- Ημερομηνία:30/10/2017
- Κατηγορίες:Άρθρα και Νέα Δραστηριότητες-Δράσεις
Κωνσταντίνος Ξένος
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc. Ph.D.cand
Στο πανέμορφο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής έλαβε χώρα πριν λίγες ημέρες το 21o Διεθνές Συνέδριο Διατροφής (IUNS 2017). Τα συμπεράσματα από τις διαλέξεις και τις παρουσιάσεις του συνεδρίου ήταν για ακόμη μια φορά άκρως ενδιαφέροντα
Σας μεταφέρω μερικά από τα σημαντικά συμπεράσματα από αυτό το κορυφαίο επιστημονικό δρώμενο που είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω:
Η ατυχής συνεπαγωγή "ηλιοφάνεια = επαρκής παραγωγή βιταμίνης D" πρέπει επιτέλους να σταματήσει... το αν επαρκώς θα παράξει ένας οργανισμός βιταμίνη D, εξαρτάται περισσότερο από παρακείμενους και μη, της ηλιοφάνειας παράγοντες (γεωγραφικό πλάτος του τόπου, πραγματική έκθεση στην UVB, επαρκής ενδογενής δυνατότητα παραγωγής βιταμίνης D, χρήση αντηλιακών, παχυσαρκία, κ.άλλοι) παρά από αυτή καθεαυτή την ηλιοφάνεια...εξου και τα αδιαμφισβήτητα υψηλά ποσοστά υποβιταμίνωσης D, ακόμη και σε περιοχές εντόνως ηλιόλουστες όπως η Κρήτη...
Η επιτυχία μετά από ένα χειρουργείο παχυσαρκίας δεν πρέπει να καθορίζεται απλά και μόνον από το πόσα κιλά έχασε ο ασθενής αλλά από το πόσο προήχθει η ποιότητα της ζωής του, κάτι που αποτελεί συνισταμένη μιας σειράς παραγόντων...ο δε ρόλος του κλινικού διαιτολόγου ως μέρος της απαραίτητης ομάδας ειδικών παραμένει ιδιαίτερα σημαντικός, τόσο πριν όσο και μετά την επέμβαση...α και κάτι που ορισμένοι στη χώρα μας συχνά ξεχνούν : ο ασθενής επιβάλλεται να ενημερώνεται πλήρως για το τι σημαίνει ένα τέτοιο χειρουργείο...
Από τα πιο ενδιαφέροντα επιστημονικά στοιχεία των τελευταίων ετών, σχετικά πάντα με τη παχυσαρκία, αφορούν στη σύσταση του εντερικού μικροβιώματος. Η αναλογία firmicutes/bacteroidetes (μικροοργανισμοί που αφορούν στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών που αποτελούν το εντερικό μικροβίωμα) στα παχύσαρκα άτομα είναι υψηλότερη απο ότι στα αδύνατα...Μια απο τις υποσχόμενες μελλοντικές θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη παχυσαρκία θα είναι σίγουρα η τροποποίηση του εντερικού μικροβιώματος με τη βοήθεια πολυφαινολών, πρεβιοτικών αλλα και προβιοτικών (προσοχή! Μην τρέξετε στο φαρμακείο για προβιοτικά... όλα τα προβιοτικά βακτήρια δεν δρουν με τον ίδιο τρόπο και δεν επιφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα...κάθε προβιοτικό στέλεχος είναι μοναδικό σε δράση και αποτέλεσμα...και εως σήμερα προβιοτικό στέλεχος που να δρα τεκμηριωμένα θετικώς προς τη πιο πάνω κατεύθυνση δεν έχει προσδιορισθεί)
Από τη διάλεξη του καθηγητή B.Caballero. Αφιερωμένο σε όσους/ες εδώ και χρόνια βρίσκουν ως άλλοθι τη μικρή και όχι σίγουρη, αύξηση βάρους που μπορεί να επέλθει μετά από τη διακοπή του καπνίσματος, αγνοώντας την τεράστια βλάβη υγείας (ασύγκριτη με τις επιπτώσεις της όποιας επιβάρυνσης κάποιων εξτρά κιλών) που συνεπάγεται το κάπνισμα...
Αν δε υπολογίσουμε επιπρόσθετα ότι η πλειοψηφία των καπνιστών δεν γυμνάζεται συστηματικά τότε σίγουρα το τίμημα είναι μεγάλο...
Ο υπολογισμός μιας σειράς παραμέτρων (πρόληψη ανεπάρκειας, επίπεδα στο πλάσμα αίματος, κινητικότητα ουδετερόφιλων, αποτελέσματα από επιδημιολογικές μελέτες, κλπ) μπορεί να καθορίσει τη βέλτιστη ποσότητα πρόσληψης για την βιταμίνη C που σαφώς και διαφοροποιείται απο τη γνωστή συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη της (κινείται μεταξύ RDA και UL)....Βέλτιστη λοιπόν ποσότητα κατανάλωσης για τη βιταμίνη C (με πρώτο άμεσο στόχο την επίτευξη επιπέδων στο πλάσμα κοντα στα 70μmol/l) τα 200 mg, μια ποσότητα που σχετικά εύκολα μπορεί να επιτευχθεί μέσω της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών!
Τελευταία άρθρα
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος...
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...