company logo

Γιόγκα: Ψυχική ευημερία και άριστη φυσική κατάσταση μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης

Γιόγκα: Ψυχική ευημερία και άριστη φυσική κατάσταση μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης

Η γιόγκα είναι φημισμένη για τα πολλαπλά οφέλη της, όπως: η αυξημένη ευλυγισία, η μυϊκή τόνωση, η μειωμένη αίσθηση «πιασίματος» και η γενικότερη αίσθηση χαλάρωσης και ευεξίας. Επιπλέον, η γιόγκα ως μέρος του τρόπου ζωής σας μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο, κάτι που όμως είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις διατροφικές σας συνήθειες.

Μέσω της γιόγκα αυξάνεται η ευλυγισία σας, ενώ παράλληλα ενισχύεται η μυϊκή σας δύναμη. Ως αποτέλεσμα αυτής της λεπτής ισορροπίας, σύντομα θα παρατηρήσετε ότι οι πόνοι σταδιακά θα υποχωρούν, ενώ η στάση του σώματός σας θα βελτιωθεί και η σπονδυλική σας στήλη θα είναι πιο ευθυτενής. Αν η εξάσκησή σας περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα από asanas (στάσεις) όπως εμπρόσθιες κάμψεις, κάμψεις προς τα πίσω, στροφές και ανάστροφες θέσεις, όχι μόνο αποκτάτε μεγαλύτερη ευελιξία στις αρθρώσεις σας και πιο δυνατά κόκαλα (κάτι που σας προστατεύει από την οστεοπόρωση), αλλά και καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, καθώς τα κύτταρα οξυγονώνονται περισσότερο. Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η γιόγκα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και σακχάρου στο αίμα.

Μια θεμελιώδης αρχή της γιόγκα είναι η συγκέντρωση στην αναπνοή (pranayama). Η ικανότητα να μπορεί κανείς να ακούει και να ελέγχει την αναπνοή του ενώ παράλληλα εστιάζει στο σώμα του και την εκτέλεση μια στάσης γιόγκα, απαιτεί φοβερή συγκέντρωση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το μυαλό ηρεμεί καθώς απομακρύνει όλες τις ατελείωτες καθημερινές σκέψεις και αφοσιώνεται στο «τώρα». Τα επίπεδα άγχους μειώνονται και, ως αποτέλεσμα, το ανοσοποιητικό σύστημα ενδυναμώνεται. Αυτή η μείωση των επιπέδων κορτιζόλης (η ορμόνη του άγχους) μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει στον έλεγχο του σωματικού βάρους, καθώς η κορτιζόλη ευθύνεται για τη διατήρηση του βάρους, κυρίως γύρω από την περιοχή της κοιλιάς.

Μέσω της συστηματικής εξάσκησης αντιλαμβάνεστε καλύτερα το σώμα σας κι έτσι καταλαβαίνετε πιο εύκολα πότε αισθάνεστε στρες ή ένταση. Τα επίπεδα σεροτονίνης («ορμόνη της ευτυχίας») αυξάνονται έτσι ώστε όχι μόνο νιώθετε πιο χαλαροί και απαλλαγμένοι από άγχος, αλλά και πιο ευτυχισμένοι. Ως αποτέλεσμα, θα παρατηρήσετε αλλαγές και στην αυτοπεποίθησή σας. Θα νιώθετε ευγνωμοσύνη εξαιτίας αυτών των θετικών αλλαγών και πιθανώς θα νιώσετε κι άλλες αλλαγές όπως αυξημένη αίσθηση συμπόνιας και συγχώρεσης. Καθώς αποκτάτε μεγαλύτερη ηρεμία, θα παρατηρήσετε αλλαγές και στις συνήθειες του ύπνου. Θα κοιμάστε καλύτερα και βαθύτερα, ως αποτέλεσμα της εξάσκησης της γιόγκα. Αυτό επιδρά σημαντικά και στη διατροφή και την όρεξη για φαγητό. Έρευνες έχουν δείξει ότι λιγότερες από έξι ώρες ύπνου κάθε βράδυ προκαλούν μείωση στα επίπεδα της λεπτίνης (της ορμόνης που καταστέλλει την όρεξη), κάτι που ειδοποιεί το σώμα να επιβραδύνει τον μεταβολισμό του. Όταν συμβαίνει αυτό, λαχταράμε υδατάνθρακες.

Φανταστείτε τη γιόγκα ως ένα εργαλείο που σας βοηθάει να αλλάξετε θετικά τη ζωή σας. Η γιόγκα διευρύνει την αντίληψή μας: η αναπνοή μας είναι ο οδηγός μας σχετικά με το πόσο μπορούμε να δουλέψουμε μια στάση και γι’ αυτό θα πρέπει να τη νιώθουμε και να την ακούμε. Όσο μεγαλύτερη αντίληψη αποκτούμε, τόσο πιο ικανοί γινόμαστε στο να εξετάζουμε τη ζωή μας υπό διαφορετικό πρίσμα και να αποφασίζουμε αν θέλουμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές για μια πιο υγιή και ευτυχισμένη ζωή. Η γιόγκα μας μαθαίνει να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να επιδιώκουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και ίσως και την αντιμετώπιση προβλημάτων σχετικά με το βάρος και τη διατροφή γενικά. Έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε θετικά τη ζωή μας και η γιόγκα μας διδάσκει ότι μέσα από την επιμονή και την προσήλωση μπορούμε να βγούμε κερδισμένοι σε πολλούς τομείς.

 

Άννα Ρηβς

Ψυχολόγος-Εκπαιδεύτρια γιόγκα

Τελευταία άρθρα

Ετικέτες τροφίμων: ένα χρήσιμο εργαλείο για τον καταναλωτή
Ετικέτες τροφίμων: ένα χρήσιμο εργαλείο για τον καταναλωτή

Η διασφάλιση μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής...  

Η Κουρκουμίνη ως υποψήφια για την πρόληψη και θεραπεία της COVID-19
Η Κουρκουμίνη ως υποψήφια για την πρόληψη και θεραπεία της COVID-19

Ο ιός SARS-CoV-2  εμφανίστηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019...

ΛΙΠΑΡΑ : ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ H OXI?
ΛΙΠΑΡΑ : ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ H OXI?

Μια από τις σοβαρότερες παρεξηγήσεις στο χώρο της διατροφής, αφορά στην κατανάλωση λίπους...