company logo

Ο δρόμος προς τη νευρική ανορεξία

Ο δρόμος προς τη νευρική ανορεξία

Μαίρη Καρακασίδη

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

www.mairikarakasidi.gr

 

Η νευρική ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή   με ισχυρό ψυχολογικό υπόβαθρο. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που νοσούν είναι έφηβοι και ιδιαίτερα κορίτσια 11-12 ετών. Η αιτιολογία της νευρικής ανορεξίας είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη, καθώς επηρεάζεται από βιολογικούς παράγοντες, γενετικούς, ενδοπροσωπικούς, οικογενειακούς και κοινωνικοοικονομικούς.

Καταγράφονται τρεις κρίσιμες φάσεις στην εξέλιξη της ασθένειας.

Στην πρώτη φάση , το άτομο ξεκινά κάνοντας δίαιτα μαζί με υπερβολική άσκηση, αποφέροντας έτσι το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η απώλεια βάρους. Το άτομο σε αυτή τη φάση νιώθει καλά με τον εαυτό του. Δεν υπάρχει καμιά υπόνοια ασθένειας σε αυτό το στάδιο.

Στη δεύτερη φάση , τα αρνητικά σημάδια γίνονται εμφανή. Το περιβάλλον του ασθενούς αρχίζει να παρατηρεί την υπερβολική απώλεια κιλών. Το άτομο νιώθει διαφορετικό από τους άλλους και αρχίζει να αποστασιοποιείται από την οικογένειά του και τους φίλους του. Αρνείται συχνά να καθίσει για φαγητό με την υπόλοιπη οικογένεια.

Στην τρίτη φάση, έχουμε πια την παραδοχή της κατάστασης. Το άτομο υιοθετεί ως τρόπο ζωής τη στέρηση τροφής και ο κίδυνος για την υγεία του είναι πλέον εμφανής.

Πώς νιώθουν τα άτομα με νευρική ανορεξία;

Αρνούνται να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος στα επίπεδα του κατώτερου του φυσιολογικού για την ηλικία τους και το ύψος τους.

Βιώνουν τον φόβο για την αύξηση του βάρους τους.

Αρνούνται τη σοβαρότητα του προβλήματος και έχου μια διαστρεβλωμένη εικόνα για το σώμα τους.

Επίσης συχνά τα κορίτσια με νευρική ανορεξία έχουν απουσία εμμήνου ρύσης, για τουλάχιστον 3 διαδοχικούς κύκλους.

Πώς αντιμετωπίζεται η νευρική ανορεξία;

Για να αντιμετωπίσουμε την νευρική ανορεξία χρειάζεται ψυχοθεραπεία. Η ψυχοθεραπεία εστιάζει στα τρέχοντα προβλήματα του ασθενή αλλά και σε πλευρές της προσωπικής του ιστορίας. Μέσα από τη θεραπεία το άτομο ενισχύεται ψυχολογικά, ενθαρρύνεται να επανακτήσει το βάρος του, αλλά και την χαμένη του αυτοπεποίθηση. Συχνά στη θεραπεία του ατόμου εμπλέκονται και οι γονείς του, μπαίνοντας και αυτοί σε διαδικασία οικογενειακής θεραπείας. Ένα άτοµο που πάσχει από ανορεξία µπορεί να βοηθηθεί, όταν αποκτήσει συνείδηση και επίγνωση της κατάστασής του. Τις περισσότερες φορές, το σώµα χρήζει άµεσης φροντίδας και αυτό συνήθως δεν µπορεί να γίνει παρά µόνο στο νοσοκοµείο.  Για αυτό το λόγο η φροντίδα των ανορεξικών ατόµων είναι ευθύνη περισσοτέρων του ενός ειδικών . Κατά τη νοσηλεία , το άτοµο και οι θεραπευτές συµβάλλουν σε αυτό που ονοµάζεται « θεραπευτικό συµβόλαιο» και καθορίζουν ένα στόχο , για παράδειγµα την ανάκτηση καθορισµένου βάρους.

Η ψυχογενής νευρική ανορεξία αποτελεί σύγχρονη ψυχιατρική ασθένεια. Επηρεάζεται από τα πρότυπα της εποχής , όπως για παράδειγμα τη μόδα που θέλει αδύνατα γυναικεία σώματα ως αυτά που γίνονται επιθυμητά και αρεστά. Πολλές φορές είναι δύσκολη η έγκαιρη διάγνωση είτε γιατι το άτομο δηλώνει άρνηση του προβλήματος είτε γιατί το περιβάλλον δεν φροντίζει το άτομο αυτό όσο χρειάζεται. Καλό λοιπόν είναι να είμαστε πιο προσεκτικοί όταν πέφτουν στην αντίληψή μας τέτοια φαινόμενα και να μην το αντιμετωπίζουμε επιπόλαια ως μια φάση που μπορεί να περάσει γρήγορα. Διότι η νευρική ανορεξία είναι ύπουλη ασθένεια και εγκαθίσταται αργά και σταθερά στο άτομο που νοσεί, με συνέπειες καταστροφικές για την υγεία αλλά και τη ζωή του ατόμου.


Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...