company logo

Εκπαιδεύστε το μυαλό σας να ποθεί υγιεινό φαγητό

Εκπαιδεύστε το μυαλό σας να ποθεί υγιεινό φαγητό

Μπορεί να είναι δυνατόν να προγραμματίσετε τον εγκέφαλό σας έτσι ώστε να θέλει, ή ακόμα και να ποθεί, πιο υγιεινές τροφές.

Πως; Ακολουθώντας μια πιο υγιεινή διατροφή.

Γνωρίζουμε πως ο δρόμος για μια υγιεινή διατροφή και την μείωση του βάρους, περνάει από την αποφυγή γλυκισμάτων και την επιλογή λιγότερων θερμιδογόνων τροφίμων. Η συγκεκριμένη μελέτη όμως μπορεί να μας οδηγήσει σε μια πιο επιστημονική λύση για την καταπολέμηση της επιδημίας της παχυσαρκίας.

Σε μια πιλοτική έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nutrition & Diabetes, επιστήμονες κατέδειξαν πως αλλάζοντας την διατροφική μας συμπεριφορά, μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας αντιδρά σε τροφές με υψηλές και χαμηλές θερμίδες. «Δεν ξεκινάμε την ζωή μας λατρεύοντας τις τηγανητές πατάτες και μισώντας για παράδειγμα τα ζυμαρικά ολικής άλεσης. Αυτή η κατάσταση δημιουργείται με το πέρασμα του χρόνου ως απόρροια της συνεχιζόμενης συνήθειας να τρώμε οτιδήποτε θερμιδογόνο και έντονα γευστικό υπάρχει στο διατροφικό περιβάλλον», αναφέρει σε δήλωσή η διευθύντρια του U.S Department of Agriculture’s Energy Metabolism Laboratory, Susan Roberts.

 Σε αυτή τη μελέτη οι επιστήμονες χώρισαν 13 υπέρβαρους και παχύσαρκους σε δύο ομάδες. Στην αρχή της έρευνας και για τις 2 ομάδες χρησιμοποιήθηκε η μαγνητική τομογραφία για να καταγραφεί η εγκεφαλική δραστηριότητα κατά την αντίδραση σε φωτογραφίες διαφόρων φαγητών.

Στη συνέχεια η πειραματική ομάδα έλαβε μέρος σε ένα πρόγραμμα παρέμβασης στην συμπεριφορά, το οποίο συμπεριλάμβανε ελεγχόμενα μενού και ομαδικές υποστηρικτικές συνεδρίες. Επίσης ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να μειώσουν τις θερμίδες που καταναλώνουν καθημερινά κατά 500 με 1000 και να ακολουθήσουν μια δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες έτσι ώστε να αποφύγουν την πείνα και τον πόθο για φαγητό.

Μετά από 6 μήνες οι συμμετέχοντες της πειραματικής ομάδας έχασαν κατά μέσο όρο 6,3 κιλά την ίδια στιγμή που οι συμμετέχοντες της ελεγχόμενης ομάδας έχασαν περίπου 2,3 κιλά.

Και οι δύο ομάδες, υποβλήθηκαν πάλι σε μαγνητική τομογραφία. Οι ερευνητές στη συνέχεια, έδειξαν στους συμμετέχοντες της έρευνας φωτογραφίες τροφών με πολλές ή λίγες θερμίδες, όπως για παράδειγμα ένα σάντουιτς με γαλοπούλα και μαύρο ψωμί ή ένα κοντέινερ γεμάτο με τηγανιτές πατάτες. Έπειτα εστίασαν στο πως οι εγκέφαλοι των συμμετεχόντων αντιδρούσαν σε αυτές τις φωτογραφίες, δίνοντας έμφαση στο κομμάτι του εγκεφάλου που σχετίζεται με το σύστημα ανταμοιβής (striatum).

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως τροφές με πολλές θερμίδες, παχυντικές και ζαχαρούχες εγείρουν το κέντρο επιθυμίας του εγκεφάλου. Αυτός είναι και ο λόγος που ποθούμε αυτές τις ανθυγιεινές τροφές: Περιμένουμε να ανταμειφθούμε τρώγοντάς τες.

Όμως οι άνθρωποι στην πειραματική ομάδα, έδειξαν μια μικρή διαφορά στην αντίδρασή τους κοιτώντας φωτογραφίες τροφών υψηλών σε θερμίδες, αφού είχαν πάρει μέρος στο πρόγραμμα παρέμβασης. Οι ερευνητές παρατήρησαν χαμηλότερη δραστηριότητα στο «striatum» όταν τους έδειχναν αυτές τις τροφές και περισσότερη δραστηριότητα όταν τους έδειχναν πιο υγιεινές τροφές.

Αυτό δε συνέβη και με τους συμμετέχοντες της ελεγχόμενης ομάδας. «Πρέπει να γίνει πολύ εκτενέστερη έρευνα, που να συμπεριλαμβάνει μακροπρόθεσμη παρακολούθηση, πολύ περισσότερους συμμετέχοντες και έρευνα σε περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου. Όμως είμαστε πολύ αισιόδοξοι πως το πρόγραμμα απώλειας βάρους που πραγματοποιήσαμε, φαίνεται να έχει αλλάξει τα φαγητά που εγείρουν το ενδιαφέρον των ανθρώπων» αναφέρει η Roberts.

Τελευταία άρθρα

Η κατανάλωση στέβιας ενδέχεται να είναι επιβλαβής για την υγεία?
Η κατανάλωση στέβιας ενδέχεται να είναι επιβλαβής για την υγεία?

Η στέβια αποτελεί γλυκαντικό 300 φορές πιο γλυκό από την επιτραπέζια ζάχαρη... 

Ετικέτες τροφίμων: ένα χρήσιμο εργαλείο για τον καταναλωτή
Ετικέτες τροφίμων: ένα χρήσιμο εργαλείο για τον καταναλωτή

Η διασφάλιση μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής...  

Η Κουρκουμίνη ως υποψήφια για την πρόληψη και θεραπεία της COVID-19
Η Κουρκουμίνη ως υποψήφια για την πρόληψη και θεραπεία της COVID-19

Ο ιός SARS-CoV-2  εμφανίστηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019...