company logo

Γιατί καθώς μεγαλώνουμε παχαίνουμε ευκολότερα;

Γιατί καθώς μεγαλώνουμε παχαίνουμε ευκολότερα;

Καθώς μεγαλώνουμε, το επίπεδο δραστηριότητας μας αρχίζει να μειώνεται και αυτό συχνά οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Παρ’ όλες τις κρέμες αντιγήρανσης, τα χάπια και τις διαδικασίες που είναι διαθέσιμες σήμερα για την αντιμετώπιση του χρόνου, το ότι μεγαλώνουμε παραμένει ένα γεγονός που δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Το ίδιο συμβαίνει και με τις σωματικές αλλαγές που συνοδεύουν την ηλικία. Ένα κοινό πρόβλημα, είναι ότι όσο περνούν τα χρόνια υπάρχει η τάση να αυξάνεται το σωματικό μας βάρος.

Κάποιοι ειδικοί μας δίνουν τα φώτα τους σχετικά με τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από την ηλικία σε συνάρτηση με την αύξηση του σωματικού βάρους και πώς θα καταφέρουμε να ανατρέψουμε την κατάσταση αυτή.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να είναι πιο δύσκολο να χάσουμε βάρος καθώς γερνάμε. Ο ένας λόγος είναι η γήρανση των μυών», είπε η Mina Fiddyment, σύμβουλος υγείας στο Carson Tahoe Health. «Καθώς μεγαλώνουμε, οι μύες ατροφούν και δεν ανακτώνται όπως όταν ήσασταν νεότεροι. Αυτό οδηγεί σε ένα πιο αργό μεταβολικό ρυθμό».

Αυτή η μείωση της δυναμικής των μυών συνδέεται με τη μείωση της δραστηριότητας και της άσκησης, που συμβαίνει συχνά καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Σύμφωνα με την Natalie Cooks, σύμβουλο υγείας στο Saint Mary's Center for Health & Fitness, η μειωμένη μυϊκή μάζα σημαίνει χαμηλότερο βασικό μεταβολικό ρυθμό (BMR) ή μείωση των θερμίδων που χρειάζεται το σώμα σας κάθε μέρα. «Ο μεταβολικός σας ρυθμός μειώνεται 3 έως 5 τοις εκατό κάθε δεκαετία μετά την ηλικία των 30 ετών. Αυτό ισχύει και για τους άνδρες και για τις γυναίκες και η κύρια αιτία είναι η μείωση της δραστηριότητας».

Η Fiddyment δήλωσε ότι η ευκολία με την οποία επιτυγχάνεται η αύξηση του βάρους στα ηλικιωμένα άτομα, μπορεί να διαφέρει λίγο μεταξύ των δύο φύλων. «Στους άνδρες παρατηρείται αύξηση του σωματικού βάρους μέχρι την ηλικία των 55 ετών και στα επόμενα χρόνια αρχίζουν να χάνουν βάρος και μυϊκή μάζα. Στις γυναίκες από την άλλη, συνήθως, η αύξηση του σωματικού βάρους έρχεται με την εμμηνόπαυση».

Αν και τα δύο φύλα είναι ευάλωτα στην αύξηση του σωματικού βάρους που σχετίζεται με την ηλικία, το γεγονός ότι οι περισσότερες γυναίκες έχουν χαμηλότερα επίπεδα άλιπης μάζας σώματος, βοηθά να εξηγήσουμε γιατί οι γυναίκες μπορούν να αυξήσουν το βάρος τους ευκολότερα από τους άνδρες.

Η Cooks υποστηρίζει ότι «Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα, λόγω της αυξημένης ποσότητας τεστοστερόνης που παράγουν. Η τυπική γυναίκα έχει 5 έως 10 τοις εκατό χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό σε σχέση με κάποιον άνδρα του ίδιου ύψους και βάρους».

Ευτυχώς, η αύξηση των κιλών με την αύξηση των κεριών στην τούρτα, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη! Με άσκηση σε τακτική βάση και ελεγχόμενη διατροφή, μπορείτε να αποτρέψετε ή σιγά σιγά να αντιστρέψετε το συσχετισμό της αύξησης του σωματικού βάρους με την ηλικία.

«Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ο χαμηλός μεταβολικός ρυθμός είναι η τακτική άσκηση για τη διατήρηση της άλιπης μάζας του σώματός σας και η ισορροπημένη διατροφή, η οποία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις ημερήσιες απαιτούμενες θερμίδες» δήλωσε η Elise Mische, διαιτολόγος στο Saint Mary's Center for Health & Fitness. «Δεν υπάρχει μαγικό χάπι για την απώλεια βάρους. Ο πιο ασφαλής και βιώσιμος τρόπος για να χάσετε το περιττό βάρος, είναι να αυξήσετε το χρόνο ή την ένταση της σωματικής σας δραστηριότητας και να ακολουθείτε μια θρεπτική και ισορροπημένη διατροφή με έλεγχο των θερμίδων».

Για όσους λοιπόν έχουν να χάσουν βάρος, οι ειδικοί συμβουλεύουν συνεδρίες με κάποιον ειδικό επιστήμονα. Ένας ειδικός είναι σε θέση να σας βοηθήσει να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να έχετε πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας.

«Η αύξηση του βάρους δεν είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να αλλάξει», δήλωσε η Fiddyment. «Η τακτική άσκηση και μια υγιεινή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις επιπτώσεις της αύξησης του βάρους με το πέρας των χρόνων».

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...