company logo

Έχουν και οι δίαιτες αδυνατίσματος το savoir vivre τους

Έχουν και οι δίαιτες αδυνατίσματος το savoir vivre τους

Γράφει η Ευτυχία Γαλανάκου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Εκπαιδεύτρια ΕΦΕΤ

 

Έρχεται επιτέλους η στιγμή που αποφασίζουμε να αδυνατίσουμε, να μειώσουμε το ποσοστό λίπους στο σώμα μας και χωρίς να χάσουμε χρόνο επισκεπτόμαστε τον ειδικό, έναν διατροφολόγο-διαιτολόγο για ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.                                                                       

Όμως για την επιτυχία του προγράμματος υπάρχουν κάποιοι κανόνες καλής συμπεριφοράς  που οφείλουμε να τους τηρούμε. Σε αυτούς τους κανόνες εμπλέκονται όλοι όσοι βρίσκονται γύρω μας, όπως η οικογένεια μας, οι φίλοι, οι συνεργάτες αλλά και ο διατροφολόγος μας. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε και την συμμετοχή άλλων ειδικοτήτων ή επαγγελματιών όπως του γιατρού, ψυχολόγου, ψυχιάτρου ή γυμναστή.

Ας πάρουμε πρώτα τον άμεσα ενδιαφερόμενο και συνδετικό κρίκο: Εμάς που ξεκινάμε πρόγραμμα διατροφής.

 

Ποιοι είναι οι κανόνες συμπεριφοράς μας;

-Όταν αποφασίζουμε να κάνουμε δίαιτα δεν το ανακοινώνουμε σε όλο τον κόσμο που βλέπουμε, για παράδειγμα σε γνωστούς που βρίσκουμε στη βόλτα μας ή σε όσους δεν είναι στο άμεσο περιβάλλον μας. Διότι από την μια είναι πιθανόν να μην τους ενδιαφέρει και από την άλλη μπορεί να γίνουμε κουραστικοί ή να φανούμε εγωκεντρικοί.  Το λέμε στην οικογένεια μας, στους στενούς μας φίλους και αν επιθυμούμε στους συναδέλφους που γευματίζουμε μαζί.

-Δεν μιλάμε συνέχεια για τη διατροφή που ακολουθούμε, δεν κουράζουμε τους γύρω μας ούτε τους πιέζουμε να τρώνε ότι τρώμε. Δεν δείχνουμε την αγωνία και την ανυπομονησία μας για την απώλεια βάρους.

-Την ώρα του φαγητού με την οικογένεια μας δεν γκρινιάζουμε για τη δίαιτα. Ζητάμε τη βοήθεια και τη συμπαράσταση τους στην επίτευξη του στόχου μας.

-Δεν ακυρώνουμε γεύματα ή δείπνα με φίλους λόγω του γεγονότος ότι κάνουμε δίαιτα ή φοβόμαστε μήπως υποκύψουμε στο φαγοπότι. Ακολουθούμε τις διατροφικές συμβουλές του διατροφολόγου μας και πάμε να διασκεδάσουμε.

-Στη περίπτωση που γευματίζουμε με φίλους ή συναδέλφους δεν αφήνουμε το πιάτο μας άδειο ούτε το ποτήρι μας γυρισμένο ανάποδα επιδεικτικά λέγοντας ότι δεν πίνουμε. Αφήνουμε να μας σερβίρουν κρασί ή μπύρα ή ότι άλλο πίνει η παρέα για να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια και να ευχηθούμε στην υγειά μας.

-Όταν είμαστε καλεσμένοι για φαγητό σε συγγενείς ή φίλους σερβίρουμε στο πιάτο μας έστω και μικρή ποσότητα για να μην προσβάλουμε την οικοδέσποινα που θέλει να μας περιποιηθεί.

-Σε περίπτωση που μας κερνάει κάποιος στο χώρο εργασίας λόγω γιορτής ή γενεθλίων του δεν τον προσβάλλουμε λέγοντας ότι κάνουμε δίαιτα και ότι δεν δεχόμαστε το γλυκό. Το καλύτερο είναι να δεχτούμε το κέρασμα και αν δεν θέλουμε να το καταναλώσουμε εκείνη την ώρα το φυλάμε για αργότερα.

 

Όσον αφορά την οικογένεια ή τους φίλους μας, οι κανόνες σωστής συμπεριφοράς επιβάλλουν τα εξής:

-Δεν πρέπει να μας ρωτάνε συνέχεια για τη δίαιτα που ακολουθούμε, ούτε να μας απογοητεύουν αλλά ούτε να τρώνε επιδεικτικά μεγάλες ποσότητες φαγητού μπροστά μας.

-Να μην προσπαθούν να μας παρασύρουν στο να διακόψουμε το πρόγραμμα διατροφής.

-Να μην μας προσβάλλουν, κάνοντας σχόλια αρνητικά για το βάρος μας.

 

Τέλος και ο ίδιος ο διατροφολόγος  να ακολουθεί το savoir vivre  διότι έτσι ενισχύεται η επικοινωνία, η εμπιστοσύνη και η επιτυχία του προγράμματος. Συνοπτικά οι κανόνες είναι:

-Από το πρώτο ραντεβού να δείχνει το ενδιαφέρον του για μας, να μας ακούει με προσοχή αλλά και ταυτόχρονα να λαμβάνει υπόψη του τις συνήθειες μας και όχι μόνο τις ιατρικές εξετάσεις.

-Δεν πρέπει να μας προσβάλλει, λέγοντας για παράδειγμα ‘πως είστε έτσι’ ή ‘είστε χοντρός’ ούτε να είναι αυστηρός και απόμακρος.

-Να κατανοεί τις τυχόν διατροφικές παρασπονδίες μας και να ξέρει να ελίσσεται βρίσκοντας διατροφικές λύσεις κάθε φορά.

-Τέλος η σωστή συνεργασία μεταξύ του διατροφολόγου, της οικογένειας και άλλων ειδικοτήτων είναι απαραίτητη για να συμβάλλουν όλοι μαζί στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...