company logo

Εκκολπωματίτιδα και διατροφή

Εκκολπωματίτιδα και διατροφή

Κατά την περίοδο έξαρσης της νόσου, συστήνεται διαιτολόγιο χαμηλό σε φυτικές ίνες για ένα μήνα περίπου και έπειτα σταδιακή αύξηση.

Τροφές που συστήνονται ανάλογα την ανοχή του ασθενούς:

  • Λευκό ψωμί, ρύζι και μακαρόνια
  • Πατάτες χωρίς φλοιό και καλά βρασμένες
  • Τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά (τυρί
  • Βρασμένα λαχανικά χωρίς φλούδα και σπόρους (κολοκύθι, καρότο) σε μικρές ποσότητες
  • Φρούτα σε μορφή κομπόστας ή καλά βρασμένα (μήλο-αχλάδι) και σε μικρές ποσότητες
  • Αύξηση στην πρόσληψη υγρών (8 ποτήρια νερό ημερησίως)

 

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται:

  • Kαλαμπόκι
  • Βατόμουρα
  • Αγγούρι
  • Μπάμιες
  • Ακτινίδια
  • Φράουλες
  • Ξηροί καρποί
  • Ποπ-κορν
  • Σπόροι (ντομάτας /ηλιόσποροι/πασατέμπο)
  • Όξινα φρούτα

 

Εάν υπάρχουν συμπτώματα μετεωρισμού να αποφεύγονται τα παρακάτω:

Φασόλια, κουνουπίδι, πράσο, φακές, λάχανο, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών

 

Στην ύφεση συνιστάται η σταδιακή προσθήκη φυτικών ινών (δημητριακά, ψωμί, λαχανικά, φρούτα, όσπρια) σε μικρές ποσότητες ,ανάλογα με την ανοχή.