company logo

Επικίνδυνο το τηγάνισμα με φυτικά έλαια, λένε επιστήμονες

Επικίνδυνο το τηγάνισμα με φυτικά έλαια, λένε επιστήμονες

Το μαγείρεμα, ιδίως το τηγάνισμα και το ψήσιμο, με φυτικά έλαια εκλύει τοξικές χημικές ουσίες οι οποίες σχετίζονται με τον καρκίνο και την άνοια, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες.

Και συνιστούν να χρησιμοποιούμε καλύτερα ελαιόλαδο ή ακόμα και βούτυρο, λαρδί και έλαιο καρύδας.

Τα αποτελέσματα μελετών που κάνουν εδώ και χρόνια, θέτουν υπό ακόμα μεγαλύτερη αμφισβήτηση την πεποίθηση της τελευταίας 50ετίας ότι τα κορεσμένα λιπαρά των ζωικών προϊόντων είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της υγείας και ότι συλλήβδην τα πολυακόρεστα λιπαρά από φυτικά έλαια όπως το καλαμποκέλαιο και το ηλιέλαιο είναι ωφέλιμα για την υγεία.

Επιβεβαιώνουν επίσης ότι το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικά υγιεινό και επομένως πρέπει να το προτιμάμε ακόμα και για το μαγείρεμα.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι η θέρμανση των φυτικών ελαίων οδηγεί σε απελευθέρωση υψηλών συγκεντρώσεων από μία ομάδα οργανικών ενώσεων που λέγονται αλδεΰδες και σχετίζονται με διάφορα προβλήματα, όπως ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια, η άνοια, οι συγγενείς δυσμορφίες και η υπέρταση.

Ο δρ Μάρτιν Γκρούτφελντ, καθηγητής Βιοαναλυτικής Χημείας & Χημικής Παθολογοανατομίας στο Πανεπιστήμιο De Montfort, στο Λέστερ, δήλωσε στην εφημερίδα «Telegraph» ότι η έρευνά του έδειξε πως ένα «τυπικό γεύμα» από ψάρια και πατάτες τηγανισμένα σε φυτικό έλαιο περιέχει 100 έως 200 φορές περισσότερες αλδεΰδες απ’ όσο είναι το ημερήσιο όριο ασφαλείας που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αντιθέτως, όταν θερμαίνεται το ελαιόλαδο, το βούτυρο και το λαρδί παράγουν πολύ λιγότερες αλδεΰδες, ενώ το έλαιο καρύδας παράγει τις λιγότερες απ' όλα.

Τις ανησυχίες αυτές υποστηρίζει ξεχωριστή έρευνα ενός καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος είπε πως η υπερκατανάλωση φυτικών ελαίων αποτελεί «ισχυρό συμβάλλοντα παράγοντα» στην ανάπτυξη προβλημάτων υγείας αλλά και σε διαταραχές όπως η δυσλεξία.

Αυτό οφείλεται στο ότι τα φυτικά έλαια είναι πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία σε περίπτωση υπερκατανάλωσης αντικαθιστούν τα προστατευτικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στον εγκέφαλο, είπε ο δρ Τζων Στάιν, ομότιμος καθηγητής Νευροεπιστήμης στην Οξφόρδη.

«Επί δεκαετίες οι υγειονομικές Αρχές μάς προειδοποιούσαν ότι το βούτυρο και το λαρδί κάνουν κακό στην υγεία, αλλά οι έρευνές μας δείχνουν πως είναι εντελώς κατάλληλα για τρόπους μαγειρέματος που εμπεριέχουν υψηλές θερμοκρασίες», είπε ο δρ Γκρούτφελντ.

«Και αυτό, διότι όταν τα φυτικά έλαια εκτίθενται σε υψηλές θερμότητες στο τηγάνι ή τον φούρνο, υφίστανται μία σειρά από πολύπλοκες χημικές διεργασίες που οδηγούν στη συσσώρευση υψηλών επιπέδων από τοξικές ουσίες».

Αντιθέτως, όταν τα φυτικά έλαια χρησιμοποιούνται δίχως να θερμανθούν, δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία.

Ο δρ Γκρούτφελντ και οι συνεργάτες του έχουν δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά άρθρα για το όλο θέμα την τελευταία δεκαετία, τα οποία περιστρέφονται γύρω από τα αλδεϋδικά προϊόντα της οξείδωσης των λιπιδίων (LOPs) όπως τα αποκαλούν.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία άρθρα

Γλυκομαννάνη : «Δουλεύει» πραγματικά στο αδυνάτισμα;
Γλυκομαννάνη : «Δουλεύει» πραγματικά στο αδυνάτισμα;

Τον τελευταίο καιρό και βάση των ερωτημάτων που λαμβάνω καθημερινά...  

Βασιλικός πολτός: Είναι μόνο για.. βασίλισσες;
Βασιλικός πολτός: Είναι μόνο για.. βασίλισσες;

Η βασίλισσα των μελισσών τρέφεται αποκλειστικά με βασιλικό πολτό...

Keto Diet: Αξίζει αυτή η νέα τάση...ή μήπως όχι?
Keto Diet: Αξίζει αυτή η νέα τάση...ή μήπως όχι?

Η αλήθεια είναι ότι ήθελα καιρό να γράψω ένα άρθρο για την κετογονική δίαιτα...