company logo

Φυσικές λύσεις για υγιείς αρθρώσεις

Φυσικές λύσεις για υγιείς αρθρώσεις

Κωνσταντίνος Ξένος

Κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος M.Sc.

 

Η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική σωματική δραστηριότητα και η διατήρηση ενός επιθυμητού σωματικού βάρους, αποτελεί το τρίπτυχο για την προαγωγή σχεδόν όλων των εκφάνσεων της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Μέσα σε αυτές βρίσκεται σαφέστατα και η υγεία των αρθρώσεων. Εστιάζοντας στη διατροφή, θα λέγαμε πως η τήρηση ενός προγράμματος που εναρμονίζεται με τις αρχές της Μεσογειακής διατροφής αποτελεί «συνταγή» και για τις αρθρώσεις μας. Χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και προϊόντων του, υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, προτίμηση όσο το δυνατό λιγότερο επεξεργασμένων δημητριακών και προϊόντων τους και «αγάπη» για το ελαιόλαδο, χαρακτηρίζουν αυτό το μοναδικό μοντέλο διατροφής και προσδίδουν οφέλη στην υγεία των αρθρώσεων. Και επειδή οι νόμοι της επιστήμης της φυσικής διέπουν και το ανθρώπινο σώμα, η έντονη μηχανική πίεση που ασκείται στις αρθρώσεις στο σώμα ενός παχύσαρκου ατόμου, κάνουν επιβεβλημένη την ανάγκη για απώλεια βάρους αν και εφόσον υπάρχουν περιττά κιλά…

Τα τελευταία χρόνια έχουν εισαχθεί στη φαρέτρα του ειδικού, χονδροπροστατευτικά συστατικά τα οποία διαδραματίζουν το δικό τους ευεργετικό ρόλο ενάντια στη φθορά των αρθρώσεων. Τα συστατικά αυτά προάγουν την επανόρθωση του χόνδρου είτε διεγείροντας τον αναβολισμό των χονδροκυττάρων, είτε αναστέλλοντας (τουλάχιστον εν μέρει) τον καταβολισμό τους (επεμβαίνοντας στη δράση συγκεκριμένων ενζύμων).

Χονδροπροστατευτικές ουσίες είναι οι γλυκοζαμινογλυκάνες, αλλά και ορισμένα γνωστά αντιοξειδωτικά στοιχεία όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε.

Οι γλυκοζαμινογλυκάνες (GAG) αποτελούν βασικά δομικά συστατικά των χόνδρων και του συνδετικού ιστού και είναι εξαιρετικά υδρόφιλα μόρια. Ένας γνωστός εκπρόσωπος της κατηγορίας αυτής είναι η θειϊκή χονδροϊτίνη, ενώ μια άλλη ουσία που ακούγεται επίσης πολύ τα τελευταία χρόνια και η οποία αποτελεί πρόδρομο υλικό για την παραγωγή γλυκοζαμινογλυκανών είναι η γλυκοζαμίνη, ένα αμινοσάκχαρο.

Ο συνδυασμός γλυκοζαμίνης – χονδροϊτίνης ασκεί παράλληλα και αντιφλεγμονώδη δράση, μειώνοντας τα επίπεδα της C αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) και άλλων δεικτών φλεγμονής, έτσι όπως επιβεβαιώνεται και από πολύ πρόσφατη κλινική μελέτη (J Altern Complement Med. 2014 Apr 16).

Παράλληλα, δεν είναι λίγα τα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν πως η συνδυαστική χορήγηση των δυο αυτών ουσιών είναι πιο αποδοτική από ότι η μεμονωμένη αξιοποίηση τους.

Η χονδροϊτίνη και η γλυκοζαμίνη συμπεριλαμβάνονται στις κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας ισχίου και γονάτου, δυο έγκριτων φορέων, της  European League Against Rheumatism (EULAR) και του Osteoarthritis Research Society International (OARSI).

Η εξέλιξη της επιστήμης έχει φέρει τον τελευταίο καιρό στο προσκήνιο και μια ακόμα σειρά ουσιών με θετική δράση υπέρ των αρθρώσεων όπως για παράδειγμα το υαλουρονικό οξύ. Σημαντικό είναι κλείνοντας να τονίσουμε, πως για έναν ανθρώπινο οργανισμό μείζον είναι όχι απλά τι καταναλώνει, αλλά τι απορροφά και αξιοποιεί, άρα όλα αυτά τα συστατικά πρέπει πρώτα από όλα και πάνω από όλα να παρέχονται (όταν ενδείκνυται) στην πλέον βιοδιαθέσιμη μορφή.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Το Diettv προτείνει:

Glucosamine – Hyaluronic Acid – Chondroitin – MSM της Solgar

Απελευθερώστε την κίνηση σας με φυσικό τρόπο!

Η γλουκοζαμίνη είναι ένα από τα βασικά συστατικά του χόνδρου των αρθρώσεων, παρέχει αντικραδασμική προστασία, ενώ ταυτόχρονα προάγει την αποκατάστασή των χόνδρων και παρουσιάζει ήπια αναλγητική δράση.

Η Solgar, η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής παγκοσμίως,  πρωτοπορεί και παρουσιάζει το Glucosamine – Hyaluronic Acid – Chondroitin – MSM , έναν αποτελεσματικό συνδυασμό υδροχλωρικής γλουκοζαμίνης, θειικής χονδροϊτίνης, υαλουρονικού οξέος και οργανικού θείου, ο οποίος παρέχει στον οργανισμό το κατάλληλο δομικό υλικό για την πλήρη και αποτελεσματική στήριξη και ενίσχυση της δομής των αρθρώσεων, των χόνδρων και των τενόντων.

Το Glucosamine – Hyaluronic Acid – Chondroitin – MSM της Solgar συμβάλλει στην υγεία των αρθρώσεων του ανθρώπινου οργανισμού που επιβαρύνονται καθημερινά, από την προπόνηση, από χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις ή ακόμα και από την λάθος στάση στο γραφείο ή στον ύπνο, παρέχοντας τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να καλύπτονται οι εξειδικευμένες ανάγκες των ατόμων που επιθυμούν ελευθερία κινήσεων.

 

Παράγεται, συσκευάζεται στις ΗΠΑ – εισάγεται μέσω Μεγάλης Βρετανίας

Διανέμεται από την ΙSOPLUS A.E.

τηλ: 210 9579 707, fax: 210 9572 16

www.healthyme.gr

Τελευταία άρθρα

Η κατανάλωση στέβιας ενδέχεται να είναι επιβλαβής για την υγεία?
Η κατανάλωση στέβιας ενδέχεται να είναι επιβλαβής για την υγεία?

Η στέβια αποτελεί γλυκαντικό 300 φορές πιο γλυκό από την επιτραπέζια ζάχαρη... 

Ετικέτες τροφίμων: ένα χρήσιμο εργαλείο για τον καταναλωτή
Ετικέτες τροφίμων: ένα χρήσιμο εργαλείο για τον καταναλωτή

Η διασφάλιση μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής...  

Η Κουρκουμίνη ως υποψήφια για την πρόληψη και θεραπεία της COVID-19
Η Κουρκουμίνη ως υποψήφια για την πρόληψη και θεραπεία της COVID-19

Ο ιός SARS-CoV-2  εμφανίστηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019...