company logo

Δίαιτα ελεύθερη γλουτένης και αδυνάτισμα

Δίαιτα ελεύθερη γλουτένης και αδυνάτισμα

Πια είναι η γνώμη σας, η άποψη σας, σχετικά με μια διατροφή που "κυκλοφορεί" χωρίς γλουτένη, που δεν επιτρέπεται το αγελαδινό γάλα, τυρί, αλλά επιτρέπεται το κατσικίσιο αντίστοιχα. Δεν επιτρέπεται το αλεύρι και όλα τα παράγωγά του. Επιτρέπεται το αλεύρι από καλαμπόκι για παράδειγμα. Δεν επιτρέπεται η ζάχαρη. Δεν μιλάω για χημική δίαιτα, αλλά μια ισορροπημένη διατροφή, με τα πιο πάνω στοιχεία.

 

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη, απευθύνεται σε άτομα με δυσανεξία στην γλουτένη. Η κατάσταση αυτή είναι παθολογική και στην ευρεία έκταση της ονομάζεται κοιλιοκάκη. Ο οργανισμός δεν αναγνωρίζει το εν λόγο συστατικό με αποτέλεσμα να προσπαθεί να «αντιμετωπίσει την παρουσία του» με επιθετικό τρόπο, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στο πεπτικό σύστημα και στον οργανισμό γενικότερα. Στις περιπτώσεις αυτές είναι αναγκαία και επιτακτική η εφαρμογή μίας δίαιτας ελεύθερης σε γλουτένη.

Η σύσταση για εφαρμογή δίαιτας ελεύθερης σε γλουτένη για λόγους απώλειας βάρους δεν είναι επιθυμητή και θα πρέπει να αποφεύγεται. Στην δίαιτα αυτή συχνά,  αποκλείονται και τρόφιμα όπως το αγελαδινό γάλα ή η ζάχαρη (αν και δεν περιέχουν γλουτένη) με σκοπό τον επιπλέον περιορισμό των επιλογών του ατόμου και τελικά την απώλεια βάρους. Τέτοια σχήματα προκαλούν πολύ έντονο περιορισμό, όχι μόνο στην διατροφή, αλλά γενικότερα στην ζωή του ατόμου που το ακολουθεί, καθιστώντας τα βραχείας διάρκειας. Σε σύντομο λοιπόν χρονικό διάστημα, το άτομο επιστρέφει στον συνήθη τρόπο διατροφής του και τελικά επαναπροσλαμβάνει το βάρος που κατάφερε να χάσει με πολύ κόπο και κόστος (τα προϊόντα ελεύθερα γλουτένης είναι αρκετά πιο ακριβά).

Η επιστημονική λοιπόν θέση και οδηγία, είναι η αποφυγή τέτοιων τακτικών αν δεν υπάρχει κάποιος παθολογικός παράγοντας που να υποχρεώνει. Η στροφή προς μία πιο υγιεινή διατροφή, με επιλογή π.χ. άλευρων ολικής άλεσης, ο περιορισμός της ζάχαρης και των προϊόντων που την περιέχουν κλπ. θεωρείται θεμιτή, αλλά όχι και ο αποκλεισμός τους.Έτσι θα απολαμβάνεται τον συνδυασμό ενός ισορροπημένου και υγιεινού διαιτολογίου αλλά και ενός βιώσιμου τρόπου διατροφής.

Γιάννης Χρύσου

Κλινικός διατροφολόγος-διαιτολόγος

Επιστημονικός συνεργάτης του Diet TV

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...