- Ημερομηνία:23/06/2021
- Κατηγορίες:Άρθρα και Νέα Διατροφικά Συμπληρώματα Παρατηρητήριο βιταμίνης D
Ευγενία ΑλεξάνδρουΔιαιτολόγος – Διατροφολόγος , Πτυχιούχος University of Nottingham.
Η βιταμίνη D είναι ένα από τα βασικά δομικά στοιχεία που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε διάφορες μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού. Η ανεπάρκεια της προκύπτει από τη λιγότερη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία λόγω σύγχρονου τρόπου ζωής, ανεπαρκή διαιτητική πρόσληψη, καθώς και προβλήματα δυσαπορρόφησης. Αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο για όλες τις ηλικιακές ομάδες, ειδικά κατά τη βρεφική ηλικία. Η πρόληψη της ανεπάρκειας της βιταμίνης D αποτελεί προτεραιότητα των υπηρεσιών υγείας και γιαυτό από το 2010 συστήνεται παγκοσμίως η τακτική χρήση ανάλογων συμπληρωμάτων. Το 2008, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών (AAP) αύξησε τη συνιστώμενη πρόσληψη της βιταμίνης D στα βρέφη σε 400 IU/ημέρα κυρίως για την πρόληψη της ραχίτιδας.
Εκτός από τη δοσολογία και τη συχνότητα χορήγησης της βιταμίνης D φαίνεται πως και η φαρμακοτεχνική μορφή της επηρεάζει τη βιοδιαθεσιμότητα της. Υπάρχουν προϊόντα σε μορφή σταγονιδίων που χρησιμοποιούνται ευρέως, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο δημοφιλής η συμπλήρωση βιταμίνης D σε μορφή στοματικού σπρέι.
Σύμφωνα με νέα αναδρομική μελέτη (North Clin Istanb. 2021;8(1):31-36), αξιολογήθηκαν 243 ιατρικά αρχεία από υγιή βρέφη κατά το πρώτο έτος της ζωής τους όπου έλαβαν συμπλήρωμα βιταμίνης D (400 IU/ημέρα) σε μορφή σταγονιδίων ή στοματικού σπρέι.
Η βιταμίνη D αξιολογείται σύμφωνα με τα επίπεδα 25(OH)D στον ορό. Όταν τα επίπεδα είναι < 20 ng/mL θεωρείται έλλειψη, όταν είναι από 20 έως 30 ng/mL θεωρείται ανεπάρκεια ενώ τα επίπεδα που είναι ≥ 30 ng /mL ορίζουν την επάρκεια της.
Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι το ποσοστό ανεπάρκειας ήταν 33,3%. Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης D συγκρίθηκαν σύμφωνα με την μορφή των συμπληρωμάτων, η μέση τιμή των επιπέδων εκείνων που έλαβαν συμπλήρωμα σε μορφή στοματικού σπρέι ήταν 24 ng /ml (8-109 ng /ml) ενώ η μέση τιμή εκείνων που έλαβαν συμπλήρωμα σε μορφή σταγονιδίων ήταν 21 ng /ml (7–65 ng /ml).
Η συμπλήρωση βιταμίνης D σε μορφή στοματικού σπρέι φαίνεται να απορροφάται ταχύτερα και πλήρως από τη στοματική βλεννογόνο παρακάμπτοντας προβλήματα δυσαπορρόφησης ή δυσκολίες κατά τη λήψη, που συχνά παρατηρούνται στα βρέφη.
Η κατανάλωση μόνο του μητρικού γάλακτος δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις σε βιταμίνη D καθώς παρέχει δόσεις 25 έως 78 IU D/L. Η περιεκτικότητα βέβαια της βιταμίνης D στο μητρικό γάλα σχετίζεται και με τα επίπεδα βιταμίνης D της μητέρας. Πληθώρα μελετών δείχνουν ότι οι μητέρες που λαμβάνουν καθημερινά συμπλήρωμα τουλάχιστον 2.000 IU βιταμίνης D εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα στο μητρικό γάλα. Σε κάθε περίπτωση όμως και ανεξάρτητα με το είδος σίτισης του βρέφους η AAP συνιστά τη συμπληρωματική χορήγηση 400 IU/ημέρα από τη πρώτη ημέρα ζωής και με διάρκεια ωσότου απογαλακτιστούν ή καταναλώσουν τουλάχιστον 1.000 mL /ημέρα ενισχυμένης με βιταμίνη D φόρμουλας.
Όπως σε όλες τις αναδρομικές μελέτες, έτσι και στη συγκεκριμένη υπήρχαν κάποιοι περιορισμοί. Τα επίπεδα βιταμίνης D των βρεφών αξιολογήθηκαν χωρίς να προσδιοριστούν τα επίπεδα βιταμίνης D της μητέρας ή αν έχουν λάβει συμπλήρωμα κατά τη διάρκεια της γαλουχίας. Ανεξάρτητα όμως με τους περιορισμούς, η μελέτη τονίζει τη σημασία της μορφής του συμπληρώματος και πως η μορφή του στοματικού σπρέι καταφέρνει να πετύχει υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D κατά το πρώτο έτος της ζωής ενός βρέφους. Με άλλα λόγια, αναδεικνύεται η μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα αλλά και η ευκολία στη χρήση του στοματικού ψεκασμού.
Τελευταία άρθρα
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος...
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...