- Ημερομηνία:10/12/2013
- Κατηγορίες:
Αν και η ονομασία του φυστικοβούτυρου μας παραπέμπει σε κάποιο είδος βουτύρου, στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Προέρχεται από ψημένα και πολτοποιημένα φιστίκια.
Σαν τρόφιμο, λένε ότι επινοήθηκε από ένα Αμερικάνο γιατρό, υποστηρικτή της χορτοφαγίας. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, καλά λιπαρά βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά συστατικά.
Στην Αμερική έχει αναπτυχθεί η έρευνα γύρω από το φυστικοβούτυρο και έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην μείωση της χοληστερίνης.
Προσοχή όμως γιατί κατά την παραγωγή του, για την βελτίωση της υφής και της γεύσης του, προστίθενται μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια ή αλλιώς τρανς λιπαρά, τα οποία θα θέλαμε να αποκλείσουμε από την διατροφή μας αφού ευθύνονται για την αύξηση της χοληστερόλης.
Προσπαθήστε λοιπόν να διαβάζετε την ετικέτα και να επιλέγετε εκείνο που περιέχει μόνο πολτοποιημένα φιστίκια και αλάτι και όχι άλλα φυτικά έλαια, κυρίως υδρογονωμένα.
Ακόμα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι μία λιπαρή ύλη, οπότε αποδίδει και αρκετές θερμίδες, ακόμα και αν είναι υγιεινό. Πρέπει λοιπόν να προσέχετε την ποσότητα κατανάλωσης.
Εφόσον το προτιμήσετε, να μην ξεπερνάτε τα 1-2 κουταλάκια του γλυκού ημερησίως στην δική σας μερίδα. Έτσι θα απολαμβάνετε τα οφέλη από την κατανάλωση του χωρίς να αυξάνετε σημαντικά την θερμιδική σας πρόσληψη.
Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως συστατικό ενός dressing για σαλάτα, σε συνταγές κοτόπουλου ή λαχανικών που θέλετε να σώσετε μία κινέζικη νότα ή πάνω σε μία φέτα ψωμί για ένα υγιεινό σνακ.
Τελευταία άρθρα
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος...
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...