
- Ημερομηνία:24/11/2013
- Κατηγορίες:
Το τηγάνισμα (αλλά και το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες) τροφών πλούσιων σε άμυλο, οδηγεί στην παραγωγή ακρυλαμιδίου, ουσίας με έντονη νευροτοξική δράση στον άνθρωπο και από τις πιο ύποπτες για καρκινογένεση. Το ακρυλαμίδιο παράγεται όταν οι αμυλούχες τροφές (π.χ. πατάτες) επεξεργάζονται σε θερμοκρασίες άνω των 120ο Κελσίου, το άμυλό τους υδρολύεται σε γλυκόζη και αντιδρά με ελεύθερα αμινοξέα (κυρίως ασπαραγίνη). Ας σημειωθεί πως το «μούλιασμα» της πατάτας πριν το τηγάνισμα, μειώνει αρκετά την συγκέντρωση της ασπαραγίνης, με συνεπακόλουθο τη μείωση του παραγόμενου ακρυλαμιδίου κατά το τηγάνισμα.
Το ίδιο επιτυγχάνεται και όταν υπάρχει πολύ λάδι στο τηγάνι με τις πατάτες, αλλά και όταν δεν αφήνουμε τις πατατούλες να «ροδίσουν»…
Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος...

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...