company logo

Έρευνα: Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες δεν προσλαμβάνουν τα απαιτούμενα Ω-3!

Έρευνα: Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες δεν προσλαμβάνουν τα απαιτούμενα Ω-3!

Στην έρευνα (APrON) συμμετείχαν πάνω από δύο χιλιάδες γυναίκες με τα παιδιά τους από το Κάλγκαρι και το Έντμοντον. Ο κύριος στόχος της έρευνας ήταν να κατανοηθεί η σχέση μεταξύ της διατροφικής κατάστασης της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της υγείας και ανάπτυξης των παιδιών. Στο πλαίσιο της έρευνας, μελετήθηκαν πρώτα 600 γυναίκες κατά τη διάρκεια, και μετά την εγκυμοσύνη τους, για να ελεγχθεί αν κατανάλωναν τα απαραίτητα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αν καλύπτονταν οι καθημερινές ανάγκες τους. Τα αποτελέσματά δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Applied Physiology, Nutrition,and Metabolism.

 

Τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα κατά τη διάρκεια της κύησης για την σωστή ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του εμβρύου αλλά και του πλακούντα. Ο Αμερικάνικος Σύλλογος Διαιτολόγων μαζί με τον σύλλογο διαιτολόγων του Καναδά συνιστά ότι όλοι οι υγιείς ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και των γυναικών που θηλάζουν, πρέπει να  καταναλώνουν τουλάχιστον 500 mg / ημέρα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Διεθνής Εταιρεία για τη Μελέτη των λιπαρών οξέων και των λιπιδίων (ISSFAL) συνιστά συγκεκριμένα, ότι οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 200 mg DHA (τύπος Ω-3 λιπαρών με δομικό ρόλο για τις κυτταρικές μεμβράνες) ανά ημέρα.

 

Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων, παρά το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και εισοδήματος, δεν πληρούσαν τις συστάσεις για ωμέγα-3 λιπαρά οξέα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Σύμφωνα με τη μελέτη: «Μόνο το 27% των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και 25% των γυναικών τρεις μήνες μετά τον τοκετό, πληρούσε τις συστάσεις για το DHA. Τα θαλασσινά, τα ψάρια και τα φύκια συνέβαλαν στο 79% των συνολικών ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που προσλήφθηκαν από τα τρόφιμα, με την πλειοψηφία να προέρχεται από τον σολομό». Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι οι γυναίκες που πήραν συμπληρώματα  DHA είχαν 10,6 και 11,1 φορές περισσότερες πιθανότητες να ανταποκριθούν στις συστάσεις των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Οι συστάσεις μπορούσαν επίσης να πληρούνται ακολουθώντας το πλάνο που προτάθηκε από τους διαιτολόγους του Καναδά, να καταναλώνονται δηλαδή δύο μερίδες από ψάρια υψηλής περιεκτικότητας σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ανά εβδομάδα.

 

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης προτείνουν ότι οι διατροφικές συμβουλές και η εκπαίδευση σχετικά με τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων θα πρέπει να επεκταθεί πέραν της εγκυμοσύνης καθώς το 44% των γυναικών που πήραν μέρος στην έρευνα ανέφεραν ότι λάμβαναν συμπληρώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά τρεις μήνες μετά τον τοκετό, τα σταμάτησαν.

 

Η παρούσα μελέτη παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τους επαγγελματίες υγείας και για μελλοντικές παρεμβάσεις (διατροφικές συστάσεις ή συστάσεις συμπληρωμάτων διατροφής), με στόχο να βοηθήσει τις γυναίκες να αποκτήσουν την απαραίτητη ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από τη διατροφή τους για να εξασφαλίσουν τη σωστή ανάπτυξη των βρεφών τους.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...