company logo

Διατροφική μαγιά

Διατροφική μαγιά
Επιμέλεια κειμένου
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος , Πτυχιούχος University of Nottingham.
 

Η μαγιά υπάρχει στην διατροφή μας εδώ και  χιλιάδες χρόνια, αποτελώντας ένα απαραίτητο  συστατικό στο ψωμί, την μπύρα και σε άλλα τρόφιμα. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τύπου μαγιάς, της διατροφικής μαγιάς, λόγω της υψηλής θρεπτικής της αξίας.

Τι είναι η διατροφική μαγιά;

Η διατροφική μαγιά προέρχεται από ένα είδος μαγιάς γνωστό και ως Saccharomyces cerevisiae και βρίσκεται σε διατροφικές πηγές όπως η μελάσα, ο ορός γάλακτος και τα ζαχαρότευτλα. Είναι παρόμοια με τη μαγιά που χρησιμοποιείται κατά το ψήσιμο, αλλά υποβάλλεται σε διαδικασία θέρμανσης και αποξήρανσης  που την καθιστά ανενεργή.

Η διατροφική μαγιά είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης. Το ¼ του φλιτζανιού διατροφικής μαγιάς αποδίδει:

-60 θερμίδες

-8 gr. πρωτεΐνη

-3 gr. φυτικές ίνες

-11,85 mg βιταμίνης Β1

-9,70 mg  βιταμίνης Β2

-5,90 mg βιταμίνης Β6

-17,60 μg βιταμίνης Β12

Περιέχει επίσης σημαντική ποσότητα βιταμίνης Β3, καλίου, ασβεστίου και σιδήρου.

Ποια είναι τα οφέλη της?

1. Φυσική ενίσχυση του οργανισμού

Ορισμένοι παρασκευαστές ενισχύουν τη διατροφική μαγιά με βιταμίνη Β12 η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση της ενέργειας ενώ η ανεπάρκεια της μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία και κόπωση. Είναι μια πολύ καλή επιλογή για εκείνους που ακολουθούν μια vegan ή vegeterian διατροφή καθώς η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα. Οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 2,4 μg βιταμίνης Β12 την ημέρα. Μόνο το ένα τέταρτο ενός φλιτζανιού διατροφικής μαγιάς παρέχει πάνω από επτά φορές την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.

2. Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος

Σύμφωνα με έρευνα, η διατροφική μαγιά μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει τη φλεγμονή που προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη. Μπορεί επίσης να φανεί χρήσιμη κατά τη  θεραπεία της διάρροιας.

3. Προώθηση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών

Υπάρχουν ενδείξεις  ότι η διατροφική μαγιά μπορεί να καταπολεμήσει τα εύθραυστα νύχια και την τριχόπτωση ενώ παράλληλα συμβάλει στη μείωση της ακμής και στη βελτίωση άλλων κοινών δερματικών προβλημάτων, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της  εφηβείας.

4. Βελτίωση της ευαισθησίας στη γλυκόζη

Δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η διατροφική μαγιά βελτιώνει την ευαισθησία της γλυκόζης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις από έρευνες που έγιναν σε ζωικά μοντέλα ότι η διατροφική μαγιά εμπλουτισμένη με χρώμιο θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης νηστείας και χοληστερόλης.

5. Υποστήριξη μιας υγιούς εγκυμοσύνης

Η διατροφική μαγιά μπορεί επίσης να υποστηρίξει μια υγιή εγκυμοσύνη καθώς οι παρασκευαστές συνηθίζουν να την εμπλουτίζουν  με  φυλλικό οξύ, μια απαραίτητη βιταμίνη για την υποστήριξή και την ανάπτυξη του βρέφους.  Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι κάποια προϊόντα διατροφικής μαγιάς μπορεί να περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα φυλλικού οξέως  από την ημερήσια συνιστώμενη  και για αυτό θα πρέπει οι έγκυες γυναίκες να συμβουλεύονται πάντα  τον γιατρό τους.

Ποιος είναι ο τρόπος χρήσης της?

Η διατροφική  μαγιά βρίσκεται είτε με τη μορφή νιφάδων είτε ως σκόνη και χαρακτηρίζεται από την αλμυρή της γεύση.  Λειτουργεί ως αλμυρό καρύκευμα σε μια ποικιλία πιάτων όπως στα ζυμαρικά ή στο ριζότο, σε σούπες ή σαλάτες  αλλά και σε σνακ όπως τα ποπ-κορν.

Υπάρχουν κάποιες αντενδείξεις;

Παρά όλα τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η διατροφική μαγιά δεν είναι κατάλληλη για όλους. Άτομα  με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, γλαύκωμα , υπέρταση ή υψηλό κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση της  καθώς  θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματά τους. Επιπλέον, τα άτομα με αλλεργία θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση της.

Συμπερασματικά…

Η διατροφική μαγιά μπορεί πλέον να θεωρηθεί  superfood καθώς μόνο μια μικρή ποσότητα της προσφέρει σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων ενώ έχει πληθώρα ωφελειών για την υγεία.