρος με σκορδαλιά απο την μαγειρική «πέννα» του Γιάννη Γκελντή

Μπακαλιάρος με σκορδαλιά απο την μαγειρική «πέννα» του Γιάννη Γκελντή

Υλικά για 6 άτομα:

 

Υλικά για σκορδαλιά:

200ml ελαιόλαδο

600γρ. πατάτες βρασμένες, αποφλοιωμένες και κομμένες σε κομματάκια

50ml ξύδι

10 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

 

Εκτέλεση για τον μπακαλιάρο:

Ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο σε νερό για τουλάχιστον 12-16 ώρες. Προσπαθούμε ν’ αλλάζουμε όσο πιο συχνά γίνεται το νερό. Μόλις ξαρμυρίσει του αφαιρούμε όσο πιο πολλά κόκαλα γίνεται και τον μαρινάρουμε στον χυμό από λεμόνι.

Στην συνέχεια τον αλευρώνουμε και τον τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα.

Φτιάχνουμε ένα κουρκούτι με το αλεύρι, μπέικη πάουντερ και προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί ώσπου να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός. Βουτάμε τον μπακαλιάρο μέσα στον χυλό και στην συνέχεια τον τηγανίζουμε σε άφθονο λάδι μέχρι να ροδίσει και από τις 2 πλευρές. Κατόπιν τον τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και είναι έτοιμος για σερβίρισμα.

Εκτέλεση για την σκορδαλιά:

Σ’ ένα γουδί ή σ’ ένα μπλέντερ τοποθετούμε τις πατάτες και το σκόρδο και χτυπάμε. Προσθέτουμε εναλλάξ το ξύδι και το λάδι. Όταν το μείγμα μας έχει πιει όλο το ξύδι και το λάδι, τότε η σκορδαλιά μας είναι έτοιμη.

 

Χρόνος Προετοιμασίας: 18 ώρες

Χρόνος Μαγειρέματος: ½ ώρα.

 

Θερμιδική απόδοση ανά μερίδα (με 2 κουταλιές σκορδαλιά) : περίπου 480 Kcal

Εκτός από τον μπακαλιάρο, η σκορδαλιά δεν χρησιμοποιείται συχνά ως συνοδευτικό. Κι όμως, τόσο η ιδιαίτερη γεύση της όσο και η διαθρεπτική της αξία, ανάγουν τη σκορδαλιά σε ένα θαυμάσιο συνοδευτικό που «πάει» με κάθε λογής τηγανητό ψάρι αλλά και κυνήγι.  Το σκόρδο, βασικό συστατικό της σκορδαλιάς, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συχνά λειτουργεί ως φυσικό αντιβιοτικό. Οι ιδιότητες του αυτές οφείλονται σε θειούχες ενώσεις που εμπεριέχει και κυρίως στην αλισίνη. Οι θειούχες αυτές ενώσεις παρουσιάζουν, συν τοις άλλοις, ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η ωφελιμότητα της κατανάλωσης σκόρδου στο καρδιαγγειακό σύστημα, ώθησε μάλιστα συγκεκριμένες φαρμακοβιομηχανίες να το επεξεργαστούν και να το λανσάρουν ως ιδιοσκεύασμα.