company logo

ΓΑΛΑ ΓΑΙΔΟΥΡΑΣ : «ΓΑΛΑ ΟΝΟΥ ΓΕΥΕΣΑΙ ΚΑΙ ΥΓΙΗΣ ΠΟΡΕΥΕΣΑΙ»

ΓΑΛΑ ΓΑΙΔΟΥΡΑΣ : «ΓΑΛΑ ΟΝΟΥ ΓΕΥΕΣΑΙ ΚΑΙ ΥΓΙΗΣ ΠΟΡΕΥΕΣΑΙ»

Χρύσα Ματζιουρίδου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc.

Ph.D. candidate Potsdam University

Είναι διάφοροι οι λόγοι που οδηγούν μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων στην αποφυγή κατανάλωσης αγελαδινού γάλακτος. Ο κυριότερος από αυτούς είναι ο εμβολιασμός των αγελάδων με αυξητική ορμόνη βοοειδών (BGH), η οποία μεταφέρεται και στο παραγόμενο γάλα. Η παρουσία αυξητικής ορμόνης ή πιο σωστά ανασυνδυασμένης αυξητικής ορμόνης (rBGH) διεγείρει στον οργανισμό μας την παραγωγή μιας άλλης ορμόνης, γνωστή ως ινσουλινόμορφος αυξητικός παράγοντας-1 (IGF-1).

Μέσα από μια σειρά επιστημονικών μελετών έχει βρεθεί ότι η χρόνια έκθεση στην IGF-1, μπορεί να έχει καρκινογόνο δράση. Πιο συγκεκριμένα η IGF-1 έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του προστάτη και παχέος εντέρου.

Εκτός όμως από την αυξητική ορμόνη, το γάλα αγελάδας αποτελεί σημαντική πηγή κορεσμένων λιπαρών οξέων. Επίσης, συχνά αναφέρεται και ως αλλεργιογόνο, προκαλώντας την αλλεργία στο γάλα αγελάδας (CMA) λόγω της πρωτεΐνης που περιέχει. Η αλλεργία στο γάλα αγελάδας εμφανίζεται κυρίως κατά τους πρώτους μήνες ζωής. Δεν είναι τέλος λίγες οι φορές που στο φως της δημοσιότητας φθάνουν πληροφορίες περί ύπαρξης αντιβιοτικών στο αγελαδινό γάλα, φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπισθούν εκτεταμένες μαστίτιδες που αναπτύσσονται στα ζώα…  Η αναγκαιότητα λοιπόν ύπαρξης ενός γάλακτος διαφορετικής προέλευσης που να προσδίδει τα ίδια ή ακόμη και περισσότερα θρεπτικά συστατικά είναι εμφανής.

Το γάλα γαϊδούρας είναι ιδιαιτέρως ελκυστικό όσον αφορά την αποφυγή αλλεργίας και προτείνεται συχνά από τους παιδιάτρους, μιας και αποτελεί ένα άριστο υποκατάστατο ως προς το γάλα αγελάδας. Το γαϊδουρίσιο γάλα προτιμάται από τα υπόλοιπα γάλατα θηλαστικών κυρίως λόγω της παρεμφερής  χημικής του σύστασης με το μητρικό γάλα. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Τορίνο της Ιταλίας και συμμετείχαν 46 παιδιά με αλλεργία στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος, τα 38 από αυτά κατανάλωσαν το γάλα γαϊδούρας και δεν παρουσίασαν συμπτώματα αλλεργίας.

Έρευνα του πανεπιστημίου του Μπάρι της Ιταλίας ανέλυσε την διατροφική σύσταση του γάλακτος γαϊδούρας. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι είναι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά (Όσον αφορά τις αντιαθηρογενείς ιδιότητες, μία δεύτερη μελέτη του ίδιου πανεπιστημίου υποστηρίζει ότι μετά την κατανάλωση γαϊδουρίσιου γάλακτος απελευθερώνεται μονοξείδιο του αζώτου που αποτελεί ένα ισχυρό αγγειοδιασταλτικό.Το μονοξείδιο του αζώτου απελευθερώνεται από τα επιθηλιακά κύτταρα και παρεμποδίζει την προσκόλληση των αιμοπεταλίων στα αγγειακά τοιχώματα, μειώνοντας έτσι το ενδεχόμενο δημιουργίας θρόμβων.

