company logo

Αρνίσια παϊδάκια με αγκινάρες από την μαγειρική «πέννα» του Γιάννη Γκελντή

Αρνίσια παϊδάκια με αγκινάρες από την μαγειρική «πέννα» του Γιάννη Γκελντή

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

 

  • 12 αρνίσια παϊδάκια
  • 8 αγκινάρες
  • 2 μέτρια καρότα κομμένα σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό (ή φρέσκο)
  • αλάτι, πιπέρι

 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ

 

  • 1 λεμόνι
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1 λίτρο νερό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Ρίχνουμε τα παϊδάκια σε βραστό νερό για 5 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε.

Τα αλατοπιπερώνουμε  τα λαδώνουμε ελαφρά και πασπαλίζουμε με θυμάρι.

Τα ψήνουμε με λίγα υγρά σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40 λεπτά.

Εντωμεταξύ για τις αγκινάρες έχουμε ανακατέψει καλά σε μια λεκάνη το νερό το χυμό από 1 λεμόνι και το αλεύρι.

Τρίβουμε τα δάχτυλά μου με λεμόνι για να μην μαυρίσουν από τις αγκινάρες. Τις ξεφλουδίζουμε  και χρησιμοποιούμε ένα μαχαιράκι για να καθαρίσουμε και το κοτσάνι.

Βγάζουμε με ένα κουτάλι το χνούδι που έχουν στο κέντρο οι αγκινάρες και τις αφήνουμε μέσα στην λεκάνη με το νερό, το λεμόνι και το αλεύρι, για να μην μαυρίσουν και να ξεπικρίσουν.

Σε μια κατσαρολίτσα, ζεσταίνουμε λίγο λάδι.

Ρίχνουμε τις αγκινάρες κομμένες στα 4 το κρεμμύδι χοντροκομμένο τα καρότα και το σκόρδο και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε.

Προσθέτουμε το λευκό κρασί και μόλις σχεδόν εξατμιστεί 200 ml νερό.

Αφήνουμε τις αγκινάρες να βράσουν καλά μέχρι να μαλακώσουν.

Μόλις τα παϊδάκια ψηθούν, τα ξεσκεπάζουμε και προσθέτουμε μέσα στο ταψί τα λαχανικά, μαζί με λίγο από τα υγρά τους.

Ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.

 

 

Χρόνος προετοιμασίας : 35 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος   : 1 ώρα

 

Θερμιδική απόδοση ανά μερίδα : περίπου 390 Kcal

 

Οι αγκινάρες αποτελούν εξαιρετική πηγή ινουλίνης, ενός πολυσακχαρίτη με εξαιρετικές ιδιότητες στην ανθρώπινη υγεία. Η ινουλίνη ανήκει στη νέα σχετικά οικογένεια των πρεβιοτικών. Ως πρεβιοτικό, καθορίζεται κάθε άπεπτο διατροφικό στοιχείο, που επηρεάζει ευεργετικά την μικροχλωρίδα του παχέος εντέρου, με το να προάγει επιλεκτικά την ανάπτυξη και/ή την δράση ενός ή μιας ομάδας βακτηρίων, τα οποία αποδεδειγμένα βελτιώνουν την υγεία του οργανισμού.

Στις ημέρες μας, τα περισσότερα πρεβιοτικά, καθορίζονται με βάση την δυνατότητα που έχουν στο να προάγουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών της εντερικής χλωρίδας, οι οποίοι παράγουν γαλακτικό οξύ.

Η εισαγωγή των πρεβιοτικών στις φόρμουλες βρεφικής σίτισης, αποτελεί μεγάλη πρόκληση επιστημονικών συζητήσεων, για τα πιθανά οφέλη που μπορεί να κατέχει μια τέτοιου είδους παρέμβαση.

 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...