company logo

Γιατί το νέο χάπι που διαφημίζει η Κα Ελένη Πετρουλάκη, μάλλον δεν θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος…

Γιατί το νέο χάπι που διαφημίζει η Κα Ελένη Πετρουλάκη, μάλλον δεν θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος…

Ένα νέο χάπι αδυνατίσματος που προωθήθηκε τελευταία στην αγορά και διαφημίστηκε από τη πραγματικά πολύ όμορφη και καλογυμνασμένη Ελένη Πετρουλάκη είναι αυτό που έχει ως βασικό συστατικό το εκχύλισμα του κουκουτσιού του Αφρικάνικου μάνγκο. Μάλιστα η διαφημιστική καμπάνια εξαίρει το γεγονός, ότι υπάρχει και επιστημονική μελέτη πίσω από τη δράση του συγκεκριμένου εκχυλίσματος. Αν και η μελέτη (Lipids in Health and Disease 2009, 8:7) όντως καταλήγει σε θετικά πορίσματα για τη δράση του συστατικού, τα ερωτήματα που προκύπτουν γύρω από το όλο θέμα είναι πολλά:

  • Η μελέτη αυτή είναι μεθοδολογικά άρτια ώστε να αποτελεί ακλόνητο δεδομένο για τη δράση του συστατικού;
  • Μπορεί η κυκλοφορία ενός χαπιού αδυνατίσματος να στηρίζεται σε μια και μόνον μελέτη με θετική έκβαση;
  • Μπορεί μια μελέτη που γίνεται σε Αφρικανούς να αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα και για άλλες φυλές;
  • Πόσο σοβαρά πρέπει να ληφθεί υπόψιν πρόσφατη ανασκόπηση (J Diet Suppl. 2013 Mar;10(1):29-38) που εξετάζει όλες τις μελέτες που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο συστατικό και καταλήγει σε αρνητικά συμπεράσματα;

Γιαυτά τα ερωτήματα, το diettv αποτάθηκε στη κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο Κα Στέφη Καλλή η οποία απάντησε:

«Αν και πρόκειται για τυχαιοποιημένη διπλά τυφλή δοκιμή, ωστόσο η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στη συγκεκριμένη μελέτη εμφανίζει  σφάλματα  τα οποία μειώνουν σημαντικά την αξιοπιστία και την ακρίβειά της.

Το δείγμα της μελέτης είναι αφενός μικρό (102 υγιείς εθελοντές, γυναίκες και άντρες)συγκριτικά με το συνολικό πληθυσμό της περιοχής και αφετέρου μη αντιπροσωπευτικό διότι προέρχεται από αγροτικό πληθυσμό της Αφρικανικής Ηπείρου.Η συγκεκριμένη φυλή που μελετήθηκε εμφανίζει διαφορετικό γενετικό υπόβαθρο, διαφορετικές διαιτητικές συνήθειες και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο συγκριτικά με τους αστικούς πληθυσμούς των ευρωπαϊκών χωρών.Αυτοί είναι μερικοί συγχυτικοί παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν αξιολογήσουμε την επίδραση του εκχυλίσματος στην απώλεια βάρους.

Επίσης όπως προκύπτει από νεότερα δεδομένα, χρόνια νοσήματα όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου ΙΙ εμφανίζουν διαφορετική πορεία σε πληθυσμούς της Αφρικής, της Ευρώπης και της Ανατολικής Ασίας που εν μέρει οφείλεται στο γενετικό υλικό. Έτσι και εάν ακόμα ισχύει κάτι τέτοιο δε μπορούμε να γενικεύσουμε και να ισχυριστούμε ότι το Αφρικάνικο μάνγκο (African Bush Mango,I.gabonensis) μειώνει το λίπος, τη χοληστερόλη και τη γλυκόζη αίματος σε ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο.

Συμπερασματικά,σύμφωνα και με συστηματική ανασκόπηση όλων των μελετών που υπάρχουν, δεν προκύπτει πως το εκχύλισμα από το κουκούτσι του Αφρικάνικου μάνγκο μειώνει το βάρος ή βελτιώνει το μεταβολικό προφίλ. Ας μη βιαστούμε να «θεοποιήσουμε» ένα ακόμα φυτικό εκχύλισμα ή να το συστήσουμε ως βοηθητικό στο αδυνάτισμα.Χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω μελέτες, σωστά σχεδιασμένες ώστε να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα.»

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...