company logo

Βιταμίνη D και ανοσοποιητικό σύστημα

Βιταμίνη D και ανοσοποιητικό σύστημα

Τα τελευταία χρόνια οι έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D δεν συμβάλει μόνο στη διατήρηση της υγείας των οστών και του μυοσκελετικού συστήματος, αλλά επηρεάζει τη λειτουργία πολλών ιστών στο ανθρώπινο σώμα.

Η συσχέτιση της βιταμίνης D με το ανοσοποιητικό σύστημα ξεκίνησε όταν οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η εποχιακή γρίπη παρουσιάζει έξαρση τους χειμερινούς μήνες όπου η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία (που είναι η κύρια πηγή της βιταμίνης D) είναι ελάχιστη. Παράλληλα παρατήρησαν ότι τα άτομα με παθήσεις στις οποίες εμπλέκονται μηχανισμοί του ανοσοποιητικού συστήματος (διαβήτης τύπου 1, φυματίωση), παρουσίαζαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Οι εκτεταμένες διεθνείς έρευνες οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι οι υποδοχείς της βιταμίνης D (VDRs) δεν εντοπίζονται μόνο στους ιστούς που συμμετέχουν στην ομοιόσταση του ασβεστίου, αλλά και σε ομάδες κυττάρων που συμμετέχουν στην ανοσορύθμιση.   

 Η βιταμίνη D, που παράγεται στο δέρμα μέσω της δράσης της υπεριώδους ακτινοβολίας Β ή προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής (λιπαρά ψάρια), μεταβολίζεται σε δραστική ορμόνη καλσιτριόλη στους νεφρούς. Αυτά τα ενδοκρινολογικά αποτελέσματα περιλαμβάνουν επίσης και τις συντονισμένες δραστηριότητες του υποδοχέα της βιταμίνης D (VDR) στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, εκδηλώνοντας έτσι ενδοκρινικές και παρακρινικές δράσεις.

Η βιταμίνη D3 συμβάλει στην ενεργοποίηση των ανοσολογικών μηχανισμών του οργανισμού μέσω της ενίσχυσης της έμφυτης απόκρισης (μονοκύτταρα/μακροφάγα), της καταστολής των λειτουργιών των Τ και Β λεμφοκυττάρων (επίκτητη ανοσία) και της ρύθμισης της παραγωγής των Ig ανοσοσφαιρινών.

Συμπερασματικά, η βιταμίνη D συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος γιατί:

1) Βελτιώνει το πλέγμα του δέρματος και των ούλων που αποτελούν το προπύργιο του ανοσοποιητικού.

2) Μέσω των υποδοχέων της που βρίσκονται σε διάφορους ιστούς, η βιταμίνη D μπορεί να αξιοποιηθεί από πολλά κύτταρα του σώματος.

3)  Ενισχύει την παραγωγή αντιμικροβιακών παραγόντων.

4)  Ενεργοποιεί τους ανοσολογικούς μηχανισμούς του οργανισμού. 

Η σημασία της βιταμίνης D στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι αναγνωρισμένη τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια, ενώ η έλλειψη-ανεπάρκεια της έχει συσχετιστεί με την αύξηση των επιπτώσεων  των λοιμώξεων και των ανοσολογικών νοσημάτων.   

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...