
- Ημερομηνία:04/01/2016
- Κατηγορίες:Άρθρα και Νέα Διατροφικά Συμπληρώματα Υγεία Παρατηρητήριο βιταμίνης D
Η βιταμίνη D παράγεται κυρίως στο δέρμα μετά από έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και μπορεί να προσληφθεί σε μικρές ποσότητες από συγκεκριμένες πηγές τροφίμων. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την καλή υγεία των οστών, καθώς συμβάλει στην απορρόφηση του ασβεστίου αλλά και σε άλλες βασικές εξωσκελετικές λειτουργίες.
Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Emirates στο Ντουμπάι εκτιμήθηκαν τα επίπεδα της βιταμίνης D σε 7924 ασθενείς. Ο μέσος όρος της βιταμίνης D βρέθηκε να είναι 20 ng / ml, ενώ βρέθηκε ανεπάρκεια σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, και στα δύο φύλα, αλλά και στις τοπικές και μη τοπικές πληθυσμιακές ομάδες. Πάνω από το 95% παρουσίαζε ανεπάρκεια βιταμίνης D, ενώ μόνο το 2,1% είχαν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D.
Ερευνητές από την Τυνησία αξιολόγησαν τον επιπολασμό της ανεπάρκειας της βιταμίνης D και τον αντίκτυπό της στην οστική μάζα. Στη μελέτη συμμετείχαν 389 άτομα (260 γυναίκες και 129 άνδρες ηλικίας μεταξύ 20-60 ετών), και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, μεταξύ άλλων ευρημάτων, ο επιπολασμός της ανεπάρκειας της βιταμίνης D ήταν 47,6% και υψηλότερος σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Οι συντάκτες πρότειναν να ενισχυθεί η διατροφή με βιταμίνη D και να δίνονται συμπληρώματα σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο.
Μια μελέτη που διεξήχθη στην Παλαιστίνη επικεντρώθηκε στα επίπεδα της βιταμίνης D και την επίδραση της στα οστά. Συμμετείχαν 380 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ή χωρίς οστεοπόρωση και βρέθηκε ότι το 15,4% εμφάνιζε σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D, το 70,1% εμφάνιζε ανεπάρκεια ενώ μόνο το 14% των γυναικών που μελετήθηκαν είχαν επάρκεια στη βιταμίνη.
Μια ακόμη μελέτη εξέτασε τη σημασία της ανεπάρκειας βιταμίνης D στην συχνότητα εμφάνισης καταγμάτων των οστών. Στη μελέτη συμμετείχαν 1256 αγόρια και κορίτσια από τη Σαουδική Αραβία με μέσο όρο ηλικίας 14 και 13, αντίστοιχα. Διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D ήταν πολύ χαμηλότερα σε παιδιά με ιστορικό καταγμάτων των οστών από ότι στα παιδιά που δεν είχαν υποστεί κάταγμα.
Μια άλλη μελέτη από τη Σαουδική Αραβία εξέτασε τα επίπεδα της βιταμίνης D των παιδιών και εφήβων με ατελή οστεογένεση. Διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με χαμηλή οστική πυκνότητα στη σπονδυλική στήλη.
Συμπληρωματικές μελέτες από το Πακιστάν, την Κροατία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη δείχνουν και αυτές, τα μεγάλα ποσοστά ανεπάρκειας της βιταμίνης D στα άτομα που μελετήθηκαν.
Συμπερασματικά , οι πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν τα ευρήματα των προηγούμενων μελετών που έχουν δείξει ότι, παρά το ηλιόλουστο κλίμα της περιοχής, η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη Μέση Ανατολή.
Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος...

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...