company logo

Τι να κάνεις όταν η ζυγαριά έχει πια “κολλήσει”.

Τι να κάνεις όταν η ζυγαριά έχει πια “κολλήσει”.

Έχετε κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να μειώσετε βάρος, από τις υγιεινές επιλογές τροφίμων μέχρι την καθημερινή άσκηση, και η ζυγαριά έχει μείνει σταθερή ? Αυτό το σημείο στη προσπάθεια της μείωση κιλών μπορεί να επηρεάσει την απόδοση σας, καθώς είναι δύσκολο κανείς να συνεχίσει με νέες υγιεινές συνήθειες όταν δεν βλέπει τα αποτελέσματα που του αξίζουν .

Το «φαινόμενο πλατό» κατά τη διάρκεια της δίαιτας αναφέρεται σε μια περίοδο τουλάχιστον 2-3 εβδομάδων, στην οποία φαίνεται κάποιος να έχει κολλήσει σε ένα συγκεκριμένο βάρος . Μπορεί να είναι απογοητευτικό , αλλά είναι ένα φυσιολογικό χαρακτηριστικό της απώλειας του βάρους . Ως εκ τούτου, θα πρέπει να είναι αναμενόμενο και με χρήσιμες συμβουλές θα μπορέσει να ξεπεραστεί.

Σε γενικές γραμμές , το «φαινόμενο πλατό» παρατηρείται μετά από μια περίοδο περίπου 8-12 εβδομάδες από τότε που ξεκίνησε η δίαιτα. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα εργάζεται για να διατηρηθεί η ομοιόσταση του. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας να διατηρηθούν σωστά οι σύνθετες λειτουργίες του σώματος - όπως ο έλεγχος της θερμοκρασίας , η ισορροπία των υγρών και τα επίπεδα των ορμονών.

Αν το σώμα αντιλαμβάνεται την ημερήσια πρόσληψη ενέργειας ως υπερβολικά χαμηλή, θα προσπαθήσει να σταθεροποιήσει το βάρος σε ένα συγκεκριμένο σημείο ρυθμίζοντας το μεταβολισμό και την εξοικονόμηση ενέργειας. Το σώμα θα λειτουργήσει καλύτερα , αφού έχει χάσει κάθε περιττό βάρος , αλλά για να επιτευχθεί η λειτουργική σταθερότητα , ο οργανισμός θα αντισταθεί περιοδικά στην  προσπάθεια της μείωσης των κιλών .

Όσο πιο κοντά φτάνει κάποιος στο στόχο του τόσο πιο εύκολα ξεπερνιέται  το  «φαινόμενο πλατό»  καθώς το σώμα προσαρμόζεται στη νέα ενεργειακή πρόσληψη και δαπάνη του. Ας δούμε όμως και κάποιες συμβουλές για να δούμε πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. 

Ημερήσιες θερμίδες

Ξεκινήστε από την αναπροσαρμογή της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας. Μπορεί να φαίνεται περίεργο , αλλά αυξάνοντας την ποσότητα που τρώτε από 100-200 θερμίδες την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, ειδικά αν έχετε προσκολληθεί σε ένα αυστηρό ημερήσιο όριο των 1200 θερμίδων για κάποιο χρονικό διάστημα . Εάν το όριο σας είναι κοντά στις 1800 θερμίδες , δοκιμάστε να μειώσετε την ημερήσια πρόσληψη από 100-200 θερμίδες για μια-δυο εβδομάδες .

Σπάστε τη ρουτίνα

Η αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα του φαγητού σας μπορεί να βοηθήσει να επαναπρογραμματίσει το σώμα σας . Εάν συνήθως καταναλώνετε 3 μεγάλα γεύματα , μπορείτε να τα ανταλλάξετε με 6 μικρότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας , ή το αντίστροφο . Εάν έχετε πάντα δημητριακά και φρούτα για πρωινό , μεταβείτε σε αυγά και τοστ για λίγο καιρό. Εάν συνήθως καταναλώνετε ένα μεγάλο πρωινό και στη συνέχεια τίποτα μέχρι το μεσημεριανό γεύμα , προτιμείστε  ένα μικρότερο πρωινό και περιποιηθείτε τον εαυτό σας με ένα υγιεινό σνακ για δεκατιανό .

