company logo

Η αξία του να μοιράζεσαι το φαγητό σου σε βοηθάει να αδυνατίσεις

Η αξία του να μοιράζεσαι το φαγητό σου σε βοηθάει να αδυνατίσεις

Γράφει η Ευτυχία Γαλανάκου,

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και Χημικός Α.Π.Θ. Εκπαιδεύτρια ΕΦΕΤ.

Το να αποφασίσουμε να αδυνατίσουμε είναι το πρώτο βήμα, αλλά το σπουδαιότερο είναι να μπορούμε να το κάνουμε πράξη.Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις από το γιατρό μας και τις οδηγίες από το διατροφολόγο μας υιοθετούμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες και τις εντάσσουμε στην καθημερινότητα μας. Δεν ξεχνάμε όμως ότι σε ημερήσια βάση συναναστρεφόμαστε με άλλους ανθρώπους που ανήκουν στο οικογενειακό, φιλικό, αλλά και στο εργασιακό μας περιβάλλον με τους οποίους γευματίζουμε ή δειπνούμε.

Τι γίνεται στην περίπτωση που είμαστε καλεσμένοι έξω για γεύμα ή για δείπνο και δε θέλουμε να χαλάσουμε τη δίαιτα μας ενώ επιθυμούμε να παραγγείλουμε το αγαπημένο μας παχυντικό πιάτο;

Απλά διαλέγουμε ότι μας αρέσει και μοιράζουμε το φαγητό μας στην μέση, κρατάμε το μισό ενώ το υπόλοιπο σε ένα άλλο πιάτο και το προσφέρουμε στους φίλους μας. Σίγουρα κάποιοι θα το τιμήσουν!

Αν είμαστε σε μια παρέα που οι περισσότεροι προσέχουν τη διατροφή τους μπορούμε από κοινού να επιλέξουμε μια ποικιλία ψαρικών ή κρεατικών  συνοδευόμενη από ποικιλία λαχανικών που θα μοιραστούμε όλοι χωρίς να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας.

Το ίδιο κάνουμε και για το ποτό. Αν επιλέξει η παρέα το ίδιο, όπως κόκκινο κρασί ή μπύρα, αποφεύγουμε να παραγγείλουμε από την αρχή περισσότερα μπουκάλια γιατί θα παρασυρθούμε να καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα. 

Επίσης αν ένα ζευγάρι κάνει από κοινού προσπάθεια απώλειας βάρους θα δει με αυτό τον τρόπο θετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα όταν πάτε για φαγητό παραγγείλετε ένα πιάτο που σας αρέσει και μοιραστείτε το. Αντί δηλαδή για δύο ελληνικές πίτες με κοτόπουλο ή χοιρινό, μπορείτε να αρκεστείτε σε μισή πίτα ο καθένας, μισό μπολ σαλάτα, και μισό μπουκάλι μπύρα. Αν προτιμάτε ζυμαρικά επιλέξτε να μοιραστείτε μια μόνο μερίδα ζυμαρικών και μια μερίδα σαλάτα αντί για δύο μερίδες ζυμαρικών. Στην περίπτωση που οι προτιμήσεις σας εκείνη την ώρα δεν ταιριάζουν μπορείτε την μια μερίδα να την πακετάρετε για το σπίτι. Αν αργότερα υπάρχει επιθυμία για επιδόρπιο οι θερμίδες θα είναι λιγότερες εφόσον πείτε ναι στο μισό μπολ γλυκό ή παγωτό. Δώστε παραγγελία για μόνο ένα κομμάτι σιροπιαστό γλυκό όπως κανταΐφι με δύο πιρουνάκια ή ένα μπολ με δύο μπάλες παγωτό και δύο κουταλάκια.

Επομένως  μιλάμε εδώ για  ένα πλήρες μενού χωρίς τύψεις, αφού αποφεύγεται η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού ή γλυκού. Διαιρείται η ποσότητα αλλά διπλασιάζεται το αίσθημα ικανοποίησης της τροφής χωρίς στερήσεις, ενισχύεται η συνεργασία, η ομαδικότητα και η επίτευξη του στόχου.

Δεν μας αξίζει να είμαστε μόνοι στην προσπάθεια αδυνατίσματος, χρειαζόμαστε συμπαραστάτες, ανθρώπους που κατανοούν και θέλουν να μοιράζονται. Μακριά από εκείνους που είναι εγωιστές, φαταούλες όπως λέει ο λαός μας και που συνηθίζουν να  τρώνε από το πιάτο του άλλου.


Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...