company logo

Η βιταμίνη D και η σχέση της με τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου

Η βιταμίνη D και η σχέση της με τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου

Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος  University of Nottingham

Ο David G. Binion από το Pittsburgh Medical Center και οι συνεργάτες του εντόπισαν 965 ασθενείς με φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (61,9% με νόσο του Crohn, 38,1% με ελκώδη κολίτιδα) , από τους οποίους συλλέγονταν δεδομένα για 5 χρόνια.  Οι ασθενείς κατηγοριοποιήθηκαν με βάση τα επίπεδα της βιταμίνης D στον ορό του αίματος και ύστερα αξιολογήθηκε η σχέση μεταξύ των επιπέδων και της κλινικής κατάστασης των ασθενών. Κατά την εγγραφή, το 8,9% των ασθενών παρουσίαζε έλλειψη βιταμίνης D, το 33,1% παρουσίαζε ανεπάρκεια ενώ κατά το πέρας της περιόδου της μελέτης τα ποσοστά είχαν μειωθεί στο 4,9% και 23,6% αντίστοιχα. Στο 67,9% των ασθενών που χορηγήθηκαν συμπληρώματα βιταμίνης D σημειώθηκε βελτίωση των επιπέδων της βιταμίνης D, ενώ μέχρι το τέλος της μελέτης η βιταμίνη D είχε φτάσει στα ιδανικά επίπεδα.

«Η μελέτη έδειξε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με την επιδείνωση της κλινική κατάστασης των ασθενών» , ανέφερε ο Binion. Πιο συγκεκριμένα, στους ασθενείς με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D χορηγήθηκαν περισσότερα φάρμακα ενώ οι επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και οι εισαγωγές στο νοσοκομείο ήταν και αυτές περισσότερες.

Σύμφωνα με τον Binion: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η διόρθωση της ανεπάρκειας της βιταμίνης D συνεπάγεται με αυτόματη βελτίωση της κλινικής κατάστασης των ασθενών». 

Τελευταία άρθρα

Ετικέτες τροφίμων: ένα χρήσιμο εργαλείο για τον καταναλωτή
Ετικέτες τροφίμων: ένα χρήσιμο εργαλείο για τον καταναλωτή

Η διασφάλιση μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής...  

Η Κουρκουμίνη ως υποψήφια για την πρόληψη και θεραπεία της COVID-19
Η Κουρκουμίνη ως υποψήφια για την πρόληψη και θεραπεία της COVID-19

Ο ιός SARS-CoV-2  εμφανίστηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019...

ΛΙΠΑΡΑ : ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ H OXI?
ΛΙΠΑΡΑ : ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ H OXI?

Μια από τις σοβαρότερες παρεξηγήσεις στο χώρο της διατροφής, αφορά στην κατανάλωση λίπους...