company logo

Γλυκομαννάνη : «Δουλεύει» πραγματικά στο αδυνάτισμα;

Γλυκομαννάνη : «Δουλεύει» πραγματικά στο αδυνάτισμα;

Κωνσταντίνος Ξένος

Κλινικός Διαιτολόγος M.Sc. Ph.D.cand.

Διευθυντής τμήματος Διατροφογενετικής και Έρευνας Θρέψης «Ευρωκλινική Αθηνών»

 

Τον τελευταίο καιρό και βάση των ερωτημάτων που λαμβάνω καθημερινά από τα social media, στο προσκήνιο των φιλόδοξων αρωγών του αδυνατίσματος βρίσκεται και πάλι η γλυκομαννάνη, μια διαλυτή φυτική ίνα που προέρχεται από τη ρίζα του φυτού konjac ή elephant yam (Amorphophallus konjac). Η γλυκομαννάνη με τη σύγχρονη κατανάλωση νερού, σχηματίζει μια ογκώδη, παχύρευστη γέλη, στην οποία οφείλονται οι όποιες επιδράσεις της (κυρίως σε επίπεδο κορεσμού) στη διαδικασία του αδυνατίσματος.

Η συγκεκριμένη λοιπόν ίνα, κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής, εμπλουτίζει διάφορα λειτουργικά τρόφιμα και από το 1995 έχει εγκριθεί η χρήση της ως πρόσθετο τροφίμων με τον κωδικό Ε-425ii. Να σημειωθεί πως το 2002 με απόφαση της επιτροπής των Ευρωπαϊκών κοινοτήτων απαγορεύτηκε η χρήση της στο ζελέ ζαχαροπλαστικής και στις ζελεδομπουκίτσες ως επικίνδυνη για πρόκληση πνιγμού (ιδιαίτερα στα παιδιά). Παραταύτα χρησιμοποιείται κανονικά και με ασφάλεια στις άλλες κατηγορίες τροφίμων.

To 2010 η Ευρωπαϊκή επιτροπή ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) βασιζόμενη στα έως τότε επιστημονικά δεδομένα, ενέκρινε τον ισχυρισμό πως η γλυκομαννάνη σε ποσά τουλάχιστον 3 γραμμαρίων ημερησίως, διαιρεμένα σε 3 δόσεις τους ενός γραμμαρίου και με τη σύμπραξη της κατανάλωσης νερού, συνεισφέρει στη μείωση του βάρους, στο πλαίσιο πάντα μιας υποθερμιδικής διατροφής.

Ο ισχυρισμός αυτός αν και από έναν επίσημο φορέα, οδήγησε την επιστημονική κοινότητα σε έντονες αντιπαραθέσεις, με κορυφαία αυτήν της Dr Carrie Ruxton η οποία το 2011 τοποθετήθηκε, απορώντας πως η EFSA ενέκρινε τον συγκεκριμένο ισχυρισμό, όταν μόνο 4 από τις 9 μελέτες που αξιολογήθηκαν έδειξαν θετική έκβαση, κάτι που έρχεται σε αντίκρουση με την δήλωση της συγκεκριμένης επιτροπής ότι : «οι περισσότερες μελέτες με την γλυκομαννάνη έδειξαν στατιστικά σημαντική διαφορά ως προς την έκβαση του αδυνατίσματος». Μπορεί να ισχυριστεί βέβαια κάποιος, πως οι τέσσερις αυτές μελέτες είχαν ισχυρότερη δυναμική από τις άλλες πέντε, όμως μια προσεκτική ματιά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, δεν υποστηρίζει μια τέτοια εικασία….

Από το 2010 έως σήμερα έχουν δημοσιευτεί και άλλες μελέτες για τη γλυκομαννάνη που εκ των πραγμάτων δεν συμπεριελήφθησαν στην αναφορά της EFSA και τις οποίες αξίζει να αναφέρουμε.

Το 2013 μελέτη (J Obes. 2013;2013:610908) που διεξήχθη σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς, οι οποίοι έλαβαν 1,3 γρ. γλυκομαννάνης με ένα ποτήρι νερό 1 ώρα πριν από το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα, δεν κατάφερε να δείξει κάποια θετική έκβαση.

Το 2014 μια πολύ σημαντική μετα-ανάλυση 9 τυχαιοποιημένων μελετών δημοσιευμένη σε επιστημονικό περιοδικό υψηλού κύρους (J Am Coll Nutr. 2014;33(1):70-8), έδειξε επίσης πως η γλυκομαννάνη δεν συνδράμει στο αδυνάτισμα με στατιστικά σημαντική διαφορά σε σχέση με ένα placebo.

Στον αντίποδα των πιο πάνω ευρημάτων, το 2015 μελέτη (J Am Coll Nutr. 2015 Oct 22:1-7) σε μικρό σχετικά δείγμα υπέρβαρων ατόμων, δείχνει κάποια θετική έκβαση ως προς την απώλεια βάρους. Την ίδια χρονιά (Nutrition 2015 Mar;31(3):437-42) δημοσιεύεται ανασκόπηση 6 τυχαιοποιημένων μελετών που δείχνει πως βραχυπρόθεσμα η γλυκομαννάνη ίσως βοηθά στην απώλεια βάρους.

Συγκρίνοντας λοιπόν τις μελέτες που αφορούν στη δράση της γλυκομαννάνης στο αδυνάτισμα, θα καταλήγαμε πως :

- η περισσότερη έρευνα επί της παρούσης, δεν αφορά μελέτες υψηλής ποιότητας

- ο συγκερασμός των αποτελεσμάτων των έως τώρα ερευνών δεν δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα για το αν η ουσία αυτή, στις ενδεδειγμένες πάντα ποσότητες, «δουλεύει» ή όχι.

Τέλος και επειδή ένας επιστήμονας καταλήγει σε συμπεράσματα όχι μόνο διαβάζοντας και φιλτράροντας τις δημοσιευμένες μελέτες, αλλά «μπολιάζοντας» τα όποια ευρήματα και με την δική του κλινική εμπειρία και παρατήρηση, θα πω πως μετά από πάρα πολλά περιστατικά που έχω χειριστεί με σκοπό τη διαχείριση του σωματικού βάρους (πολλαπλάσια των δημοσιευμένων μελετών…), δυστυχώς η γλυκομαννάνη δεν μου έδειξε πως μπορεί να αποτελέσει έναν ουσιαστικό, επικουρικό πάντα, παράγοντα στην προσπάθεια για απώλεια περιττών κιλών… απεναντίας δεν ήταν λίγοι εκείνοι που βίωσαν με τη χρήση της πεπτική δυσφορία και εναλλαγές δυσκοιλιότητας και διάρροιας, καταστάσεις που τους οδήγησαν στην άμεση διακοπή της …

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...