company logo

Φυστικοβούτυρο και μείωση χοληστερίνης

Φυστικοβούτυρο και μείωση χοληστερίνης

Έχω διαβάσει ότι το φυστικοβούτυρο χρησιμοποιείται για την μείωση της χοληστερίνης. Για τον λόγο αυτό προσπαθώ να καταναλώνω καθημερινά. Θα έχω αποτελέσματα και σε τι ποσότητα πρέπει να το καταναλώνω;

 

Πράγματι, στην Αμερική, όπου χρησιμοποιείται κυρίως το φυστικοβούτυρο, μελέτες έχουν δείξει ότι χάρη στην σύσταση του και τα περιεχόμενα πολυακόρεστε λιπαρά οξέα μπορεί να συμβάλλει στην μείωση της χοληστερίνης.

Προσοχή όμως γιατί κατά την παραγωγή του, για την βελτίωση της υφής και της γεύσης του, προστίθενται μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια ή αλλιώς τρανς λιπαρά, τα οποία θα θέλαμε να αποκλείσουμε από την διατροφή μας αφού ευθύνονται για την αύξηση της χοληστερόλης.

Προσπαθήστε λοιπόν να διαβάζετε την ετικέτα και να επιλέγετε εκείνο που περιέχει μόνο πολτοποιημένα φιστίκια και αλάτι και όχι άλλα φυτικά έλαια, κυρίως υδρογονωμένα.

Ακόμα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι μία λιπαρή ύλη, οπότε αποδίδει και αρκετές θερμίδες, ακόμα και αν είναι υγιεινό. Πρέπει λοιπόν να προσέχετε την ποσότητα κατανάλωσης. Σας προτείνω, εφόσον το προτιμήσετε, να μην ξεπερνάτε τα 1-2 κουταλάκια του γλυκού ημερησίως στην δική σας μερίδα, αν και για τον ορισμό της ποσότητας, θα πρέπει να συναξιολογείται με το υπόλοιπο ημερήσιο διαιτολόγιο σας.

 

Γιάννης Χρύσου

Κλινικός διατροφολόγος-διαιτολόγος

Επιστημονικός συνεργάτης Diet TV

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...