Αυξήστε την ενεργειακής δαπάνης σας.

Όταν πρόκειται για την άσκηση , η αλλαγή της ρουτίνας είναι το κλειδί . Αν περπατάτε καθημερινά, δοκιμάστε μια μορφή άσκησης με πιο έντονο ρυθμό . Για παράδειγμα δοκιμάστε εναλλασσόμενο 1 λεπτό σπριντ με 2 λεπτά τζόκινγκ ή ακόμα μπορείτε να προσθέσετε στο καθημερινό σας περπάτημα και το ανέβασμα σκαλιών που είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τονώσετε τα πόδια και τους γοφούς σας .

Βρείτε νέες δραστηριότητες.

Η πλήξη είναι ο εχθρός της καλής φυσικής κατάστασης. Η αναζήτηση νέων δραστηριοτήτων είναι απαραίτητη καθώς το σώμα μαθαίνει να προσαρμόζεται σε νέες μορφές συντονισμού και να χρησιμοποιεί διαφορετικούς μύες κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την καύση περισσότερων θερμίδων. Μόλις το σώμα βρει τους αποτελεσματικούς τρόπους για να εκτελέσει την νέα μορφή άσκησης θα  καταναλώσει πάλι λιγότερη ενέργεια.

Αλλάζοντας την ώρα άσκησης.

Με το να αλλάζετε την ώρα της άσκησης σας έχετε τον οργανισμό και το σώμα σας σε εγρήγορση. Η πρωινή άσκηση μπορεί να εξασφαλίσει την ενίσχυση του μεταβολισμού σας ενώ η απογευματινή άσκηση συμβάλει στην ενεργητικότητα και στο αίσθημα δύναμης.

Η σημασία του ύπνου.

Η γκρελίνη είναι η ορμόνη που διεγείρει την πείνα και δημιουργείται όταν μένει κάποιος νηστικός για αρκετές ώρες . Η λεπτίνη είναι η ορμόνη που παράγεται όταν τρώμε , και αυτό δημιουργεί αίσθημα πληρότητας που κλείνει το κέντρο της πείνας μας , αναγκάζοντας έτσι τα επίπεδα γκρελίνης να πέσουν, λέει η διατροφολόγος Lisa Guy. Η έλλειψη ύπνου σημαίνει ότι δεν παίρνετε αρκετή μελατονίνη ( η ορμόνη του ύπνου ) οδηγώντας  έτσι στην αντίσταση της λεπτίνης. Το αποτέλεσμα είναι ότι το σώμα δεν είναι σε θέση να κάψει το λίπος αποτελεσματικά , κάτι που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους

Το ψυχολογικό στοιχείο.

Το «φαινόμενο πλατό» μπορεί να προκύψει και από ψυχολογικούς παράγοντες. Πολλοί αναφέρουν ότι το διατροφικό πλάνο που ακολουθούσαν δεν λειτουργεί για αυτούς και για αυτόν τον λόγο δεν μπορούν να χάσουν κιλά. Αυτό όμως που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι το διατροφικό πλάνο δεν λειτουργεί γιατί έχει σταματήσει η προσπάθεια. Για αυτό ακριβώς συνιστάται η τήρηση ενός ημερολογίου που να καταγράφεται η ενέργεια που καταναλώθηκε αλλά και η ενεργειακή δαπάνη. Φροντίστε επίσης να ζυγίζεστε και να μετράτε τις μερίδες σας σε περίπτωση που έχετε συμπεριλάβει  επιπλέον τροφές στο διαιτολόγιο σας. Αν παρατηρήσετε ότι  το βάρος σας δεν έχει αλλάξει μέσα σε  3 εβδομάδες, τότε είναι ώρα να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας κάνοντας μερικές αλλαγές στη διατροφή, στο πρόγραμμα άσκησης αλλά και στην καθημερινότητα σας. Προσπαθήστε λοιπόν  να είστε υπομονετικοί για να μπορέσετε να επιτύχετε τον στόχο σας. 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...