company logo

Έλλειψη σιδήρου στα παιδιά

Έλλειψη σιδήρου στα παιδιά

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό και η έλλειψη του μπορεί να προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στην ανάπτυξη των παιδιών. Ένα παιδί που έχει χαμηλά επίπεδα σιδήρου, δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, να θυμηθεί, να μάθει καινούρια πράγματα, ενώ μπορεί να αισθάνεται διαρκώς κουρασμένο, να είναι χλωμό, να ζαλίζεται ή να έχει συχνά πονοκέφαλους.

Ο σίδηρος, όπως και όλα τα ιχνοστοιχεία, δεν παράγονται από τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά τα προσλαμβάνουμε μέσω των τροφών. Τα παιδιά που δεν προσλαμβάνουν αρκετό σίδηρο μέσω της διατροφής τους, μπορεί να εμφανίσουν σιδηροπενία ή ακόμα και σιδηροπενική αναιμία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε έναν μεγάλο αριθμό επιπλοκών. Η σιδηροπενική αναιμία αποτελεί το 40% των αναιμιών στα παιδιά ηλικίας μέχρι 3 ετών.

Οι ποσότητες σιδήρου που χρειάζονται τα παιδιά μεταβάλλονται ανάλογα με την ηλικία τους. Για παιδιά από 1-3 ετών η συνιστώμενη ποσότητα είναι 9mg/ημέρα, ενώ για παιδιά από 4-8 ετών είναι 10 mg/ημέρα. Ο σίδηρος βρίσκεται σε αρκετές τροφές και παρόλο που η παράδοση θέλει τα παιδιά να τρώνε φακές , η αλήθεια είναι ότι ο σίδηρος από τις φυτικές τροφές, όπως είναι οι φακές, δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό. 

Αντίθετα οι τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο, ο οποίος απορροφάται και αξιοποιείται εύκολα από τον οργανισμό, είναι το κόκκινο κρέας, το ψάρι, το αβγό κλπ. Η λήψη τροφών με βιταμίνη C ταυτόχρονα με τις σιδηρούχες τροφές βοηθά σημαντικά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Η επιβεβαίωση της διάγνωσης της σιδηροπενίας ή της σιδηροπενικής αναιμίας γίνεται μέσω αιματολογικών εξετάσεων, όπου ελέγχονται η αιμοσφαιρίνη, η φερριτίνη και άλλοι παράγοντες. Αν είναι απαραίτητο, ο παιδίατρος μπορεί να χορηγήσει σκευάσματα σιδήρου στο παιδί. 

Προσοχή! Σε καμία περίπτωση μην δώσετε, χωρίς ιατρική άδεια, συμπληρώματα σιδήρου στο παιδί σας, καθώς ο σίδηρος είναι τοξικός.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...