Η σύσταση του γάλακτος γαϊδούρας είναι περισσότερο όμοια με την σύσταση του μητρικού γάλακτος, παρά με την σύσταση του γάλακτος των υπόλοιπων θηλαστικών. Ακόμη, η περιεκτικότητα του σε 8 απαραίτητα αμινοξέα ήταν αρκετά υψηλή στο 38.2% (σερίνη 6.2%, γλουταμινικό οξύ 22.8%, αργινίνη 22.8% και βαλίνη 6.5%). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές αυτές είναι υψηλότερες από αυτές του γάλακτος αγελάδας.

Μία άλλη μελέτη αναφέρει ότι το γαϊδουρίσιο γάλα είναι πιθανό να προσδίδει αντικαρκινικές ιδιότητες. Ερευνητές που χρησιμοποίησαν καρκινικά πνευμονικά κύτταρα, παρατήρησαν ότι τα διάφορα πρωτεϊνικά κλάσματα του γάλακτος γαϊδούρας επηρέασαν τον κύκλο ζωής των κυττάρων μειώνοντας τον ρυθμό πολλαπλασιασμού τους. Ακόμη, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι πρωτεΐνες αυτές, όχι μόνο μειώνουν τον πολλαπλασιασμό των ήδη υπαρχόντων κυττάρων, αλλά ίσως μπορούν και να καταστρέψουν τελείως τα καρκινικά κύτταρα, ικανότητα που αποδίδεται στην αυξημένη ενεργοποίηση μακροφάγων και λεμφοκυττάρων.

ΤΟ ΓΑΛΑ ΟΝΟΥ ΑΣΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Ένα μεγάλο ποσοστό του επιστημονικού κόσμου που πραγματοποιεί μελέτες σχετικά με το γάλα γαϊδούρας, επικεντρώνεται στην ιδιότητα αυτού να ρυθμίζει τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες αναφέρουν ότι το γάλα γαϊδούρας είναι ικανό να απελευθερώσει τις αντιφλεγμονώδης κυτταροκίνες, οι οποίες παράγονται από λεμφοκύτταρα και μονοκύτταρα του αίματος, κυρίως τις ιντερλευκίνες 6 (IL-6) και 10 (IL-10) και τον παράγοντα νέκρωσης όγκων-άλφα (TNF-α). Ο ρόλος των κυτταροκινών στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ευρέως διαδεδομένος. Οι κυτταροκίνες ρυθμίζουν την ισορροπία των αποκρίσεων του ανοσοποιητικού επηρεάζοντας την ωρίμανση και ανάπτυξη κυτταρικών πληθυσμών, ιδίως σε καταστάσεις φλεγμονής, τραύματος, αναπαραγωγής και καρκίνου.

Ακόμη, έχει βρεθεί ότι η σύσταση του γάλακτος γαϊδούρας μπορεί να μεταβάλλει κατά ένα θετικό τρόπο την εντερική μικροχλωρίδα του ανθρώπου που το καταναλώνει ( υπεροχή στην ανάπτυξη των βακτηρίων με ευεργετικές επιδράσεις), συνοδευόμενη από μια σειρά αλυσιδωτών προστατευτικών αντιδράσεων, όπως π.χ. την αύξηση του αριθμού των εντερικών Τ- λεμφοκυττάρων. Μελέτη απέδειξε ότι όταν πειραματόζωα κατανάλωσαν γάλα γαϊδούρας είχαν αυξημένη ύπαρξη βακτηρίων του γένους Bacteroides και Parabacteroides, που επιδεικνύουν αντιφλεγμονώδη δράση. Ακόμη, βρέθηκαν υψηλά ποσοστά βουτυρικού οξέος, που είναι γνωστό για τις αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδης ιδιότητες του. Επιπλέον, η ίδια μελέτη έδειξε ότι το γάλα γαϊδούρας οδήγησε σε υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών συστατικών και αυξημένη δραστηριότητα ενζύμων που καταλύουν αντιδράσεις ενδογενούς αποτοξίνωσης (glutathione-S-transferase, NADH quinone oxidoreductase).

Συνοψίζοντας, τα ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι το γαϊδουρίσιο γάλα είναι ένα άριστο υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος. Η σύσταση του σε λίπος και πρωτεΐνες είναι παρόμοια με αυτήν του μητρικού γάλακτος. Λόγω των πολυάριθμων ευρημάτων σχετικά με τις ικανότητες του να ενισχύει την δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, να δρα ως αντιοξειδωτικό, καθώς επίσης και να συμβάλει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και του καρκίνου, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση του γάλακτος γαϊδούρας είναι εξαιρετικά ευεργετική και συστήνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...