company logo

Πάπια πορτοκάλι απο την μαγειρική «πέννα» του Γιάννη Γκελντή

Πάπια πορτοκάλι απο την μαγειρική «πέννα» του Γιάννη Γκελντή

 

Χρόνος προετοιμασίας:  20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος  :  35 λεπτά

 

Υλικά για 4 άτομα

2 στήθη πάπιας (350 γρ. το κάθε ένα)

10 γρ. αλάτι

5 γρ. πιπέρι

5 γρ. πάπρικα

Για την σάλτσα

500 ml χυμός πορτοκαλιού

4 πορτοκάλια (καθαρισμένα – κομμένα)

50 ml κονιάκ

50 γρ. βούτυρο

100 γρ. μέλι

10 ml λευκό ξύδι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χαράζουμε με ένα μαχαίρι την πάπια από την μεριά της πέτσας.

Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και τοποθετουμε την πάπια από την μεριά που την έχουμε χαράξει (χωρίς λάδια). Αλατοπιπερώνουμε.

Έτσι η πάπια θ’ αρχίσει να αποβάλει το λίπος της. Την γυρνάμε να πάρει χρώμα και από την άλλη μεριά.

Στραγγίζουμε την πάπια σε αντικολλητικό χαρτί. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά ακόμη αναλόγως πόσο καλά ψημένη την θέλουμε, στους 200ο.

Για την σάλτσα βράζουμε όλα τα υλικά μαζί, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μείνει το 1/3 από αυτήν.

Όταν η πάπια είναι έτοιμη, την κόβουμε σε λεπτές φέτες και περιχύνουμε την σος από πάνω.

ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ (Στήθος πάπιας με λίγη σάλτσα) περίπου 510 Kcal

Η πάπια που τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά στην εγχώρια γαστρονομία,  θεωρείται μια ολιγοθερμιδική επιλογή, χαμηλή σε λίπος και χοληστερόλη και συνεπώς άλλοθι για άτομα που εκ των πραγμάτων πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά με τη χοληστερόλη τους. Είναι όμως πράγματι έτσι? Κοιτώντας διεξοδικά στους αναλυτικούς πίνακες σύνθεσης των τροφίμων, θα διαπιστώσουμε πως μια μερίδα (170 γρ.) πάπιας ψητής, η οποία εκτρέφεται και δεν αποτελεί προϊόν κυνηγιού για να την χαρακτηρίσουμε αγριόπαπια, αποδίδει 580 θερμίδες όταν τρώγεται με την πέτσα της και εμπεριέχει 50 γρ. λίπους εκ των οποίων τα 17 γρ. κορεσμένο. Η ίδια ποσότητα δίνει στον οργανισμό 150 mg χοληστερόλης, όταν η ανώτατη ημερήσια ποσότητα που συστήνεται από διεθνείς έγκριτους φορείς για υγιείς ενήλικες είναι 300 mg. Σημειώστε ότι η βασική επιβάρυνση ως προς το λίπος (και συνεπώς και τις θερμίδες), προέρχεται από την «τραγανή» πέτσα της ψητής πάπιας. Με το στήθος από την πάπια, που και στη συνταγή μας προτείνεται, λίπος και θερμίδες μειώνονται σημαντικά..