company logo

Δείτε πώς οι κρυφές υγρές θερμίδες μπορεί να καταστρέψουν τη δίαιτά σας

Δείτε πώς οι κρυφές υγρές θερμίδες μπορεί να καταστρέψουν τη δίαιτά σας

Χάρης Γεωργακάκης

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Μια προσπάθεια απώλειας βάρους βασίζεται κατά κύριο λόγο στην επίτευξη αυτού που ονομάζουμε «αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας». Με απλά δηλαδή λόγια θα πρέπει οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε μέσα από τη διατροφή μας να είναι λιγότερες από αυτές που χρειαζόμαστε. Ενώ λοιπόν διατροφικά πηγαίνουμε καλά, έχουμε μειώσει το φαγητό και τις θερμίδες που παίρνουμε μέσα από αυτό, δεν χάνουμε βάρος. Τι μπορεί να φταίει; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα κρύβεται πολλές φορές στις θερμίδες που παίρνουμε μέσα από τα ροφήματα που καθημερινά πίνουμε, τις οποίες δεν υπολογίζουμε. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες «υγρών θερμίδων». Παρακάτω έχουμε συνοψίσει τις πιο βασικές κατηγορίες.

Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί να μας επιβαρύνει και τι μπορούμε να κάνουμε για να διορθώσουμε την κατάσταση:

Χυμοί φρούτων και λαχανικών

Αποτελούν σίγουρα πηγή υγρών, καθώς επίσης και σημαντικών βιταμινών, μετάλλων ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών. Ωστόσο όταν πρέπει να πάρουμε συγκεκριμένο ποσό θερμίδων μέσα στην ημέρα, δεν μπορούμε να πίνουμε ανεξέλεγκτα και χωρίς μέτρο. Κάθε ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμού θα μας δώσει περίπου 150 θερμίδες.

Κρύα Αφεψήματα

Μια κλασσική περίπτωση αποτελεί το παγωμένο τσάι - ice tea. Ανά ποτήρι 250 ml θα μας δώσει 75 θερμίδες (εκτός αν δεν έχει ζάχαρη).

Αλκοόλ

Οι θερμίδες του αλκοόλ, που τους καλοκαιρινούς μήνες ρέει άφθονο, μπορούν στην κυριολεξία να τινάξουν τη δίαιτά σας στον αέρα. Ένα γραμμάριο αλκοόλ μας δίνει εφτά θερμίδες και πρακτικά δύο με τρία ποτά σε μία έξοδο μπορεί να ισοδυναμούν με ένα μικρό γεύμα. Για το λόγο αυτό όταν είμαστε σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους επιλέγουμε ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Το κρασί αποτελεί την πιο καλή επιλογή αλκοολούχου, αναλογικά του αλκοόλ που περιέχει και της ποσότητας που καταναλώνουμε. Ένα ποτήρι κολονάτο κρασιού θα μας δώσει από 125 μέχρι 150 θερμίδες. Λευκό ή κόκκινο δεν διαφέρουν ιδιαίτερα σε σχέση με τις θερμίδες τους.

Καφές

Ο καφές αποτελεί για πολλούς ένα αγαπημένο ρόφημα. Ωστόσο, αν δεν προσέξουμε και επιλέξουμε είδη καφέ με πολύ γάλα, κρέμες και ζάχαρη, τότε δεν μιλάμε θερμιδικά για ροφήματα αλλά για γεύματα. Έτσι ένας freddo cappuccino μπορεί να φτάνει μέχρι και τις 150 θερμίδες, ενώ ένα ρόφημα καφέ με φυτική κρέμα μπορεί να ξεπερνάει τις  200. Περιορίστε τη ζάχαρη και το γάλα που βάζετε στον καφέ. Μια ιδανική επιλογή είναι ο ελληνικός καφές, για παράδειγμα, ακόμη και για όσους είναι σε δίαιτα. Πίνεται συνήθως χωρίς γάλα ή με ελάχιστο. Δεν απαιτεί προσθήκη μεγάλης ποσότητας ζάχαρης. Έτσι ακόμη και όσοι τον θέλουν λίγο πιο γλυκό δεν βάζουν πάνω από μια κουταλιά του γλυκού, η οποία δεν αποδίδει πάνω από 20 θερμίδες.  Κατά συνέπεια, οι θερμίδες που θα πάρουμε από ένα φλιτζανάκι ελληνικού καφέ δεν είναι πάνω από 20 – 30, ανάλογα πάντα με τον τρόπο παρασκευής του. Αν αναλογιστεί κανείς ότι άλλα είδη καφέ, όπως ένας καπουτσίνο ή καφέδες και ροφήματα καφέ με αφρόγαλα ή κρέμα, μπορεί να έχουν πάνω από 100 θερμίδες (φτάνοντας μέχρι και τις 300!), σίγουρα η κατανάλωση ελληνικού καφέ αποτελεί μια ιδανική επιλογή, ακόμα και για όσους βρίσκονται σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Για όσους αποφεύγουν την καφεΐνη, εξαιρετική επιλογή αποτελεί και ο decaf ελληνικός.

Κάντε λοιπόν σωστές και ελεγχόμενες επιλογές, ούτως ώστε να μην σταθεί ο καφές εμπόδιο στη δίαιτά σας. 


Τελευταία άρθρα

Διατροφική μαγιά
Διατροφική μαγιά

Η μαγιά υπάρχει στην διατροφή μας εδώ και  χιλιάδες χρόνια...

Μπορεί η σωστή διατροφή να επηρεάσει θετικά τη σεξουαλική μας διάθεση;
Μπορεί η σωστή διατροφή να επηρεάσει θετικά τη σεξουαλική μας διάθεση;

Η σεξουαλική μας διάθεση δεν ανεβαίνει πατώντας ένα κουμπί... 

Νιτρικά και Νιτρώδη : σύμμαχοι ή εχθροί μας;
Νιτρικά και Νιτρώδη : σύμμαχοι ή εχθροί μας;

Είναι γεγονός πως η παρουσία νιτρικών και νιτρωδών αλάτων...