company logo

7 φυσικά διουρητικά

7 φυσικά διουρητικά

Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος  University of Nottingham

Τα διουρητικά μπορούν να απελευθερώσουν τα επιπλέον υγρά ή το αλάτι από το σώμα. Στους ανθρώπους με υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή ανεπάρκεια και νεφρική νόσο συχνά χορηγούνται διουρητικά για την αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων. Τα πλεονάζοντα υγρά δυσκολεύουν τη λειτουργία της καρδιάς και την αναπνοή.

Υπάρχουν πολλά τρόφιμα, ποτά, βότανα και μπαχαρικά που λειτουργούν ως φυσικά διουρητικά:

Nigella sativa

Η Nigella sativa (ονομάζεται επίσης μαύρο κύμινο) είναι ένα φυσικό διουρητικό που έχει αποδειχθεί ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό με ορισμένα συνταγογραφούμενα διουρητικά. Ο σπόρος αυτός έχει πικάντικη γεύση και χρησιμοποιείται κυρίως σε κουζίνες της Μέσης Ανατολής. Αυξάνει την παραγωγή ούρων, μειώνει τα επίπεδα νατρίου και καλίου ενώ μελετάται και ως μια πιθανή θεραπεία για την υψηλή πίεση του αίματος. Οι υψηλές δόσεις μπορούν όμως να προκαλέσουν  βλάβη στο ήπαρ αλλά και υποκαλιαιμία! Προσοχή λοιπόν…

Ιβίσκος

Το φυτό Hibiscus sabdariffa λειτουργεί ως φυσικό διουρητικό εμποδίζοντας το σώμα να αποβάλλει κάλιο. Συχνά χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό συμπλήρωμα ή προστίθεται στο τσάι.

Πικραλίδα

Ένα κοινό αγριολούλουδο που βρίσκεται σε πολλά μέρη του βόρειου ημισφαιρίου.

Τζίντζερ

Τόσο η πικραλίδα όσο και το τζίντζερ μπορούν να προστεθούν σε ποτά και ροφήματα. Εικάζεται πως έχουν ήπια διουρητική δράση παρόλα αυτά δεν υπάρχουν ανθρώπινες μελέτες που να έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους.

Μαϊντανός

Μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα μαϊντανού όταν χορηγήθηκε σε αρουραίους αύξησε σημαντικά τον όγκο των ούρων τους. Ο μαϊντανός χρησιμοποιείται ως διουρητικό για πολλά χρόνια.

Καφεΐνη

Η καφεΐνη μπορεί να έχει ήπια και μικρής διάρκειας διουρητική δράση. Η καφεΐνη βρίσκεται στον καφέ, τα τσάι, τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά. Η θεοφυλλίνη (μια ένωση που βρίσκεται στο τσάι) ενισχύει τη διουρητική δράση της καφεΐνης. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά ροφήματα με καφεΐνη μπορούν να αναπτύξουν ανοχή στην καφεΐνη με αποτέλεσμα να μην τους επηρεάσει η διουρητική της δράση.

Η σημασία των διουρητικών

Το οίδημα που προκαλείται από την περίσσεια υγρών στους ιστούς του σώματος μπορεί να υποχωρήσει από μόνο του σε ορισμένες όμως περιπτώσεις πρέπει να αντιμετωπίζεται με διουρητικά. Όμως τα διουρητικά ενδέχεται να αλλοιώσουν τα επίπεδα σημαντικών μετάλλων στο σώμα.

Οι παρενέργειες των συνταγογραφούμενων διουρητικών μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

·  Κούραση

·  Αδυναμία

·  Συχνουρία

·  Δίψα

·  Αφυδάτωση

·  Κράμπες στους μύες

·  Ζαλάδα

·  Εξανθήματα

 

Η χρήση των φυσικών διουρητικών

Οι άνθρωποι θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν δοκιμάσουν κάποιο από τα φυσικά διουρητικά ειδικά εάν λαμβάνουν ήδη κάποιο συνταγογραφούμενο διουρητικό. Η χρήση τους θεωρείται ασφαλής ωστόσο τα συμπληρώματα δεν ελέγχονται και μπορεί να μην περιέχουν αυτό που ισχυρίζονται. Η μακροχρόνια χρήση των διουρητικών μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις σε ανόργανες ουσίες, για αυτό και τα επίπεδα των ανόργανων στοιχείων πρέπει να παρακολουθούνται στενά κατά τη λήψη διουρητικών. Μερικά διουρητικά μπορεί να οδηγήσουν στη μείωση των επιπέδων καλίου στο αίμα.

Τα συμπτώματα των χαμηλών επιπέδων καλίου περιλαμβάνουν:

 

·  Κούραση

·  Αδυναμία

·  Δυσκοιλιότητα

·  Μυϊκές κράμπες

·  Προβλήματα του καρδιακού ρυθμού

 

Η χρήση διουρητικών για απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσει μόνο αφυδάτωση. Μόλις το σώμα ενυδατωθεί ξανά το βάρος θα επιστρέψει. Όποιος επιθυμεί να χάσει βάρος θα πρέπει να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή και ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης.

Τελευταία άρθρα

Η κατανάλωση στέβιας ενδέχεται να είναι επιβλαβής για την υγεία?
Η κατανάλωση στέβιας ενδέχεται να είναι επιβλαβής για την υγεία?

Η στέβια αποτελεί γλυκαντικό 300 φορές πιο γλυκό από την επιτραπέζια ζάχαρη... 

Ετικέτες τροφίμων: ένα χρήσιμο εργαλείο για τον καταναλωτή
Ετικέτες τροφίμων: ένα χρήσιμο εργαλείο για τον καταναλωτή

Η διασφάλιση μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής...  

Η Κουρκουμίνη ως υποψήφια για την πρόληψη και θεραπεία της COVID-19
Η Κουρκουμίνη ως υποψήφια για την πρόληψη και θεραπεία της COVID-19

Ο ιός SARS-CoV-2  εμφανίστηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019...