- Ημερομηνία:06/12/2012
- Κατηγορίες:Άρθρα και Νέα Υγεία Νοσήματα του Πεπτικού Μεταβολικά Νοσήματα Αυτοάνοσα Νοσήματα
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και συχνότερα να παρουσιάζονται ανεπιθύμητες καταστάσεις, τις οποίες δεν μπορούμε να αιτιολογήσουμε ακόμα και μετά από σειρά εργαστηριακών και κλινικών εξετάσεων, όπως το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, αυτοάνοσες ασθένειες, αλλεργίες, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Ένα καινούργιο και πολλά υποσχόμενο κεφάλαιο στην αντιμετώπιση τους ονομάζεται “φιλικά μικρόβια”, τα οποία τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται ερευνητικά ακόμα και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του σακχαρώδη διαβήτη. Τα φιλικά αυτά μικρόβια πρέπει να βρίσκονται στο έντερο μας, σε αριθμό μεγαλύτερο των 100 τρισεκατομμυρίων! Η υποχρεώσεις τους περιλαμβάνουν και την συμβολή στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και του μεταβολισμού. Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι η διατάραξη της ισορροπίας τους στο έντερο οδηγεί στην επιδείνωση της ανθρώπινης υγείας.
Σίγουρα είναι ένα πολύ σύνθετο ζήτημα με πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Ολλανδοί επιστήμονες όμως μας δείχνουν γιατί πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στο συγκεκριμένο θέμα. Πιο συγκεκριμένα, ανακοίνωσαν λίγους μήνες πριν ότι πήρανε μικρόβια από το έντερο υγιών ενηλίκων με φυσιολογικό βάρος και τα τοποθέτησαν στο έντερο ατόμων που έπασχαν από μεταβολικό σύνδρομο, δηλαδή από τα συμπτώματα εκείνα που πάσχουν οι περισσότεροι παχύσαρκοι άνθρωποι. Μετά από 6 εβδομάδες, παρατήρησαν ότι η ευαισθησία στην ινσουλίνη βελτιώθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.
Παράγοντες που επηρεάζουν τα φιλικά αυτά μικρόβια στον εντερικό αυλό ενισχύοντας την δημιουργία και εγκατάσταση χρόνιων νόσων είναι το αποστειρωμένο περιβάλλον μας, η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και σύμφωνα με αρκετούς γαστρεντερολόγους με ενασχόληση στο συγκεκριμένο ζήτημα, η τακτική λήψη αντιβιοτικών.
Οι μικροοργανισμοί αυτοί έχουν πολύ σημαντικό και αναντικατάστατο ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό. Αρκετοί τα παρομοιάζουν με ένα ξεχωριστό όργανο του ανθρώπινου οργανισμού. Οι πρακτικές μας όμως, οδηγούν στην καταστροφή του. Η χρήση αντιβιοτικών για παράδειγμα, θα πρέπει να γίνεται μόνο όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη και όχι σε ένα κοινό κρυολόγημα.
Τα προβιοτικά βακτήρια μπορούν να αποτελέσουν το μέσο για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων καταστάσεων, για τις οποίες ακόμα και η χρήση φαρμάκων δεν κάνει τίποτα παραπάνω από την μείωση των συμπτωμάτων. Στις περιπτώσεις όμως αυτές, ένα κεσεδάκι γιαούρτι δεν μπορεί να είναι αρκετό. Απαιτεί πιο μόνιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής.Για την συντήρηση του μικροβιακού φορτίου του εντέρου σε καλή ισορροπία, θα πρέπει να μην γίνεται χρήση αντιβιοτικών χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος και αν χρησιμοποιηθούν, να λαμβάνονται παράλληλα προβιοτικά μέσω συμπληρωμάτων ή εμπλουτισμένων – λειτουργικών τροφίμων.
Η παράλληλη επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών επιτρέπει την ανάπτυξη και συντήρηση των “καλών” μικροβίων για τα βέλτιστα αποτελέσματα.
Ένα βήμα ακόμα προχωρούν Αυστραλοί επιστήμονες, εκτελώντας ένα είδος μεταμόσχευσης μικροοργανισμών με μία επέμβαση τόσο απλή, όσο και μία κολονοσκόπηση. Τα αποτελέσματα τους είναι πολλά υποσχόμενα αλλά θα πρέπει να περιμένουμε ακόμα μερικά χρόνια για να πιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητα της.
Τελευταία άρθρα
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος...
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...