company logo

Γαλοπούλα γεμιστή από την μαγειρική «πέννα» του Γιάννη Γκελντή

Γαλοπούλα γεμιστή από την μαγειρική «πέννα» του Γιάννη Γκελντή

Υλικά για 10 άτομα

1 γαλοπούλα 4 ½ kg. περίπου

15 γρ. αλάτι

5 γρ. πιπέρι μαύρο

3 μέτρα αντικολλητικό χαρτί

3 μέτρα αλουμινόχαρτο

2 μέτρα βαμβακερό σπάγκο

 

Για την γέμιση

400 γρ. κάστανα βρασμένα

100 γρ. ρύζι Καρολίνα

30 γρ. κουκουνάρι

30 γρ. σταφίδες ξανθές

50 γρ. βούτυρο Κερκύρας

100 ml ελαιόλαδο

τα εντόσθια της γαλοπούλας

5 γρ. αλάτι

2 γρ. πιπέρι άσπρο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την γέμιση

Βράζουμε τα εντόσθια σε αλατισμένο νερό.

Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε και τα ψιλοκόβουμε ζεστά.

Σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το ρύζι. Προσθέτουμε τα κάστανα και τρεις φορές νερό την ποσότητα του ρυζιού. Αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να βράσει.

Μετά από 5 λεπτά (από την στιγμή του βρασμού) προσθέτουμε το βούτυρο, το κουκουνάρι, τα εντόσθια και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 15 λεπτά.

Ρίχνουμε και τις σταφίδες και ανακινούμε την κατσαρόλα να πάνε παντού.

Έχουμε έτοιμη την γέμιση – συνοδεία της γαλοπούλας –

Για την γαλοπούλα

Σε δυο μεγάλα κομμάτια αντικολλητικό χαρτί όπου το ένα επικαλύπτει ελαφρώς το άλλο, τοποθετούμε την γαλοπούλα και την αλατοπιπερώνουμε καλά εσωτερικά και εξωτερικά.

Διπλώνουμε τα κομμάτια του αντικολλητικού χαρτιού σαν φάκελο. Δένουμε οριζόντια με σπάγκο, προσέχοντας να μην σχιστεί το αντικολλητικό χαρτί.

Κατόπιν δένουμε και κάθετα, δημιουργώντας έτσι έναν σταυρό.

Τοποθετουμε μετά το πακέτο της γαλοπούλας πάνω σε 2 φύλλα με αλουμινόχαρτο

(η γυαλιστερή επιφάνειά του να είναι από την έξω μεριά).

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο πάνω κάτω για περίπου 4 ώρες

 

  • Χρόνος προετοιμασίας : 30 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος   : 4 ώρες και 45 λεπτά

 

ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ περίπου 680 Kcal

Η γεμιστή γαλοπούλα μπήκε ως έδεσμα στην ελληνική παράδοση των Χριστουγέννων τα νεότερα χρόνια. Παλαιότερα τα Χριστούγεννα στην χώρα μας συνηθίζονταν τα χοιροσφάγια, ένα κατά πάσα πιθανότητα προχριστιανικό έθιμο. Κάθε οικογένεια εξέτρεφε έναν χοίρο, τον οποίο και έσφαζαν λίγο πριν από τις εορτές, μαζί με γείτονες και φίλους. Στις περιοχές όπου δεν εξέτρεφαν χοίρους, η παράδοση επέβαλλε την κοτόσουπα για τα ξημερώματα των Χριστουγέννων.

Η μαζική και καλά οργανωμένη εκτροφή της γαλοπούλας, οδήγησε σιγά – σιγά στην αντικατάσταση του χοίρου από την γαλοπούλα.

Η γαλοπούλα ως κρέας, εμπεριέχει μικρά ποσά κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης, ενώ αποτελεί καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και του ιχνοστοιχείου σεληνίου.